Március 15-én, vasárnap délután 16.00 órától várják a családokat egy közös ünneplésre a Fonóban. A belépés mind a délutáni családi programokra mind pedig az esti koncertekre INGYENES!

 

Március 15-én, vasárnap délután 16.00 órától várják a családokat egy közös ünneplésre a Fonóban. A belépés mind a délutáni családi programokra mind pedig az esti koncertekre INGYENES!

 

Délután gyerektáncház, ének- és tánctanítás lesz Fábián Évával és Juhász Dénes remek zenekarával; Máté Móric tánctanárral. 18 órától a Juhász család és az Egyszólam együttes remek produkciójában az 1948-49-es forradalom és szabadságharc zenei világa elevenedik meg egy alapos, magával ragadó előadásban, majd Dresch Mihály és kiváló művészekből álló zenekara ad koncertet.

 

A részletes program:

 

16:00-17:30Gyerektáncház, mese, énektanítás, muzsika gyerekeknek, családoknak.

Közreműködik: Fábián Éva-mese, énektanítás, Juhász Dénes és zenekara, Máté Móric-tánc.

 

18:00-19:30Egyszólam és Juhász család megemlékezése – koncert

Nem túl gyakori, ám annál nemesebb az a kezdeményezés, amit az Egyszólam és a Kalamajka együttes vállalt magára. Elhatározták ugyanis, hogy a magyar történelemből már jól ismert 1848-49-es eseményekhez kapcsolódó dalokat összegyűjtik, s egy albumon teszik hallhatóvá. Mivel nagy jelentőséget tulajdonítanak a kollektív népi emlékezetnek, a dalnak, a mondának és más folklór jellegű alkotásoknak is. Így került be a repertoárba a korabeli kéziratokból, gyűjteményekből, Káldy Gyula, Kálmány Lajos, Volly István, Mathia Károly, Dégh Linda, Ortutay Gyula és Katona Imre példatáraiból, a népzenei és néprajzi szakirodalomból, valamint mai gyűjtésekből merített adathalmaz.

A szabadságharc énekes és hangszeres népzenéjének valamennyi rétege megszólal, a legarchaikusabb dallamoktól az újabb keletkezésű dalokig.

A nemes, egyszerű és tiszta muzsikára vágyó zenekedvelők, a hagyományos kultúrákat kutató szűkebb szakmai réteg, s a magyar kultúra iránt érdeklődő külföldiek számára egyaránt élvezetes és tanulságos ez a koncert, amely méltó megemlékezés a 1848. március 15-i forradalmunkra.

Előadják: az Egyszólam és a Kalamajka jelenlegi tagjai, valamint a Juhász család:

Fábián Éva, Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán, Nagymarosy András, Juhász Réka, Dövényi Gergely, Juhász Dénes.

Közreműködik: Leidinger Dömötör és Markó Fruzsina, a Fölszállott a páva első évadának szóló tánc kategóriájának döntőse

 

20:00Dresch Mihály Vonós Quartet – koncert

Dresch Mihály-szaxofon, Brasnyó Antal- brácsa, ifj. Csoóri Sándor- brácsa, Bognár Andris-nagybőgő.

 

Fonó Budai Zeneház

1113 Budapest, Sztregova u. 3.

 

http://www.fono.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük