2008. JANUÁR 1-TÕL megszűnik a hitelintézetek felé a fizetési megbízásokon kötelező jogcim és az országkód.

 

2008. JANUÁR 1-TÕL megszűnik a hitelintézetek felé a fizetési megbízásokon kötelező jogcim és az országkód.

A 3/2007. (II.21) MNB rendelet alapján a fizetésimérleg adatszolgáltatás megváltozik és a korábbi, alapvetõen a banki átutalások adatátadására épülõ rendszer megszûnik. Az új adatszolgáltatási rendszerben egyrészt lényegi változás, hogy az érintett gazdasági szereplõknek kell jelenteniük valamennyi, külfölddel szembeni saját ügyletüket – függetlenül attól, hogy a pénzügyi elszámolás belföldi bankon keresztül vagy kívül történt. Másrészt olyan új adatigények merültek fel, melyeket a banki jelentéseken keresztül nem lehet megfigyelni. Ezért 2008-tól egy a párhuzamosságokat elkerülõ, a vállalati számviteli nyilvántartásokra épülõ új adatgyûjtési rendszer lép életbe. Az új adatgyûjtési rendszerben a gazdasági szereplõk pénzügyi eszközeik külfölddel kapcsolatos állományáról, tranzakcióiról,

valamint viszonzatlan átutalásaikról szolgáltatnak információkat a jegybanknak. Az eredményes felkészülés érdekében az MNB folyamatosan kapcsolatot tart a több mint 2500 érintett gazdálkodó szervezettel hírlevelek, konzultációk és egyéb sajtótermékek segítségével.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján egy önálló minisite jött létre a változásokkal kapcsolatos információk közzététele céljából.

A Fizetésimérleg-adatszolgáltatás minisite:

http://fma.mnb.hu/Engine.aspx

A 3/2007. (II.21) MNB rendelet: http://webhopp.hu/?mjMcWseV

A Magyar Nemzeti Bank honlapja: http://www.mnb.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük