Melyik whiskey-rajongó ne tudná felidézni a Jack Daniel's egyedi, különleges ízét? Akik már ittak a legendás italból, bármikor felismerik jellegzetes zamatát. De hogy ez minek köszönhető valójában? Tán meglepő, de Mr. Jack saját gyártású hordóinak szerepe sokkal fontosabb, mint gondolnánk…

Melyik whiskey-rajongó ne tudná felidézni a Jack Daniel's egyedi, különleges ízét? Akik már ittak a legendás italból, bármikor felismerik jellegzetes zamatát. De hogy ez minek köszönhető valójában? Tán meglepő, de Mr. Jack saját gyártású hordóinak szerepe sokkal fontosabb, mint gondolnánk…

Újabb kádárműhelyet nyit a legendás whiskey cég. Saját hordók gyártásával további munkalehetőségeket ad a Jack Daniel's. Alabama Államban nyitja meg kapuit az amerikai whiskey cég második hordógyártó üzeme. A kádárműhely várhatóan 2014 májusában kezd el üzemelni, és körülbelül 200 embernek teremt új munkahelyet. Az új kádárműhely igényét a világszinten növekvő kereslet hívta életre, és a tény, hogy Mr. Jack hivatalos követői semmi pénzért nem adnák idegen kézbe a hordók gyártását.

A hordók nálunk nem csupán tároló eszközök. Igazán fontos kellékek számunkra, szinte hozzávalók, valódi összetevők. A Jack Daniel's jellegzetes borostyán színe és részben zamata is az égetett fehértölgy hordóknak köszönhető. Úgy is mondhatnám, olyannyira hiszünk a hordók fontosságában, hogy saját kezűleg készítjük" – mondta Jeff Arnett, a Jack Daniel's jelenlegi lepárló mestere.

 

Nem véletlen tehát az ezer közül is felismerhető íz, amely Amerika kedvenc whiskey-jét jellemzi. A cégnek a mai napig fontos, hogy ápolják Mr. Jack hagyatékát, és őrizzék az immáron csaknem 150 éves hagyományokat. Ezek egyike a saját készítésű hordó, amely a jelentősebb lepárlók közül csupán a Tennessee-i márkát jellemzi.

„A minőségi whiskey elkészítéséhez, létfontosságú szerepe van a minőségi hordónak. Az újonnan épülő üzem segítségével hűek maradhatunk Mr. Jack Daniel irányadó szavaihoz, mely szerint << minden nap, amikor alkotunk, a legjobbat kell nyújtanunk >>"fűzte hozzá Arnett.

Jack Daniel nem csupán lepárlómesterként vált híressé, Lynchburg és Tennessee több közkedvelt bárjának volt tulajdonosa. A legismertebb közülük a White Rabbit Saloon (Fehér Nyúl Szalon), amely baráti társaságok legendás találkozóhelyeként szolgált, ahol gyakran jöttek össze, hogy elkortyoljanak egy pohár Tennessee whiskey-t.

A Magyarországi Whisky Egyesület tájékozatása szerint: 1956 óta a Brown-Forman cégcsoport tulajdonában van a világ egyik legismertebb whiskey márkája, a Jack Daniel's is. A vállalat a bor és égetett szeszpiac egyik legnagyobb amerikai tulajdonú vállalata. A Tennessee államban található lepárló üzemben még mindig az alapító minőségi filozófiáját követve kerülnek a palackokba azok a whiskey különlegességek, amelyekért a világ minden pontján rajonganak. A Jack Daniels Old No.7, Gentleman Jack és Single Barrel minden ízében az ínyencek itala.

 

JACK DANIELS OLD NO.7
Hét nemzedék elteltével még mindig ugyanúgy készítik a whiskeyt, ahogyan Mr Jack idejében Ennek oka egyszerű: a rá jellemző, bársonyos ízvilágot várják újra és újra a Jack Daniels fogyasztói szerte a világban. A Jack Daniel's a faszenes lágyításnak köszönhetően válik igazi Tennessee whiskeyvé. Gazdag ízét tovább finomítják még azelőtt, hogy a hosszú lágyítás kezdetét venné saját készítésű hordóikban.

 

GENTLEMAN JACK
A Gentleman Jack főzete is faszenes lágyításon esik át, mielőtt hordókba kerülne. A hordós érlelés után, de még a palackozás előtt újra faszénen csöpögtetik át – így válik a világ egyetlen kétszeri faszenes lágyítású whiskeyjévé. A Gentleman Jack testessége gyümölcs és fűszerek zamatával keveredik, utóíze selymes, meleg és kellemes.

 

SINGLE BARREL
A Jack Daniels Single Barrel whiskey érlelése a szeszfőzőmester által személyesen kiválasztott, kézzel készített egyedi hordókban történik, ez magyarázza az elnevezését. A hét évig érlelt whískey testes és erőteljes zamata a pörkölődött tölgy, a vanília és a karamell illatjegyeivel párosul. Minden hordó saját, egyedi ízvilágot kínál.

 A whiskey készítése fáradságos és lassú folyamat, ahhoz képest, hogy egy szempillantás alatt felhörpintjük. Ha kéznél van, hát egészségükre!

 

www.jackdaniels.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük