Foto: Bodrog BeátaFoto: Bodrog BeátaKülönleges tortával köszöntötték az Állatkert munkatársai Ashát, a negyedik születésnapját ünneplő elefántborjút. Egyben bejelentették azt is, hogy Ashának hamarosan kistestvére fog születni. A következő kiselefánt a számítások szerint várhatóan késő ősszel jöhet a világra.

Foto: Bodrog BeátaFoto: Bodrog BeátaKülönleges tortával köszöntötték az Állatkert munkatársai Ashát, a negyedik születésnapját ünneplő elefántborjút. Egyben bejelentették azt is, hogy Ashának hamarosan kistestvére fog születni. A következő kiselefánt a számítások szerint várhatóan késő ősszel jöhet a világra.

Kedden délben köszöntötték fel Ashát, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2013-ban született elefántborjút, aki épp Bálint-napján töltötte be negyedik életévét. Az ünnepelt – ahogyan az egy születésnaphoz illik – tortát és egy új játékot is kapott.

 

A különleges, kifejezetten az elefántok szája íze szerint készült torta alapját azok a tortalapok alkották, amelyeket a galgahévízi Telek Pékség pékjei sütöttek zabból, korpából és lisztből. A tortalapok közé a gondozók réti széna rétegeket helyeztek, úgyhogy a széna alkotta a torta „krémjét". A díszítés szintén ehető volt, banánból, almából, narancsból és sárgarépából készült. Emellett még egy egész zsáknyi földimogyorót is elhintettek a gondozók az emeletes finomság felszínén. Az ehető műalkotás tetejére pedig egy kenyértésztából készült 4-as szám került – ezt szintén a galgahévízi pékek remekelték. A tortából természetesen nemcsak Ashának, hanem az anyaállatnak, Angele-nek is jutott.

 

A torta mellett a gondozók egy új játékkal is meglepték az ünnepeltet. A gumiabroncsokból összerakott, kiselefántot formázó játékszert kifejezetten úgy készítették el, hogy kellően masszív, „elefántbiztos" legyen. Az új játékot egyébként nemcsak Asha , hanem Angele is kipróbálta.

 

A köszöntéssel egy időben hozta nyilvánosságra az Állatkert, hogy Ashának még az idei évben kistestvére fog születni. Ismét vemhes ugyanis Angele, az anyaállat. Az örömteli hírt dr. Sós Endre, az intézmény vezető állatorvosa jelentette be, aki elmondta azt is, hogy a nőstény elefánttól vett vérminták laboratóriumi elemzése alapján már múlt tavasz óta nyomon követik a vemhesség alakulását. Az Angele méhében fejlődő magzat jelenleg 40-50 centiméteres lehet. Az elefántoknál a vemhesség nagyjából 22 hónapnyi időt vesz igénybe, így a kicsi világra jövetelére késő ősszel lehet számítani.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert másfél évszázados története során eddig összesen hat alkalommal sikerült az ázsiai elefántok eredményes szaporítása, 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben és 2013-ban. Angele és Assam, a két jelenlegi tenyészállat kapcsolata tenyésztési szempontból már eddig is eredményesnek mondható, és remény van arra, hogy a jövőben is rendszeresen lehet majd számítani újabb elefántborjak születésére.

 

Az elefántok állatkerti tartása több szempontból is fontos. Bemutatásuk egyrészt oktatási, ismeretterjesztő szempontból bír jelentőséggel. Másfelől az ázsiai elefánt veszélyeztetett fajnak számít, és az állatkertek tevékeny szerepet tudnak vállalni a faj védelmében. Ehhez az állatkerti szaporítás is hozzájárulhat, de még ennél is nagyobb a jelentősége az állatkerti kutatásokból származó eredményeknek, amelyek a vadonbeli állományok védelmében is felhasználhatók. Ilyenek például az elefántok egyes vírusos megbetegedéseinek gyógyításával kapcsolatos kutatások, a kis létszámú, egymástól elszigetelt népességek fenntartására vonatkozó tapasztalatok, vagy éppen a mesterséges termékenyítés módszereinek kidolgozására irányuló erőfeszítések.

 A Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény ázsiai elefántjától, Angele-től vett vérminták progeszteron hormon tartalmaA Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény ázsiai elefántjától, Angele-től vett vérminták progeszteron hormon tartalma

A magyar főváros állatkertje „elefántos" szempontból is az állatkerti világhálózat elismert intézményének számít. Ennek megfelelően a kert vezető állatorvosa egyúttal az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) elefántokkal foglalkozó szakmai testületének is tagja (az ilyen testületeket az állatkerti szakmában TAG, azaz Taxon Advisory Group néven ismerik).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük