Az elmúlt évhez képest mintegy 14 százalékkal növekedtek a Boehringer Ingelheim eladásai, derült ki a vállalat nemrégiben nyilvánosságra hozott III. negyedéves jelentéséből. A növekedés idén is elsősorban a vényköteles termékeknek, illetve a hazánkban egyelőre nem forgalmazott állatgyógyászati termékeknek köszönhető.

 

Az elmúlt évhez képest mintegy 14 százalékkal növekedtek a Boehringer Ingelheim eladásai, derült ki a vállalat nemrégiben nyilvánosságra hozott III. negyedéves jelentéséből. A növekedés idén is elsősorban a vényköteles termékeknek, illetve a hazánkban egyelőre nem forgalmazott állatgyógyászati termékeknek köszönhető.

Budapest, 2010. január 21. – A globális gazdasági válság ellenére sikeres első kilenc hónapot könyvelhetett el 2009-ben a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár. A gazdasági visszaesés elsősorban a nem vényköteles és a biotechnológiai készítmények eladásait befolyásolta. Mindemellett a vényköteles gyógyszerek eladása 15 százalékkal, a nem vényköteles termékeké pedig 7 százalékkal növekedett. Kelet-Európában a vállalat vényköteles termékeinek piaca szintén nőtt, a nem vényköteles termékek eladása stagnált.

A 2009-es év tudományos szempontból is mérföldkő jelentőségű eredményeket hozott a Boehringer Ingelheim számára. Befejeződött a RE-LY pitvarfibrillációs vizsgálat, amelyben világszerte 18.000 beteg vett részt. Az elvárásokat messze túlszárnyaló eredményeket az Európai Kardiológiai Társaság Kongresszusán mutatták be, ezzel hatalmas előrelépést hozva a véralvadásgátlás terápiájában. Az új készítmény nagyobb védelmet nyújt a pitvarfibrilláló betegek számára a stroke-kal szemben, kevesebb vérzéses szövődmény mellett. Az UPLIFT vizsgálat újabb eredményei is napvilágot láttak, amelyek alapján már korai szakaszban, valamint a fiatalabb betegek számára is ajánlják a vállalat rendkívül hatékony, és a szakemberek által gyakran választott COPD terápiáját. Szintén az év során nyilvánosságra hozott tudományos vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMEA) befogadta a vállalat Parkinson-kórban szenvedő betegek számára kifejlesztett napi egyszeri adagolású, nyújtott felszívódású tablettáját. Továbbá az EMEA jóváhagyta a cég vérnyomáscsökkentő gyógyszerének új indikációját, mely alapján a gyógyszer ezentúl kardiovaszkuláris prevencióban is felírható.

A vállalat, mint az innováció éllovasa, bevételeinek mintegy 17 százalékát fordította kutatásra és fejlesztésre 2009-ben. Hat hatóanyag került át a kutatásokból az előfejlesztési szakaszba, illetve négy további szer került át az előfejlesztésből a fejlesztési szakaszba. Ezek a készítmények a Boehringer Ingelheim eddig lefedett terápiás területei, szív- és érrendszeri, tüdő-, valamint idegrendszeri megbetegedések mellett az onkológia területét is magukban foglalják.

A Boehringer Ingelheim amerikai befektetéseinek köszönhetően a Roxane központ (Colombusban) 2011-től az onkológiai termékek és a vényköteles termékek gyártásába fog bekapcsolódni; az ingelheimi központban a vállalat szintén kapacitásbővítést hajtott végre az év során.

Magyarországon a vállalat 17. a gyógyszergyártók rangsorában, s évi mintegy 9,2 milliárd forint árbevétellel rendelkezik, amely 1,7 százalékos piacrészesedésnek felel meg a hazai piacon. „Büszkék vagyunk rá, hogy nemcsak világszerte, hanem hazánkban is évről évre egyre több beteget gyógyítunk eredményesen." – fűzte hozzá az elmúlt év értékeléséhez Dr. Zalai Gábor, a Boehringer Ingelheim RCV Magyarországi Fióktelepének igazgatója.

A 2009-es eredmények ellenére 2010-ben a Boehringer Ingelheim gyógyszergyárnak több kihívással is szembe kell néznie: több, kulcsfontosságú gyógyszer szabadalma lejár, illetve számos terméket is be kell vezetni a piacra, ami jelentős kiadásokat jelent. Azonban a vállalatvezetés reményei szerint az öt ígéretes innovációban megvan minden lehetőség arra, hogy biztosítsa a Boehringer Ingelheim további növekedését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük