2022.augusztus.19. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újabb előny a magyar vállalkozások kezében a japán baromfi piacon

2 perc olvasás

index_67.pngAz európai országok közül elsőként Magyarországgal zárta le a különféle baromfi termékek szállítási feltételeinek modernizálásáról szóló egyeztetéseket Japán. A már hatályos hatályos szakdiplomáciai sikerről a japán országos főállatorvos, dr. Norio Kumagai hivatalos levelében tájékoztatta hazánk országos főállatorvosát dr. Bognár Lajost.

A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfi termékek Japán piacra történő szállítását. Ez a magyar vállalatok esetleges exportkiesését jelentős mértékben csökkentheti.

A regionalizáció elvének jövőbeni gördülékeny alkalmazását az agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára/országos főállatorvos dr. Bognár Lajos kezdeményezte a japán hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járványt követően. A főállatorvosok személyes egyeztetései mellett 2017 augusztusában japán szakértők is hazánkba látogattak, hogy a megállapodáshoz szükséges feltételeket megvizsgálják. A regionalizáció bevezetése tehát a magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékok elismerését is jelenti. A döntés révén a japán exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak egy jövőbeni járvány esetén.

 

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.