A Biomassza Hasznosítási Klaszter a biomassza innovatív technológiákon alapuló hasznosítását tűzte ki célul, a Dél-alföldi régió természeti erőforrásainak bevonása révén. A klaszter 2009. szeptember 22-én nyerte el az Akkreditált Innovációs Klaszter címet.

A Biomassza Hasznosítási Klaszter a biomassza innovatív technológiákon alapuló hasznosítását tűzte ki célul, a Dél-alföldi régió természeti erőforrásainak bevonása révén. A klaszter 2009. szeptember 22-én nyerte el az Akkreditált Innovációs Klaszter címet.

A klaszter célja a Dél-alföldi régió vállalati exportjának növelése a biomassza innovatív technológiákon alapuló hasznosítása és a régió természeti erőforrásainak bevonása révén. Ezt a célt a klaszter biotechnológiai innovációk alkalmazása révén egyrészt a hagyományos gazdasági ágazatai exportképességének növelésével, (a gumitermékek és lucernapellet gyártásának bővítése), másrészt importkiváltó új ágazatok – úgy mint zöldáram és biotrágya granulátum – fejlesztésének előmozdítása révén kívánja elérni.

A klaszter jelenleg 21 tagból áll, amelyből 16 kis- és középvállalkozásnak minősül. A legjelentősebb vállalatok: ContiTech Rubber, Égáz-Dégáz Zrt., Dél-Magyarországi MÉH Zrt., Medikémia Zrt., Délút Kft.

A Pólus Program keretében a Biomassza Hasznosítási Klaszterrel együtt eddig már 17 hazai klaszter tudta teljesíteni az akkreditáció elvárásait.

A Pólus Programban az akkreditáció célja elismerni azokat a magas fejlettségi szintet képviselő hazai klasztereket, amelyek már több mint egy éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették. Fontos, hogy a Pólus Programban résztvevő klaszter magas hozzáadott értékű, exportorientált és innovatív tevékenységekre koncentráljon, stratégiával és annak végrehajtására alkalmas cselekvési tervvel rendelkezzen.

A lehetőség jelenleg is nyitva áll, az akkreditáció folyamatosan kezdeményezhető. Az Akkreditációs Testület 2009-ben még egy alkalommal, várhatóan decemberben hirdet nyerteseket.

Az Akkreditált Innovációs Klaszterek célzott támogatása

Jelenleg az uniós gazdaságfejlesztési programok keretében 3 pályázat csak az Akkreditált Innovációs Klasztereket támogatja. Az Akkreditált innovációs klaszterek támogatása (GOP-2009-1.2.1; KMOP-2009-1.1.3/A), valamint az Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása (GOP-2009-1.3.1/B) pályázatokra 2010. augusztus 30-ig pályázhatnak az Innovációs Akkreditált Klaszterek, illetve azok tagvállalatai.

Az akkreditált innovációs klasztereket támogató pályázat a Pólus Program keretében együttműködő innovatív vállalkozások közös, az együttműködés érdekét is szolgáló projektjeinek (termékfejlesztés és piacra vitel) megvalósulását segíti 250 millió és 1,5 milliárd forint közötti támogatással.

Az „Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása" egy legfeljebb 350 millió forintnyi támogatási összeget jelentő konstrukció, amely a klaszterek innovatív tagvállalkozásainak növekedési esélyeit erősíti, és támogatja versenyképes termékeik és szolgáltatásaik piaci megjelenését.

PÁLYÁZAT KÓDJA

PÁLYÁZAT CÍME

RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KERET

TÁMOGATÁS

BEADÁSI HATÁRIDŐ

GOP-2009-1.2.1

Akkreditált innovációs klaszterek támogatása

12,5 milliárd Ft

250-1500 MFt

2009.08.31-
2010.08.30.

KMOP-2009-1.1.3/A 

4,067 milliárd Ft

GOP-2009-1.3.1/B

Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása

2 milliárd Ft

15-350 MFt

2009.08.31-
2010.08.30.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük