www.mdf.huwww.mdf.hu  

A Magyar Demokrata Fórum szerint az elmúlt öt év oktatási intézkedéseinek kudarcát jelenti a 2006-os PISA-jelentésből kiolvasható rossz eredmény, így véget kell vetni annak a kapkodásnak, amely az oktatásunkban még működő struktúrákat is szétveri.

 

www.mdf.huwww.mdf.hu  

A Magyar Demokrata Fórum szerint az elmúlt öt év oktatási intézkedéseinek kudarcát jelenti a 2006-os PISA-jelentésből kiolvasható rossz eredmény, így véget kell vetni annak a kapkodásnak, amely az oktatásunkban még működő struktúrákat is szétveri.

 

Az MDF arra kéri az Állami Számvevőszéket, vizsgálja ki, hogy hova folytak el a pedagógus továbbképzésre, pedagógiai tartalomfejlesztésre fordított milliárdok. Az MDF ugyanakkor megköszöni a több ezer pedagógusnak az áldozatos munkáját, akik szakmai és anyagi megbecsülés nélkül, szinte bűnbaknak beállítva látják el feladatukat.

A 2006-os PISA-vizsgálat részletes eredményeit múlt héten mutatták be, és ebből kiderült, hogy a magyar diákok szövegértési, matematikai tudása átlag alatti az OECD országokban. Nem sikerült előrelépnünk a 2003-as legutóbbi vizsgálathoz képest.

A mostani eredmény riasztó, hiszen az oktatási rendszerünk teljes felforgatása után sikerült újfent rossz eredményt produkálnunk. Ízelítő az elmúlt évek liberális oktatási termékéből:

  • A buktatás intézményének eltörlése
  • Osztályzás helyett a szöveges értékelés bevezetése
  • Állandóan változó, kompetencia alapú oktatás erőltetése
  • Milliárdok elfolyatása hatástalan továbbképzésekbe és pedagógiai programokba
  • Erőltetett integrált oktatás

A szocialista kormányzat az elmúlt másfél évben ezeket az „eredményeket" megtoldotta az állami normatíva csökkentésével, az alapfokú művészeti oktatás további ellehetetlenítésével és a pedagógusok kötelező óraszámának megemelésével. Miközben Gyurcsány Ferenc – sajnos csak a szavak szintjén – stratégia ágazatként emlegeti az oktatást, az elmúlt években szinte csak megvonások és leépítések érték közoktatásunkat.

Az MDF úgy látja, hogy közoktatásunkban komoly problémák vannak, a kormányzat az elmúlt évek reformnak álcázott intézkedéseivel teljesen rossz irányba viszi oktatásunk szekerét. A PISA-mérés a 15 éves korosztályt méri, és ott produkálunk rossz eredményeket. A más rendszerű PIRSL-mérés a 10 évesek tudásszintjét vizsgálja és ott tavaly átlag feletti eredményeket értünk el. Egyértelműnek tűnik, hogy felső tagozaton romlik a helyzet, mégis az elmúlt évek kormányzati intézkedései a jól működő alsó tagozatos képzést érintették – a gyakorló tanítók véleménye szerint egyértelműen hátrányosan. Azt a struktúrát verték szét, ami jól működött.

A Magyar Demokrata Fórum a jelen eredmények tükrében a választási programjában szereplő javaslatok megfontolását kéri a döntéshozóktól:

  • A Közoktatási Törvény módosításával javasoljuk a buktatás intézményének visszaállítását, hogy a diákok és a szülők ne ötödik osztályban szembesüljenek az akkor már behozhatatlan több éves hátránnyal. Sokszor az írás-olvasás tudásának hiányával.
  • Módosítanánk a törvényt azért is, hogy a szöveges értékelés mellett lehessen újra osztályozni, hogy a pedagógusok kezében legyen pedagógiai eszköz a motiválásra, a problémák jelzésére.
  • A pedagógusok kötelező óraszámának emelése helyett a felszabaduló időt a felső tagozaton kötelező osztályfőnöki órák megtartására fordítanánk, hogy minél szorosabb kapcsolat alakuljon ki tanár és diákja között.
  • Bevezetnénk a pedagógus asszisztensi rendszert. Az integrált oktatást csak ott engedélyeznénk, ahol ilyen személyzet rendelkezésre áll. A sajátos nevelésű igényű gyermekek integrált oktatása csak úgy lehetséges, ha adott esetben az órákon párban oktatnak a pedagógusok, és a nehezebben haladó tanulókat külön segíti egy-egy asszisztens is az órákon.

Az MDF továbbá kéri az Állami Számvevőszék segítségét, hogy vizsgálja meg, milyen hatékonysággal, mennyire átláthatóan költötték el az elmúlt öt évben azokat a súlyos milliárdokat, amelyből pedagógus továbbképzéseket támogattak és új pedagógia programfejlesztéseket, valamint újabb és újabb tankönyveket dobtak a piacra. Közoktatásunk állandó pénzhiánnyal küzd, ennek ellenére egyes területeken mérhetetlen pazarlás folyik.

Végezetül szeretné az MDF megköszönni a több tízezer pedagógusnak a fáradságos munkáját, mert a nehéz körülmények mellett tisztességgel végzik a dolgukat. Nem elég, hogy siralmas az anyagi elismerésük, szakmailag sincsenek tanáraink megbecsülve. A reformnak álcázott folyamatok során az eredménytelenségért sokszor pedagógusainkat okolják, miközben lényeges pedagógiai kompetenciájuktól fosztották meg őket. Az MDF szerint átfogó reformokat sikerrel végezni nem lehet az érintettek, jelen esetben a pedagógusok egyetértése nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük