A csíksomlyói búcsúba május 22-25-e között közlekedik először az erdélyi fejedelem előtt tisztelgő díszes jármű.

 

A csíksomlyói búcsúba május 22-25-e között közlekedik először az erdélyi fejedelem előtt tisztelgő díszes jármű.

 

A MÁV – idén a Kárpát-európai Utazási Irodával együttműködve – évről-évre össznemzeti zarándokvonatot közlekedtet a csíksomlyói búcsúba. A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors nevű szerelvényt vontató mozdony rendre történelmi témájú díszítést kap. Idén az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem és Rákóczi-mozdony a Rákóczi-várnál mottóval közlekedik.

 

A MÁV-START által biztosított, most bemutaott TRAXX típusú mozdony idén a korábbiaktól eltérően a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. Az idei szervezés újdonsága a madéfalvi veszedelem emlékművénél tartandó megemlékezés és a hazaút módosított útvonala is, a Wass Albert regény-helyszínén (Désen), Wesselényi Miklós városán (Zsibón) és Károli Gáspár szülőhelyén (Nagykárolyon) keresztül. A díszes jármű pünkösdi búcsú után is aktív marad, az utasok egész évben találkozhatnak vele.

 

A Nyugati pályaudvaron megtartott avatón Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, valamint Mező Tibor és Petrus György, a Kárpát-európai Utazási Iroda vezetői méltatták a vasúttársaság új büszkeségét.

 

„A sínek ugyanúgy összekötik a történelmi Magyarország területeit, ahogy a fejedelem hősiességének emléke a különböző generációkat. Ismerősöket, távol élő rokonokat hozunk egymáshoz közel, ahogy II. Rákóczi Ferenc is sok eltérő egyéniséget állított egy sorba a szabadság zászlaja alatt" – mondta Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója.

 

A II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem arcképével és jelmondatával díszített jármű avatásán versek, kuruc dallamok és énekek hangzottak el. A mozdonyavatót Bakoss Kiss Gábor, a Nemzeti Színház művésze előadásában versek, Béke Csaba lantművész és énekmondó kuruc dallamai, valamint a MÁV-Gépészet Járműjavító Férfikar énekei tette még ünnepélyesebbé.

 

A vasúttársaság és a Kárpát-európai Utazási Iroda vezetői a mozdony matricázására kiírt ötletpályázat nyertesét és gyermek különdíjasát köszöntötték. Az utazási iroda által a mozdony felmatricázására kiírt ötletpályázatot Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós-grafikus munkája nyerte, különdíjban pedig egy saját rajzával pályázó kisfiú: Németh Márk részesült. A győztesek a helyszínen vehették át jutalmukat.

 

A Rákóczi-mozdony Pünkösd után tovább robog.

 

http://www.mavcsoport.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük