Balog Zoltán (Fidesz)Balog Zoltán (Fidesz) 

2009. április 11-én a DAC és a nagyszombati Spartak Dunaszerdahelyen tartott labdarúgó mérkőzését követően a rendőrség ismételten a DAC-szurkolók egyik csoportjára támadt Szlovákiában. A nagyszombati Spartak drukkerei is dunaszerdahelyi szurkolókat vertek, egyikük kezét el is törték.

Balog Zoltán (Fidesz)Balog Zoltán (Fidesz) 

2009. április 11-én a DAC és a nagyszombati Spartak Dunaszerdahelyen tartott labdarúgó mérkőzését követően a rendőrség ismételten a DAC-szurkolók egyik csoportjára támadt Szlovákiában. A nagyszombati Spartak drukkerei is dunaszerdahelyi szurkolókat vertek, egyikük kezét el is törték.

    Miként az közismert, Dunaszerdahelyen 2008. november 1-jén a szlovák rendőrségnek a szurkolókkal szembeni durva fellépése nyomán 11 ember – köztük 5 magyar állampolgár – megsérült. Egy 18 éves fiatalembert újra kellett éleszteni, és mentőhelikopterrel Pozsonyba szállítani, ahol több műtétet is elvégeztek rajta; ő sajnos maradandó egészségkárosodást szenvedett. A rendőrök összesen 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. 2009. február 2-án Budapesten azért hiúsult meg a szlovákiai és a magyar emberi jogi bizottság együttes ülése, mert a szlovák fél nem volt hajlandó megtekinteni a rendőri akcióval kapcsolatos felvételeket, bár a napirendi pontban előzetesen megállapodtunk. 2009. március 4-én Pozsonyban találkoztak egymással a szlovák és a magyar parlament emberi jogi bizottságának küldöttségei. E találkozó keretében is elmondtuk, hogy a magyar fél indokolatlannak és aránytalannak tartja a szlovák rendőrségnek a DAC-szurkolók elleni mérkőzésen 2008. november 1-jei fellépését. Kifejtettük, véleményünk szerint ezt a kérdést a magyar-szlovák államközi alapszerződés alapján létrehozott vegyes bizottságban is meg kell tárgyalni. Javasoltam egy közös munkacsoport létrehozását is ez ügyben, de ezt a javaslatot a szlovák fél nem fogadta el. Ám azzal a szlovák bizottság két tagja is egyetértett, hogy a dunaszerdahelyi stadionban a rendőrakció során súlyos sérülést szenvedett Lengyel Krisztián ügyét ki kell vizsgálni, és indokolt esetben kártérítést kell kapnia. Az elmúlt hónapokban többször is hangoztatott aggodalmaink sajnos beigazolódtak, hiszen hiába kértük a dunaszerdahelyi rendőrattak pártatlan kivizsgálását, ez a mai napig nem történt meg. A szlovák törvényhozás emberi jogi bizottsága, az igazságügyi miniszter és a rendőrség máig nem tisztázták az incidens körülményeit, így nem kerültek levonásra a fél évvel ezelőtti brutális rendőri akció tanulságai. Ezért is kerülhetett sor most ismételten egy hasonló támadásra a szlovákiai DAC labdarúgó csapatának drukkerei ellen.

    Fentiekre tekintettel, ismételten felszólítom a szlovák igazságügyi minisztert, a szlovák országos rendőrfőkapitányt, valamint társbizottságunk, a Szlovák Nemzeti Tanács emberi jogi bizottságának tagjait, vizsgálják ki a 2008. november 1-jén, valamint a 2009. április 11-én Dunaszerdahelyen lezajlott labdarúgó mérkőzések rendőri biztosításának előkészítését, végrehajtását, továbbá a rendezvényekkel összefüggésben megvalósított rendőri intézkedések pontos körülményeit, és vonják le azok szakmai tanulságait. Ismételten kezdeményezem a Dunaszerdahelyen történt rendőrattakok megtárgyalását a magyar-szlovák államközi alapszerződés alapján létrehozott vegyes bizottságban, továbbá ismét javaslom egy közös szlovák-magyar emberi jogi és kisebbségi munkacsoport létrehozását.

Balog Zoltán (Fidesz),

az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük