ÚJRA ASHOKA KÉPVISELET MAGYARORSZÁGON

Az 1980-ban alapított Ashoka, „Újítók a Társadalomért világszervezet", 2011 novembere óta ismét teljes képviselettel van jelen hazánkban. Helyi koordinátora, Demeter Zsazsa a már meglévő 29 magyarországi Ashoka tag összefogásán kívül az új tagok felkutatásával, illetve a Fiatalok a Változásért, vagyis Young Changemakers néven világszerte ismert Ashoka program felépítésével és annak koordinálásával foglalkozik.     

 

Az 1980-ban alapított Ashoka, „Újítók a Társadalomért világszervezet", 2011 novembere óta ismét teljes képviselettel van jelen hazánkban. Helyi koordinátora, Demeter Zsazsa a már meglévő 29 magyarországi Ashoka tag összefogásán kívül az új tagok felkutatásával, illetve a Fiatalok a Változásért, vagyis Young Changemakers néven világszerte ismert Ashoka program felépítésével és annak koordinálásával foglalkozik.     

 

Az Ashoka a kockázati befektetési modellre építve a társadalmi vállalkozókat anyagilag és más, szakmai szolgáltatásokkal támogatja. A kiválasztott Ashoka tagok által kifejtett tevékenység nagy hatást gyakorol a társadalom érték- és normarendszerére, kiterjed az oktatásra, a környezetvédelemre, az egészségügyre, az emberi jogokra, a közösség aktivizálására, valamint a gazdaság fejlesztésének területére.

 

Bill Drayton, a szervezet alapítója a következő kitűnő példával szemlélteti, hogy melyek azok a társadalmi vállalkozók, akiket a szervezeten keresztül támogatni kíván: „Egy Ashoka tag, ahelyett, hogy például egy új iskola építésébe fogna, egy innovatív, hatékonyabb tanítási módszert indít útnak, mely azután több iskolában is bevezetésre kerül."

 

Az Ashoka a világon a társadalmi vállalkozók legnagyobb szervezete: férfiak és nők, akiknek rendszerváltoztató megoldásaik vannak a világ legsürgetőbb társadalmi problémáira. Megalapítása óta az Ashoka 70 országban több mint 3000 kiemelkedő társadalmi vállalkozónak – megválasztott Ashokat Tagnak – kezdeti finanszírozást, tevékenységükhöz szakmai szolgáltatásokat biztosított és lehetővé tette számukra, hogy a nemzetközi hálózat tagjai legyenek.

 

Az Ashoka úgy képzeli el a világot, hogy mindenki képes változást előidézni: Everyone A ChangemakerTM. Egy olyan világot képzel el, amely gyorsan és hatékonyan talál választ a felmerülő társadalmi kérdésekre és ahol mindenki szabad és magabiztos, valamint megvan a társadalmi támogatottsága ahhoz, hogy bármilyen társadalmi probléma megoldását kezdeményezze és végrehajtsa a változást.

 

Az Ashoka kiemelkedő társadalmi vállalkozókat választ meg "Ashoka Tagnak", akik részére hároméves ösztöndíjat biztosít, annak érdekében, hogy bevezessék és elterjesszék társadalmi innovációjukat. Ezek az Ashoka Tagok példaképül szolgálnak a társadalom egészének, nyitott, empatikus vezetők, akik ösztönöznek másokat arra, hogy társadalmi kezdeményezésekhez fogjanak, elkezdenek egy olyan körforgást, amely folyamatosan kitermeli a helyi Változtatók (változást előidézők) generációit.

A Magyarországi Ashoka közösség 29 tagja számos területen tevékenykedik. Társadalmi szerepvállalásuk kiterjed például az oktatásra, a környezetvédelemre, az egészségügyre, és az emberi jogok területére, de sok más egyéb területre is. Nagyrészük a mai napig aktívan végzi azt az adott tevékenységét, mellyel még a '95-ös években került kiválasztásra.

Ilyen például az 1995-ben megválasztott Rácz József, akit a Kékpont Drog-konzultációs központ megalapításáért és egy új drogfüggőség-kezelési modell kidolgozásáért választottak Ashoka Taggá. http://www.kekpont.hu/

Megemlítendő Szekeres Erzsébet is, aki 1997-ben lett Ashoka Tag az akkor megalapított, csömöri, Összefogás Alapítvánnyal, melynek keretén belül a hátrányos helyzetűek, társadalomba való beillesztésén munkálkodik a mai napig. http://www.osszefogas-eea.hu/index.php

Említhetnénk még az 1999-ben megválasztott Gera Pált, aki a környezetvédelem területén ismert és munkája a vidrákhoz kötődik, de sorolhatnánk tovább és előtérbe helyezhetnénk Nagy Gézát, aki az Ability Park kigondolója és megvalósítója. http://www.abilitypark.hu/portal/

 

2010-ben került megválasztásra az utolsó Ashoka Tag, Jakubinyi László, aki elsősorban Miskolcon tevékenykedik, ő a Szimbiózis Alapítvány megálmodója és működtetője. Hátrányos helyzetűek megértése és a társadalomba való integrálása elsődleges célja rendkívül átfogó tevékenységen keresztül.  http://www.szimbiozis.net/

 

Az új Ashoka Tagok kiválasztása folyamatos, bárki jelölhet személyt a tagságra. A következő videó szemlélteti, hogy a jelöltés pontosan hogy történik, de egy rövid levél kíséretében az Ashoka magyarországi koordinátorának, közvetlenül is lehet javaslatot tenni.

http://www.youtube.com/watch?v=xTP2IR49tLw

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük