A Filharmónia Magyarország, felelevenítve a nagy sikerű, egy egész ország által figyelemmel kísért Nemzetközi Karmesterverseny hagyományát, többfordulós karmesterversenyt rendez 2017 végén. Erről, valamint nyári fesztiváljaikról, a 32. Régi Zenei Napokról és az ugyancsak 32. Nemzetközi Bartók Szemináriumról és Fesztiválról tartott sajtótájékoztatót a koncertszervező társaság.

A Filharmónia Magyarország, felelevenítve a nagy sikerű, egy egész ország által figyelemmel kísért Nemzetközi Karmesterverseny hagyományát, többfordulós karmesterversenyt rendez 2017 végén. Erről, valamint nyári fesztiváljaikról, a 32. Régi Zenei Napokról és az ugyancsak 32. Nemzetközi Bartók Szemináriumról és Fesztiválról tartott sajtótájékoztatót a koncertszervező társaság.

Újra lehetőséget kapnak a fiatal karmesterek, hogy széles közönség és neves nemzetközi zsűritagok előtt bizonyíthassák tehetségüket egy magyarországi nemzetközi verseny keretében. A Filharmónia Magyarország szervezésében újrainduló Nemzetközi Karmesterverseny az 1974-ben útjára indított karmesterverseny hagyományához kapcsolódik, amely számos, azóta világhírűvé lett karmestert ismertetett meg a nagyközönséggel és indított el a siker útján, köztük a világhírű japán karmestert, Kobayashi Ken-Ichirót, őt kérdeztük tapasztalatairól:

–          „Ez a verseny hatalmas fordulópont volt a karrieremben, mivel első díjat nyertem, rengeteg meghívást kaptam egész Európából. Olyan volt, mint egy álom! Japánban is magasabb pozícióba kerültem, bármerre jártam felismertek a Tv népszerű műsorának köszönhetően.

–          Mit üzenne a versenyre jelentkező fiataloknak?

–          Jelentkezzenek a versenyre, tanuljanak, gondolkodjanak azon, hogy hogyan kapcsolódnak a zenekarhoz. De ez csak a kezdet – meg kell ismerniük önmagukat is, mert megnyerni a versenyt csak az első lépés, nem pedig a cél. Ha jobban olvasol az emberek szívében, mint a kottában, akkor már közelebb jutottál ahhoz, hogy jó karmester légy!" (részlet a Filharmónia Mo. által készített interjúból)

A verseny megrendezésének biztosításához a magyar kormány 160 millió forint támogatásról határozott és folynak a tárgyalások arról is, hogy a rendezvény minél nagyobb média nyilvánosság mellett kerülhessen megrendezésre.

A megmérettetés keretében az ifjú karmesterek több körben mérik össze tudásukat.  Az első és a második forduló 2017. október 2. és 10. között, a döntő december 12. és 17. között zajlik majd a versenyhez méltó helyszíneken. A döntő Pécsett, a Kodály Központban kerül megrendezésre a Pannon Filharmonikus Zenekar közreműködésével. A versenyt gálakoncert zárja 2017. december 17-én, a díjazottak vezényletével.

A versenyprogramban nyitányok, szimfóniatételek, operarészletek, versenyművek és szimfonikus költemények szerepelnek. A karmesterverseny magas pénzjutalmak mellett szerveződik. Első helyezettje 20.000 euró, második helyezettje 10.000 euró, harmadik helyezettje 5.000 euró pénzdíjban részesül, a médianyilvánosság mellett olyan koncertlehetőségekhez is kívánja juttatni a díjazottakat, ami nemzetközi karrierjük elindítását segítheti.

A szervezők az egész világról várják az 1981. január 1. után született fiatal karmesterek jelentkezését. A versenykiírást, a repertoárt, valamint a jelentkezés további feltételeit a Filharmónia Magyarország a Nemzetközi Karmesterverseny hamarosan elinduló hivatalos weboldalán fogja közzétenni.

 

32. Régi Zenei Napok

A Fertőd-Eszterházán szervezett 32. Régi Zenei Napok 2016. június 25. és július 2. között gazdag koncert és kurzus kínálattal várja a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt. Megtiszteltetés és az eseménysor rangjának elismerése, hogy a régizene világhírű mesterei közül többen már nem először fogadták el a fesztivál felkérését, 3 kontinens 11 országából érkeznek a neves mesterek kurzusaira, koncertfellépéseire.

Az idei év programja tartogat egy kuriózumot is: Johann Sebastian Bach művészetének legavatottabb ismerője, a Stuttgarti Nemzetközi Bach-Akadémia megalapítója, Maestro Helmuth Rilling Bach: János-passiójának zenéjéből nemzetközi karmester-mesterkurzust is tart a fesztivál keretében, valamint a záró koncerten vezényli is a Passiót. Ő élő legendaként az egyetlen, aki lemezre vette Bach összes vokális művét. A karmesterkurzuson és a fesztivál záró koncertjén Maestro Rilling partnerei a Vashegyi György által alapított és vezetett Purcell Kórus és korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar lesznek. Színes kísérőprogramok is társulnak a fesztivál erős zenei vonalához: a Pál-major árnyat adó fái alá hívunk kicsiket és nagyokat Fertődre, az Esterházy-kastély kertjébe. Vegyenek részt egy barokk-kori időutazáson, ahol pár órára visszacsöppennek a főnemesek mindennapjaiba! Az Esterházyak vadászszokásairól személyesen herceg Eszterházy Antaltól hallhatnak a résztvevők, akik hintón utazhatnak a Lés erdőbe, megszólal a vadászkürt és az agarak is versenyre kelnek majd. Kóstoljanak bele a vadászathoz kapcsolódó gasztronómiai élményekbe! Járják be a kastély csodálatos termeit korhű élőzene kíséretében!

Mindezek alapján túlzás nélkül állítható, hogy erre a hétre Esterházy "Fényes" Miklós herceg és Joseph Haydn egykori lakóhelye ismét az európai régizene egyik fővárosává változik. A termek befogadóképességére való tekintettel az eseményekre érdemes a jegyeket előre megváltani a www.filharmonia.hu vagy a jegymester oldalain.

 

32. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

 

Az ország egyik legnagyobb presztízsű zenei fesztiválja immár több mint három évtizede várja a Bartók Béla, valamint a 20-21. századi zene kedvelőit és művelőit. 2016 januárjától kezdve a zeneszerzőhöz köthető szerzői jogok "felszabadultak" szabad utat engedve ezzel további kísérletezéseknek, Bartók műveinek más és más fénybe állításának, amit a Bartók 135 programsor is megünnepel, benne a Bartók Fesztivál különleges eseményeivel. A fesztivál középpontjában ezúttal – a Két arckép című darab jubilálása okán –  a NŐ áll. Bartók Két arckép című művét 60 éve mutatták be először. A Bartók Fesztivál hagyományaihoz híven nemcsak koncertekkel, hanem mesterkurzusokkal és egyéb, a társművészeteknek is helyet adó eseményekkel várja Szombathelyre a látogatókat. Kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból kiállítás is nyílik a fesztiválhoz kapcsolódóan, a hat alkotó műveinek ihletője is a NŐ.

A Filharmónia Magyarország felhívására a különféle szemináriumokra 18 országból (Belgium, Dél-Korea, Finnország, Hollandia, Izrael, Japán, Kanada, Magyarország, Mexikó, Németország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Taiwan, Thaiföld, USA) érkeznek jelentkezők.

A szemináriumok kurzusvezetői: Gilbert Varga (Karmester mesterkurzus), Prof. Yinam Leef (Zeneszerzés mesterkurzus), Mocsári Károly (Zongora mesterkurzus), Kelemen Barnabás (Hegedű és vonósnégyes mesterkurzus), Komlósi Ildikó (Dal és opera mesterkurzus) nagy érdeklődéssel és szeretettel várják a tanulni vágyókat.

A fesztivál kiemelkedő eseménye lesz az Ünnepélyes fesztiválmegnyitó és Nyitókoncert a Savaria Szimfonikus Zenekarral, amit egy érdekfeszítő beszélgetés előz meg Kocsis Zoltánnal és Kelemen Barnával. A hangversenyen vezényel: Kocsis Zoltán. A fesztiválon fellép Komlósi Ildikó és Mocsári Károly, Yinam Leef darabjának magyarországi bemutatója mellett július 10-én a Góbé Együttest hallhatja a közönség. A következő napon Kelemen Barnabás és Kokas Katalin estje lesz hallható a Weöres Sándor Színházban. Július 15-én a Jazzationt hallgathatják a jazz kedvelői a Zsinagóga udvarában, végül a zárókoncertre kerül sor 16-án, szombaton, az egyedülálló hangversenyen a Savaria Szimfonikus Zenekart a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik.

A fesztiválon olyan kísérőprogramok lesznek, melyek önmagukban is figyelemfelkeltőek. A fesztivál „NŐ" koncepciójú kiállításán 7 neves hazai képzőművész fogadta el a fesztivál felkérését, értelmezte az ideális és a torz megközelítését saját területükön ugyanúgy, mint Bartók Béla tette a zene területén, köztük olyan művészek, mint Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész. A felnőttekhez különleges programok hozzák közelebb Bartók Béla művészetét, a XX-XXI. század zenéjét, de a szervezők annak is megtalálják a módját, hogy a gyerekekhez is szóljanak, a Desszert koncerten a Szolnoki Bartók Béla kamarakórus legényeket és lányokat csúfol Bartók Béla módjára, Lakner Tamás pedig mesél.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük