www.abilitypark.huwww.abilitypark.hu A fogyatékos emberek mindennapjait játékos formában bemutató interaktív élménypark 15 helyszínen, több ezer ember szemléletét változtatta meg.

www.abilitypark.huwww.abilitypark.hu A fogyatékos emberek mindennapjait játékos formában bemutató interaktív élménypark 15 helyszínen, több ezer ember szemléletét változtatta meg.

 

  2009. június 26-27-én Veszprémben zárul az „Az év támogatottja 2008" program keretein belül megvalósuló Ability Park road show. A rendezvénysorozat célja, hogy országszerte játékos formában ismertesse meg az emberekkel a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteit.

A megújult játékokkal kiegészült mozgó élménypark most hétvégén a Tesco parkolójába hívja a játszani vágyókat. Veszprém megyében több szervezet is működik, mely a fogyatékosok integrálódását, életminőségük javítását segíti.

Nagy Géza, az Ability Park elnöke sikeresnek ítélte az országjáró körutat, hiszen a road showra kilátogató emberek döntő többsége olyan tapasztalatokat szerzett, amelyek alapján más szemmel tekint fogyatékos embertársaira: egy kicsit pozitívabban áll hozzájuk, nagyobb empátiával és kevesebb sajnálattal.

Végéhez ért az Ability Park road showja
A 2008-ban indult 15 állomásos road show utolsó helyszíne Veszprémben lesz. Az elmúlt közel egy év alatt az élménypark Budapestet követően 14 vidéki nagyvárosba látogatott el. A parkot minden esetben a helyi Tescóban, vagy a parkolóban rendezték be, a látogatók játékos formában ismerkedhettek meg a Braille-írással, kerekesszékes pályán próbálhatták ki, milyen akadályokkal találkoznak a mozgássérült emberek a mindennapokban.

Az egyes road show állomásokra átlagosan 80-100 fő látogatott el, a látogatók közül 16-20 év közötti fiatalok voltak a legérdeklődőbbek, de a helyi mozgássérült egyesületek is képviseltették magukat a rendezvényeken. A legnagyobb érdeklődést, ugyanakkor a legnagyobb idegenkedést kiváltó játék a nagy kerekesszékes pálya volt.

„A fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedésének egyik alapfeltétele, hogy az érintettek hétköznapjairól minél szélesebb társadalmi kör értesüljön, a fogyatékos emberek beilleszkedéséhez szükséges lépésekről és az együttélés technikáiról minél többen tudjanak.

Ebből a szempontból, az Ability Park szellemiségéhez és céljaihoz kifejezetten illeszkedett a road show, hiszen olyan helyeken és olyan embereknek is sikerült megmutatnunk magunkat, illetve beszélnünk a fogyatékos emberek élethelyzetéről és a társadalmi befogadás fontosságáról, ahol, és akikkel ezt eddig nem tudtuk megtenni." – mondta el Nagy Géza, az Ability Park elnöke.

A 2008 júniusában megújult, és állandó helyszínen működő játékpark 2002-ben nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy a tematikus élményparkok iránti vágyat és a játék szeretetét szórakoztató és interaktív módon kapcsolja össze a fogyatékos személyekkel szemben tanúsított társadalmi attitűd-formálás igényével.

A többnyire megváltozott munkaképességű, fogyatékos embereket foglalkoztató Ability Park megalakulása óta 4 hazai és 2 nemzetközi elismerést kapott, és eddig több mint 250 000 látogató próbálta ki az interaktív játékokat.

A rendezvénysorozat a Tesco és a Procter&Gamble támogatásával valósul meg „Az év támogatottja 2008" program részeként. A Tesco áruházlánc 2003 óta futó hagyománytermető programjához idén a Procter&Gamble számos márkája is csatlakozott. A támogatás keretében a két cég több mint 20-20 millió forintot adományoz az Ability Parknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük