Az Európai Parlament évek óta szorgalmazza, hogy a lakhatás területén ne csak látszatintézkedéseket finanszírozzunk, hanem tegyünk érdemi lépéseket. Magyarországon a lakosság jelentős része él panellakásokban.

 

Az Európai Parlament évek óta szorgalmazza, hogy a lakhatás területén ne csak látszatintézkedéseket finanszírozzunk, hanem tegyünk érdemi lépéseket. Magyarországon a lakosság jelentős része él panellakásokban.

 

Ezek többségének energiapazarló és korszerűtlen technológiai megoldásai a lakóknak és az államnak is finanszírozhatatlanok. A lakások felújításával munkahelyeket teremtünk és őrzünk meg, hozzájárulva ezzel a gazdasági növekedéshez is. – kezdte plenáris felszólalását Harangozó Gábor szocialista EP képviselő, a Regionális Fejlesztési Bizottság tagja.

 

  
    
Az Európai Parlament április1-i, brüsszeli plenáris ülésén tárgyalta Angelakas görög néppárti képviselő Lakáságazattal kapcsolatos beruházások ez energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások területén című jelentését, melynek Harangozó Gábor az árnyék-jelentéstevője. Mint ismeretes, társfinaszírozás nyújtható az egész unióban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) az energiahatékonysági beruházásokra nemzeti, regionális vagy helyi szinten. Támogatás adható így a dupla ablaküvegezésre, a szigetelésre, a napelemek felszerelésére, a régi vízmelegítők kicserélésére. Az új tagállamokban 2-ről 6 százalékra nőtt a lakásokra költhető maximum, ez hozzávetőleg 600 milliárd forintot jelent Magyarországon.

Harangozó Gábor hangsúlyozta, hogy mivel az Alapok továbbra is csak városi területeken finanszírozzák a felújításokat, nem örülhetünk önfeledten. A leginkább rászoruló vidéki térségek nyomorban élő lakossága így ismét magára marad.

A szocialista képviselő felszólította az Európai Bizottságot, hogy még a nyári szünet előtti csomagjába illessze be a telepek fölszámolásáról szóló javaslatát! E szerint az első és egyben legfontosabb lépés a leghátrányosabb területek hatékony és fenntartható szociális integrációja érdekében a kirekesztés és a gettók teljes felszámolása. Mint mondta, az elkülönített telepek felújítása egyszerűen értelmetlen, helyette a komplex, szociális munkahely-teremtő programokkal támogatott újjáépítés a megoldás.

Végezetül Harangozó Gábor reményét fejezte ki, hogy egyszer a felszántott vidéki gettó helyén létrejövő szociális szövetkezetben dolgozó emberek a munka végeztével új lakásba térhetnek haza, ezzel gyermekeiknek is jobb körülményeket teremtve.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük