2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56193"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_300.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2011. november 29. és 30. között megtartotta téli rendes ülését.</p> <p> 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2011. november 29. és 30. között megtartotta téli rendes ülését.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2011. november 29. és 30. között megtartotta téli rendes ülését.

 

A Katolikus Központi Alapítvány, amely 15 éve támogat szegény sorsú gyermekeket, idén szeptemberben ismét pályázatot hirdetett a Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére. Pályázhatott minden 9-12. osztályos középiskolás vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, első diplomás képzésben részt vevő, magyarországi tanintézményben tanuló katolikus fiatal.

Közel 1800 pályázó részesül a támogatásból, amelyek 40-50-60 ezer forint/tanév összegben kerülnek kiosztásra, a mintegy 100 millió forintos keretből. Az ösztöndíjakhoz a Püspöki Konferencián kívül más támogatók is jelentős összeggel járultak hozzá.

 

Az ülésen Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese beszámolt az intézmény helyzetéről. Tájékoztatta a püspököket arról, hogy a törvény adta lehetőségekkel élve további URH frekvenciákat pályáznak meg, hogy minél több hallgatóhoz juthasson el a rádió műsora.

Az Egri Főegyházmegye által fenntartott Szent István Rádió november 28-án új frekvencián kezdett sugározni. A tokaji 101,8 MHz-es ultrarövidhullámon naponta négy órában, saját szerkesztésű műsorokkal jelentkezik.

 

2010-ben a májusi árvíz okozta károk helyreállításában a Katolikus Karitász nagy szerepet vállalt a Borsod megyei Felsőzsolcán és a környező településeken. A munkálatok 2010 júniusától 2011 februárjáig tartottak. Több hónap elteltével derült ki, hogy több, korábban lakhatónak ítélt házban is azonnali megoldást igénylő károk keletkeztek. A Konferencia ülésén döntött arról, hogy a Karitász tartalékkeretéből a szükséges munkálatok összegét rendelkezésre bocsátja.

 

A találkozón szó volt a közszolgálati médiában sugárzott katolikus műsorokról is. Ennek kapcsán egyértelmű álláspontunk, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is biztosítani kell a Püspöki Konferencia által delegált referens számára, hogy ellenőrizze a műsorok katolikus hitnek való megfelelését.

 

A püspökök áttekintették a gazdasági helyzet miatt bajba jutott családoknak nyújtandó segítség lehetőségét és beszámoltak arról, hogy sok helyen születtek helyi kezdeményezések az egyházmegyékben, plébániákon, közösségekben, valamint a különböző karitászszervezeteken belül.

Ezek közé tartozik a Katolikus Karitász „Ajándék szeretetből – Segítsen, hogy segíthessünk!" akciója, amelynek során a szociális, egészségügyi vagy egyéb okból kifolyólag nehéz körülmények között élőknek nyújtanak segítséget. Anyagi és szociális segélyakciókkal, gyógyszertámogatással, élelmiszer- és egyéb vásárlási utalvánnyal, közüzemi hozzájárulással igyekeznek segíteni mindazoknak, akik mástól nem számíthatnak támogatásra.

 

A Konferencia külön levélben fordult a Szentszékhez Brenner János vértanú pap boldoggáavatási ügyének előmozdítása érdekében.

 

A Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai találkoztak a Szuverén Máltai Lovagrend képviselőivel. A megbeszélésen többek között szociális kérdések kerültek megvitatásra.

MKPK titkárság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.