Szlovák standSzlovák stand

Az első kedves meghívót Szlovákiából kaptuk a 38. nagy turisztikai seregszemlére. Egy szlovák falu díszes faházának másolatába léptünk be, ahol a legfinomabb sztrapacskával és kiváló csapolt sörrel várták az újságírókat, de bőven jutott belőle a többi látogatónak is, akik hosszú sorokban kígyóztak a sörcsap előtt. A háziasszony, Soña Jelinková, a budapesti Szlovák Turisztikai Hivatal vezetője szeretettel és régi ismerősként fogadta a meghívottakat.

Szlovák standSzlovák stand

Az első kedves meghívót Szlovákiából kaptuk a 38. nagy turisztikai seregszemlére. Egy szlovák falu díszes faházának másolatába léptünk be, ahol a legfinomabb sztrapacskával és kiváló csapolt sörrel várták az újságírókat, de bőven jutott belőle a többi látogatónak is, akik hosszú sorokban kígyóztak a sörcsap előtt. A háziasszony, Soña Jelinková, a budapesti Szlovák Turisztikai Hivatal vezetője szeretettel és régi ismerősként fogadta a meghívottakat.

   Északi szomszédunk lakossága 5,5 milliónyi, de természeti adottságait és épített emlékeit tekintve turisztikai nagyhatalomnak számít. A Szlovák Köztársaság arra törekszik, hogy még több magyar fiatalt vonzzon a közös történelem, a kulturális emlékek és a határok menti régiók összefogása érdekében. Ráadásul az országaink közötti határ 700 km-en húzódik.

Szlovák standSzlovák stand

A magyar látogatók célja elsősorban az aktív pihenés, azaz a városnézés, a körutazás, a síelés és a többi téli sport, valamint a célzott események látogatása akár egy hétvégén is. Szlovákia területének több mint 40%-át erdők borítják, 9 nemzeti park és 14 természetvédelmi terület van, amelyekben 14 ezer km jelzett turistaút és 10 ezer km kerékpárút található. A városlátogatók szívesen járják Pozsony, Kassa, Besztercebánya, Igló, Lőcse vagy Késmárk műemlékeit. Az UNESCO világörökségi listáján szerepel Késmárk, Besztercebánya, továbbá Garamszeg fatemplomai. Az észak-keleti régió fatemplomai szintén különlegesség számba mennek, ugyancsak felfedezésre érdemes a Demänovai jégbarlang, a Domica és az egyedülálló ochtinai aragonitbarlang.

 

A tél a modern síközpontoknál (a Magas- és az Alacsony-Tátrában) kínál a sportolás mellett termálfürdőket is ('síelj és csobbanj' szlogennel). A téli üdülőhelyek megközelíthetők rendszeres autóbusz- és vonatjáratokkal. Fontos tudnivaló, hogy az EU tagországokból érkező gyerekek, diákok és 62 éven felüliek számára a vasúti közlekedés ingyenes!

 

Tematikus utak

A Gótikus út 276 km hosszú, 24 községen és 9 városon keresztül halad monumentális székesegyházak, várak, nemzeti parkok között. A legjelentősebb műemlékek: a lőcsei Szent Jakab templom, a szepesi vár, a zsigrai rk. templom, Krasznahorka vára, a betléri kastély, a csetneki evangélikus templom, a hizsnyói rk. templom. (részletek a http://www.gothicroute.sk/ oldalakon)

   Vas-út a vasérctermelés és a feldolgozás helyszíneit köti össze. Ld.: http://www.terraincognita.sk/via­_ferraria honlapon.

    A Szlovák Zsidó Kulturális Örökség Útja az európai projekt része, amely elnyerte az Európa Tanács Nagy Kulturális Útvonalai címet. (www.slovak-jewish-heritage.org)

    KDC Slovakia, vagyis fatemplom körút a szlovákiai Kárpátokban. A Magas-Tátrából indul és a szobránci járásban ér véget, a Szent Mihály Arkangyal templománál, az ukrán határ mellett. Info: http://www.kdc.sk/ cím alatt.

   Selmecbányán készítette tíz asszony és lány II. Erzsébet angol királynő esküvői fátylát. Most a másolatát láthatjuk.  

    Szent Borbála-út a fémkohászat és az ércbányászat műemléki helyszíneire vezet. Templomában az oltár Lőcsei Pál mester műve. A részelteket lásd a http://www.terramontanae.sk/barborska-cesta/ weblapon.

    Szobránc Andy Warhol szüleinek lakhelye volt a 30-as években. Házuk augusztustól kiállítóhely lesz a híres amerikai művész emlékére.

Szlovák sörcsapSzlovák sörcsap

   Szlovák sörutak a gasztro-utak újdonságai közé tartoznak. Egyes régiókban más és más sörkultúrával lehet ismerkedni a kis és a nagy sörgyárak vagy az éttermekben lévő sörfőzdék sokaságával. Tájékozódás a http://www.pivnecesty.sk oldalakon.

     Via Pálffy, avagy történelmi ismeretszerzés egy 16. századi főnemesi család emlékeinek felkutatásával. Nagy múltú várak, várkastélyok életéből kaphat ízelítőt a turista Pozsony környékén. Jelentős a vidék bora és gasztronómiája is. www.viapalffy.sk

    Borutak a szőlőtermesztés északi határán visznek. A szlovák borok rangos elismeréseket vívtak ki nagy nemzetközi versenyeken. A 8 borúttal érdemes május 24-én, Szent Orbán napján, a szőlőtermelők védőszentjének ünnepén ismerkedni. A borfesztiválokat júliusban, a szüreti fesztiválokat szeptemberben tartják. Info: http://www.tik.sk/region/spravodajstvo-z-regionu/rok-2010/vinne-cesty-na-slovensku/.

Sona JelinkováSona Jelinková

A régiók kínálatából

   Bratislava – Pozsony idei újdonsága a klasszikus, sőt a középkor zenéjének bemutatása. A csöndes, nyugodt város, a Duna Szépe alkalmas történelmi és kulturális hagyományok megismerésére. A Kultúrnyár negyvenedszer három hónapig tart, ilyenkor megélénkül az idegenforgalom, tavaly például 60 ezer ember érkezett az ünnepségekre.

      Júniusban Farm Festre hívják a régió legjobb termelőit (kézműveseket, gyártókat, éttermeket, gazdálkodókat), hogy munkáikat bemutassák a közönségnek.

   Június utolsó hétvégén tartják a jelmezes, korhű koronázási ünnepségeket, ezúttal a spanyol örökösödései háború árnyékában zajlik.

   Pozsony mellett született Mária Terézia híres cukrásza, Eduard Sacher, valamint a nagyszerű kékfrankos bor hazája, amitől a császárnő meggyógyult.

   A megyében az Erdőhát tele van természeti kincsekkel, vízi- és szabadidősportok lehetőségeivel, a Kis-Kárpátok népi hagyományokkal, a Duna-mente és környéke a nyári idegenforgalom, a horgászat és a vízi turizmus központja. Érdemes kiváltani az egy-, két- vagy háromnapos Bratislava City Cardot (BCC), amivel ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokat vehetünk igénybe. Például az ingyenes városi közlekedést, a kedvezményes a szállásokat, múzeumi belépőket, éttermeket, borkóstolót vagy a bicikli- és autókölcsönzést.

   A Prímási Palotában április 24-től történelmi alakokat mintáznak meg, idén II. Rákóczi Ferencre emlékeznek.

   Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, 2016-ban a Sport Fővárosa lesz, amire máris készülődik. A Košice Welcome Card igénybevételével ingyenes a városi közlekedés, kedvezményes az éttermi és a kávéházi stb. látogatás. Benne van 9 múzeum- és képtár ingyenes megtekintése. Megvásárolható a www.visitkosice.eu címen.

   Igló, a Szlovák Paradicsom kapuja, a Szepesség járási székhelye. A város 745 éves történelmével ideális hely az üdülésre, az aktív- és a passzív kikapcsolódásra. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban található az ország leghosszabb folyami kanyonja, a Hernád-áttörés, a Dobsinai jégbarlang (UNESCO helyszín) és 25 vízesés. 300 km jelzett turistaút, sziklamászási lehetőség, sí-lesikló pályák, sífutás, valamint világörökségi emlékek (szepesi vár, Lőcse, Szepesi Káptalan, Zsigra) várják a turistákat. Nyáron aktuális eseményeket tekinthetünk meg, amelyeknek listáját a www.spisskanovaves.eu honlapon tekinthetjük meg. A „Kártya a Paradicsomba" tulajdonosa sok lehetőség közül választhat: www.slovenskyraj.eu vagy a www.kartadoraja.sk weboldalakon.

   A Magas-Tátra egész évben élményt kínál 2015-ben is, hiszen a Tátra Éve rendezvényein a hegység eseményeinek kerek évfordulóit ünneplik. Megtekinthető a http://www.tatry.sk/tipy-na-vylety/za-historiou/rok-tatier/ honlapon. Hozzá kínálják a Tatry Card nevű biztosítást a hegyi mentők igénybevételéhez. A kártya ára 3-4 euró, megéri! Új attrakció a különleges vacsoraélmény a Start étteremben, 1173 magasságban a tengerszint felett – bár az nem olcsó.

   Poprádon nyílt meg Közép-Európa legnagyobb, kétszintű wellness-központja, az AquaCity fantasztikus szolgáltatásokkal, Vital Bárral, óriási meglepetésekkel.

   Nyitra középkori nyárra hívja a vendégeit. Egyházmegyei Múzeumában középkori szerzetes vezet be a korabeli tudományokba, a Vazul-toronyban morva nagyúr mutatja be a történelmi fegyvereket és öltözeteket – miközben középkori zene szól a várudvaron.

   Szakolca (Skalica) igényes látnivalókat kínál műemlékekből. Azon túl a golf és a vízi turizmus kedvelői sem „maradnak szárazon". A nyári szezonban idegenvezetők öt nyelven mutatják meg a fontosabb műemlékeket május 16-tól, amikor a hagyományos Trdlofest veszi kezdetét, majd szeptember 18-20-án zárul a Szakolcai Napok eseményeivel. Május elsején nyit a hajózási szezon a Bat'a-csatornán, 16-án a Trdlofest kürtöskaláccsal, borral és jókedvvel folytatódik. Július 1-augusztus 31-ig az Art Nyár ingyenes kulturális eseményekkel teli; augusztus elsején a Kísértetek Éjszakája, szeptember 4-én a Szakolcai Lakodalom szórakoztatja a vendégeket. December 12-én kezdődik a karácsonyi vásár és bemutató.

    Donovaly (www.parksnow.sk) a havas szórakozások helyszíne. Ráadásul olcsó és közel van (Budapesttől 203 km), akár 3 óra alatt elérhető. A sí-napijegyek 16 és 37 euró között elérhetők, amíg Ausztriában kb. 40 euró. A korcsolyapálya ingyenes! Autó nélkül a Boci Travel naponta viszi oda-vissza az utasokat. A Snowpark Szlovákia legnagyobb snowboard terepe 3 ugratóval és 12 más elemmel. Egyetlen bérlettel két síközpont látogatható. A Patty Ski iskolában hat magyar oktatóval tanulhatnak gyerekek és felnőttek egyaránt. Itt van Közép-Európa legnagyobb Fun Parkja, azaz 12.500 négyzetméteres gyermek tanpályája Lulu, Dodo, Yeti és Brumi segítségével.

   Fontos tudnivaló, hogy a Slovakia Super Ski Pass szezonbérlettel akár 10 vagy 15 napra is hét szlovák síparadicsomban igénybe vehetjük a kedvezményeit. Nem csupán egybefüggő napokra, hanem egész szezonban elosztva is. E kártyával ingyen léphetünk be a Tatralandia wellness központba, ha éppen aznap nem síelünk.

   Betlér (Betliar) az Andrássyak gyönyörű kastélya és parkja idén kiállításnak ad otthont: „Őfelsége a királyné – Erzsébet királyné történelmünkben és a képzeletünkben" címmel 2015. június 4-től szeptember végéig. Több olyan tárgy szerepel a kiállításon, amelyeket eddig a közönség még sohasem láthatott. A királynét, Sisit egy hasonmás fogja megszemélyesíteni az audiencián és a koronázáson. A szertartás egyik rendezője volt egykoron Andrássy Gyula gróf, Magyarország nádora. A látogatók a sok fényes programon fényképezkedhetnek a „királynéval". Az eseményeket kézműves vásárok, gyerekeknek szóló alkotóműhelyek, zenés szórakozások, kastélylátogatások kísérik.

   Dunacsúny új „ruhában" várja a vadvizes sportok kedvelőit.

 

A TripAdvisor utazási portál szerint a TOP 10 szlovákiai ajánlat:

A kassai Szent Erzsébet székesegyház

Szepes vára

Bajmóci kastély

pozsonyi Kék Templom

pozsonyi Fő tér

pozsonyi Slavín

pozsonyi Óvárosháza

Dévény vára a Dunánál

pozsonyi Čumil (a Bámészkodó)

pozsonyi Szent Márton székesegyház

 

A sajtótájékoztató végén Soña Jelinková a magyar-szlovák barátság erősítéséért és síelni tanuló gyerekek nagykövetasszonyaként kupát kapott František Stanótól, a Szlovák Intézet vezetőjétől. Megérdemelte!

   Az újságírók szép ajándékcsomaggal tértek haza, amelyben egy részletes, angol nyelvű szlovákiai útikönyv, CD-lemez és a 16. századi hagyományok szerint készült diós és mákos pozsonyi kifli volt.

Szilasi Ildikó HerminaSzilasi Ildikó Hermina

Sajnos idén is sok meghívásnak nem tudtunk eleget tenni, mert az Utazás Kiállítás nyitó napján halmozódtak a sajtótájékoztatók – általában ugyanabban az időben, de Szilasi Ildikó Hermina antropológus, Afrika kutató, a legnagyobb méretű stand, a 600 négyzetméteren 15 országot felvonultató afrikai kiállítás „lelke", az UtazzAfrikába honlap szerkesztője igazán kitett magáért, illetve az afrikai kontinens széleskörű bemutatásáért.

A majomkenyérfa gyümölcse kívül-belülA majomkenyérfa gyümölcse kívül-belül

Az Afrikai-Magyar Kapcsolatok szervezetét Ghána külügyminiszetere, a magyarul jól beszélő Hanna Tetteh képviselte. Színes termékek, ruhák, hímzések, termésekből, fémekből és féldrágakövekből készült ékszerek kábították el a magyar látogatókat.

Ghánai babaGhánai baba

Az idei Utazás Kiállítás díszvendége Románia és a hazai pályáról Székesfehérvár volt. Sajnálatos, hogy az A pavilonba való belépéskor éppen ezeket nem lehetett a kiemelt helyeken megtalálni, így nem tudtak jelentősebb hangsúlyt kapni. Romániától kissé elkülönülten láttuk Székelyföld standját, mintha külön ország lenne.

   Keresve sem találtuk meg Csehország, Franciaország, Lengyelország vagy Ausztria standját. Ezek az országok talán már nem érdekeltek abban, hogy magyarokat hívjanak?

 

  A szervezés nagy hibája, hogy a belépéskor nem nyomnak a látogató kezébe egy kis térképet az egyetlen pavilon kiállítóiról. Ugyan volt még egy pavilon, a Bringa Expóé, de oda kizárólag csak a szakmai érdekeltek tértek be. Ugyancsak érdekes, hogy újságíró igazolvánnyal és meghívóval nem rendelkező, nem szakmai, jókora tömeg hogyan jut be a szakmai napon a kiállításra belépőjegy nélkül? Elég a hamis névjegy is?

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük