A Markusovszky Kórház számára gyűjtöttek a szombathelyiek 2009.  június 27-én szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat utolsó, negyedik állomásán. A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, tanácsadások, előadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen 3.740.000 forinttal gazdagodott az intézmény.

 

A Markusovszky Kórház számára gyűjtöttek a szombathelyiek 2009.  június 27-én szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat utolsó, negyedik állomásán. A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, tanácsadások, előadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen 3.740.000 forinttal gazdagodott az intézmény.

Az idejekorán felismert betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik június 27-én ellátogattak Szombathelyre, a Fő térre. A szombathelyiek részvétele és lelkesedése kiemelkedő volt: közel ezerötszáz szűrést végeztek el a szakemberek a nap folyamán a Richter által szervezett rendezvényen.

A változatos táncprodukciók és szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni a szakemberek előadásait sokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban. A szombathelyi lakosok érdeklődése az előadások és a tanácsadások iránt is magas volt. A gyomorfájdalmakkal kapcsolatos tanácsadáson túlnyomórészt nők kérték a szakemberek véleményét, míg a kardiológiai tanácsadó sátorban a férfiak panaszai kerültek előtérbe. Kiemelkedően magas volt az érdeklődés a csontritkulás, és a nőgyógyászati tanácsadásokon.

Az Egészségváros szombathelyi állomásán a legtöbben koleszterinszintjükre és vérnyomásukra voltak kíváncsiak. E két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen minden második ember szív és érrendszeri megbetegedésben hal meg. A szombathelyi lakosok negyedénél mértek magas koleszterinszintet, 20 esetben rendkívül magas értéket, a vérnyomása pedig a résztvevők 20 százalékának volt 170 fölötti, ebből 4 embernek 200 fölött. A szűrést végző orvosok tapasztalatai szerint a lakosok nem szedik rendszeresen a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, ezért keletkeztek a rossz eredmények.

Több százan vettek részt a csontsűrűség-mérésen is, a szakemberek sokuknál találtak csontritkulásra utaló jeleket és a résztvevők több mint egyharmada még soha nem végeztette el ezt a vizsgálatot. A betegség elsősorban a nőket, illetve a 45-50 éves korosztályt érinti.

A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel, ezért az ingyenes PSA vizsgálaton szintén sokan vettek részt. Kevés férfinél, mindössze 4%-nál mértek rossz eredményt és a leginkább veszélyeztetett korosztály, az 50 év felettiek tisztában vannak a vizsgálatok szükségességével.

Kígyózó sorok álltak a bőrgyógyászati szűrősátor előtt is. A szakemberek a nap folyamán 50 esetben állapítottak meg bőr- és körömgombás megbetegedést és több olyan esettel találkoztak, ahol a beteg nem volt tisztában a bőrgomba veszélyeivel, holott ez a betegség is komoly szövődményekkel járhat, ha nem ismerik fel és kezelik idejében.

Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a szombathelyiek többsége fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat, a megelőzést, ahogy Katus Attila is, aki reggeli tornájával minden korosztályt megmozgatott, 4 évestől 64 évesig mindenki lelkesen mozgott a hatszoros aerobic világbajnokkal.

Az egészségügyi prevenciós szemlélet megismertetése, az egyéni felelősségvállalás hangsúlyozása érdekében indult Richter Egészségváros rendezvényén a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a Markusovszky Kórház számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A szombathelyiek aktív részvételének köszönhetően a Richter 3.740.000 forintot adományozott az intézménynek, ami a kampány során a második legnagyobb eredmény volt.

Tégy az egészségért, tegyünk a közösségért! Azt hiszem ma mindkettő cél megvalósult, és ezt köszönjük minden résztvevőnek, nemcsak a szombathelyieknek, hanem a környékről érkezőknek is. Köszönjük a Richternek a színvonalas programokat, az ingyenes szűrővizsgálatokat és nem utolsósorban az adományt, aminek már nap elején elmondtam mi lesz a sorsa, 10 darab univerzális kórházi betegágyat vesz a kórház." – mondta az adomány átvételekor Dr. Lakner László, a Vas Megyei Markusovszky Kórház elnök-vezérigazgató főorvosa.

Az Egészségváros rendezvénysorozat keretében a szombathelyiek mellett a nyíregyháziaknak, a kaposváriaknak és a debrecenieknek volt lehetőségük részt venni a szűréseken, és a Richter hozzájárulásával gazdagítani a helyi egészségügyi intézményt. Kaposvárott a Kaposi Mór Oktató Kórháznak 3.432.800 forintot, Debrecenben a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Klinikájának 3.689.600 forintot, Nyíregyházán a Jósa András Oktató Kórháznak pedig 3.921. 000 forintot adományozott a Richter a helyi lakosság összefogásával.

A Richter Egészségváros egyelőre bezárja kapuit, de továbbra is arra bíztatja az embereket, hogy tegyenek egy-egy lépést saját egészségük megőrzése, fenntartása érdekében. A részletes programról, a kampányhoz kapcsolódó érdekességekről és az eredményekről a http://www.egeszsegvaros.hu/ honlapon olvashatnak bővebben az érdeklődők, javaslataikat vagy észrevételeiket pedig az info@egeszsegvaros.hu címre küldhetik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük