A TervA Terv

Korábban már beszámoltam az Urbitális majális programtervezet kapcsán, hogy a szervezők egy igazi és egyedülálló különlegesség megépítését álmodták meg, mégpedig egy uszálystrand a Dunán projektet, ami az áprilisi bejelentés után most a  megvalósuláshoz közeledik.

 A TervA Terv

Korábban már beszámoltam az Urbitális majális programtervezet kapcsán, hogy a szervezők egy igazi és egyedülálló különlegesség megépítését álmodták meg, mégpedig egy uszálystrand a Dunán projektet, ami az áprilisi bejelentés után most a  megvalósuláshoz közeledik.

Idéznék néhány mondatot a korábbi tájékoztatásból, hogy tulajdonképpen mi is ez az "Uszálystrand" és milyen céllal készül. Budapestnek nincs tengerpartja, de van folyója és a folyó két partjára épült város a legszebb a dunamenti városok közül. Képzeljünk el egy 20X80 m-es, két bárkából és egy 400 nm-es uszályból álló hajótestekre épített strandot a Dunán napozóágyakkal, vízélményekkel, gyermek- és felnőtt medencével, kilátással a Lánchídra és a Budai várra. A hajó befedve, medencével, zuhanyozókkal, napozókkal, büfével, mozival van ellátva. Három hónapos különleges ingyen strand a belvárosban, a Dunán: június végétől szeptember végéig nyaralhatunk itthon a szabadnapjainkon, vagy egyszerűen csak munka után. Az egyedi program egy hónapon keresztül ingyenesen élvezhető.

Beépülnek a Hídépítő bárkái! -kedd

 

 

Célegyenesbe fordult Budapest első Uszálystrandjának a kivitelezése: megkezdték a konténerek bedaruzását. A Hídépítő két bárkája adja az Uszálystrand program 1700 nm-es felületét, melynek kialakítását a Városi Tájkép Csoport tervezte meg. A Városi Tájkép Csoport tervei részben csak vázakból és járófelületekből, árnyékolókból álló, áttört rendszerű konténer-berendezésre épülnek. Ezeket a konténereket emelik most végleges helyükre a bárkákon. A konténerek egy része zárt, ezekből  orvosi szobát, öltözőket és egyéb kommunális helyiségeket alakítanak ki. A büfé felépítményei az oldalakon nyitottak lesznek, így nem csak jól szellőzik és hűs árnyékot ad a bárkákon a konténer, de megmarad a kilátásunk a Dunára, a Várra és a hidakra.

Készülnek az Uszálystrand medencéi! -csütörtök

 

 

Egy strand lelke a medence – ez természetesen az Uszálystrandra is igaz. Ezért mondhatjuk, hogy az Uszálystrand kialakítása igazi léleképítő fázisba érkezett: az Astralpool szakemberei a medencék fóliázását végzik.

A két bárka és egy uszály összeépítéséből megalkotott strandon egy kisebb gyermek- és egy nagyobb felnőttmedence várja majd a felüdülésre vágyókat. A gyerekmedence igazi pancsoló, míg az úszni tudók számára a 15X6 m-es felnőttmedence 130 m3 tiszta vize garantálja a felüdülést. Bár az Uszálystrand biztosan csak az idén nyáron üzemel, a 1.5 mm vastag falú medencék akár húsz évig is eltartanak. Ez a Duna és a főváros hosszú távú fejlesztőinek terveivel is egybevág,  akik szeretnék, ha a különleges pihenő- és szórakozóhely évről évre visszatérne a budapesti Duna-partra.

A tervek szerint 2009. július 10-én nyit az Uszály az Erzsébet híd pesti hídfőjénél.

(Kép és szöveg:Lantai József)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük