2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Útra kamasz! Határon túli fiatalok kalandtábora Sziágyon

2 perc olvasás

taborozok_csoportkepe_foto_sefag_zrt.jpg

Foto: Sefag Zrt

Három országból közel harminc határon túli magyar gyereknek tartottak egyhetes élménytábort a SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolájában. A programok a természet és egymás megismeréséről, az anyanyelv és a magyar nemzeti identitás ápolásáról szóltak – és természetesen a játékról és a szórakozásról.

 

Rendhagyó táborozókat fogadott július első hetében a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola.

 

A lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szervezésében közel harminc határon túli magyar gyerek és az őket kísérő pedagógusok vendégeskedett a Somogy megyei Rinyabesenyő melletti erdőségben, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában. Az anyanyelvi és honismereti tábor már több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, a legfontosabb célja, hogy az egymástól és az anyaországtól is elválasztott, a Kárpát-medence távoli pontjain élő fiatalok jobban megismerjék egymást és az egyes régiók hagyományait.

 

Az idei résztvevők három országból: Erdélyből, Vajdaságból és a szlovéniai Muravidékről érkeztek. A sziágyi erdőpedagógus csapat mozgalmas programot állított össze számukra, amibe rengeteg csapatépítő játék, sportverseny, kézműveskedés és drámapedagógiai foglalkozás mellett belefért a környékbeli tájházak, múzeumok felkeresése és még a strandolás is. Természetesen nem maradhatott el az erdő felfedezése sem: gyalog és kerékpárral is bejárták a gyerekek a környező rengeteg ösvényeit.

 

A gyerekek a sokféle élmény közül a tábortűz melletti éneklős-beszélgetős estéket és a magyar közösséghez tartozás megélését tartották a legfontosabbnak. „Itt igazán magyar lehetek, a nap minden szakában és bátran használhatom a csodálatos anyanyelvünket!” – mondta az Erdélyből érkezett Rebeka. A lendvai Adriánó pedig arról beszélt, szeretne „minél több trianoni magyarral kapcsolatba kerülni és barátokat szerezni”.

 

Az összetartozás nem csak a gyerekeknek volt fontos. Számos környékbeli szolgáltató, múzeum, strand vagy étterem segítette a táborozókat. Egyes helyekre ingyen mehettek be a gyerekek, másutt jelentős kedvezményeket kaptak. Ez a példás összefogás és együttműködés remélhetőleg lehetővé teszi, hogy a honismereti táborok hagyománya jövőre is folytatódhasson.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.