Debrecenben az ünnepi könyvhét és a gyermekkönyvnapok színes kavalkádjával június 9-13. között több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők. A Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, valamint a Kölcsey Központ, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Libri Könyvesbolt és a Butiq szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és közönsége, az író és olvasó, a könyvkiadó és a kereskedő – mondta az esemény sajtótájékoztatóján Gábor-Tóth Ildikó a Főnix Rendezvényszervező programszervezője.

 

Debrecenben az ünnepi könyvhét és a gyermekkönyvnapok színes kavalkádjával június 9-13. között több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők. A Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, valamint a Kölcsey Központ, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Libri Könyvesbolt és a Butiq szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és közönsége, az író és olvasó, a könyvkiadó és a kereskedő – mondta az esemény sajtótájékoztatóján Gábor-Tóth Ildikó a Főnix Rendezvényszervező programszervezője.

 

Az ünnepi könyvhét és a gyermekkönyvnapok vidéken évek óta egyre színvonalasabb programokat kínál és ebben Debrecen, amely régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában, központi helyet foglal el hangsúlyozta Debrecen Polgármesteri Hivatalának Kulturális Osztályvezetője. Szentei Tamás kiemelte, hogy az olvasás ünnepén olyan összefogást tud felmutatni a város, amelyben a kiadók, a könyvesboltok mellett a kulturális intézmények, az Alföldi nyomda, a Debreceni Egyetem is résztvevői a színvonalas programoknak.

 

Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban versrészletével „Ment-e a könyvek által a világ elébb" tette fel a költői kérdést Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kulturális szakember szerint a küzdelmekkel teli történelmi kor ihlette vívódás a mai kor emberét is megerősíti az egyértelmű válaszban: igen. Bódor Edit elmondta a Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike, amely immár negyedik éve új koncepció szerint valósul meg. A megújult könyvhétnek továbbra is legfontosabb célkitűzése Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása.

 

A rendezvény idei szlogenje – „Utazunk az irodalomba(n)!" – a könyvekkel való találkozás élményszerűvé tételét hangsúlyozza mutatott rá Szirák Péter irodalomtörténész, a debreceni rendezvény kurátora. A könyvhét eseményei szimbolikusan és valóságban is lehetőséget teremtenek arra, hogy elutazzunk időben-térben egyaránt. Az irodalom ugyanis az elidőzésnek, a nyugodt koncentrációnak a médiuma és területe, akár a klasszikus, akár a kortárs magyar irodalmat nézzük. Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal.

 

Sínen az irodalom találó címet kapta, az a most debütáló program, amelynek keretében a Debreceni Közlekedési Vállalat irodalmi villamost indít – jelentette be Nagy Annamária, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. kommunikációs és marketing vezetője. Az egyes villamos útvonalára szinte felfűzhető a város irodalomtörténeti látványosságai. A nosztalgia villamos, amelyre térítésmentesen lehet felszállni csütörtökön és pénteken 11.30-tól indul a Nagyállomástól. A helyszínek között a „kalauz" a Debreceni Református Kollégium muzeológusa, dr. Keczán Mariann lesz. 

 

Szívügyünk a magyar kortárs gyermekirodalom foglalta össze tömören küldetésüket a debreceni Pagony bolt vezetője. Csikó Márta elmondta a gyermekkönyvnapoknak két sztár alkotója is itt lesz, Dániel András és Gévai Csilla illusztrátor-meseírók személyében.

 

„Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint nyolc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották meg 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc – szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.

Debrecen régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában. A Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike, amely immár negyedik éve új koncepció szerint valósul meg. A megújult könyvhétnek továbbra is legfontosabb célkitűzése Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása.

A rendezvény idei szlogenje – „Utazunk az irodalomba(n)!" – a könyvekkel való találkozás élményszerűvé tételét hangsúlyozza. Sokan mondják, hogy az olvasás hasonlít az utazásra, mert megismertet az ismeretlennel, mert élvezetet nyújtva idegen világokba kalauzol, mert a képzelet szárnyán messzire röpít!

A Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, valamint a Kölcsey Központ, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Libri Könyvesbolt és a Butiq szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és közönsége, az író és olvasó, a könyvkiadó és a kereskedő.

Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal. A rendezvény díszvendége Térey János, a Debrecenből indult költő-író, akivel többek között frissen megjelenő összegyűjtött verseskötetéről, az Őszi hadjáratról fogunk beszélgetni. Vendégünk lesz Háy János, akinek Ország, város, fiú, lány című útiesszé-kötetét is bemutatjuk. A nyolcvanas évek végének zenekedvelő ifjú irodalmárai – Papp András, Poós Zoltán, Puskás István, Szénási Miklós és Térey János, valamint barátaik – pedig a múltba kalauzolnak: „rockidőutazást" szerveznek.

Várjuk a Könyvutcába a Kaméleon Olvasóklubot, a Pagonyt és a Móra Kiadót, a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szervezetének ifjú alkotóit, s a megannyi könyvbemutatóra és zenés előadásra a gyermekeket és a felnőtteket!

Szeretettel és tisztelettel várjuk Önt is! Nézelődni, a könyvekbe belelapozni, olvasni, vagyis pompásan utazni az irodalomba(n)!" 

(Szirák Péter, irodalomtörténész, a rendezvény kurátora)

 

2016. június 9-13.

„Utazunk az irodalomba(n)!"

87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok

Debrecen

Csapó utcai sétálóövezet, MODEM, Libri Könyváruház, DMK Belvárosi Közösségi Ház,

Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Méliusz Petőfi Emlékkönyvtára, Butiq (Csapó u. 24.)

 

http://www.kolcseykozpont.hu

http://www.fonixinfo.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük