Kétnapos rendezvény keretében fanfárzene köszöntésével igazi középkori időutazást tehet az, aki ellátogat a Báthori Várkastélyba és annak kertjébe, a reneszánsz álomba. Gazdag program kavalkád vár mindenkit, ahol amatőr művészeti csoportok előadásait, lovagi tornákat és íjász bemutatókat, udvari játékokat, középkori vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat, bábelőadásokat, koncerteket és egyéb érdekes színpadi produkciókat kínálnak az érdeklődőknek. Mindezt színes népművészeti vásári forgatag kíséri.

Kétnapos rendezvény keretében fanfárzene köszöntésével igazi középkori időutazást tehet az, aki ellátogat a Báthori Várkastélyba és annak kertjébe, a reneszánsz álomba. Gazdag program kavalkád vár mindenkit, ahol amatőr művészeti csoportok előadásait, lovagi tornákat és íjász bemutatókat, udvari játékokat, középkori vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat, bábelőadásokat, koncerteket és egyéb érdekes színpadi produkciókat kínálnak az érdeklődőknek. Mindezt színes népművészeti vásári forgatag kíséri.

2011. szeptember 22-én délután a Nyírbátori Kulturális Központ aulájában ünnepélyes keretek között Eugen Jenő Bocsor és Gizella Csúzy svédországi magyar házaspár, képzőművészek kiállításának megnyitójával kezdetét vette az V. Báthori Napok rendezvénysorozata. Szombaton és vasárnap a fentebb említett színes programturmix várja a kedves vendégeket, kicsiket és nagyokat egyaránt. Helyszín a Báthori Várkastély és annak kertje. Vasárnap találkozhatnak a nap vendégeivel a Rippel fivérekkel, sor kerül a Nyírbátor arca megválasztására (talán a városban született Szabó Győző színművész lesz az?) és a tűzzsonglőrök tüzeskedése után a Holdviola együttes koncertje zárja a bizonyára felejthetetlen és kellemes hétvégét. A jó időjárást garantálják a szervezők. A programban kulcsszerep jut Megyeri János szobrászművésznek, a Panoptikum megálmodó-megalkotójának, aki tárlatvezetést tart a Panoptikum rejtelmeiről.

Nyírbátor az idei évben nagyszerű és széleskörű programokat kínált és nemcsak a helyieknek. Nagyarányú városfejlesztéssel, a „Hit és Egészség" három és fél milliárdos programjával Nyírbátor és Máriapócs összefogásával a vallási és gyógyturizmus fellendítését tűzték zászlajukra. 2011május közepén a Hit és Egészség programban felújított Római Katolikus Minorita templomot ünnepi püspöki szentmise keretében szentelték meg. Szintén májusban, az utolsó hétvégén rendezték az V. Bátori Vigasságokat a Papok rétjén és a Várostörténeti sétányon. Ez a rendezvény Nyírbátor Örömünnepe, ahol színes színpadi programok, játékok, gasztronómiai versenyek, vetélkedők, felhőtlen kikapcsolódás fogadta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Ekkor adták át ünnepélyesen a Várostörténeti sétányt templomi koncertekkel, hitéleti és világi műsorokkal.

Júliusban következett a XIX. Szárnyas Sárkány Hete, a Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál.
Ez a Fesztivál az ország egyetlen utcaszínházi fesztiválja, melyet évente, a turisták által is jól kiszámítható időpontban, július elején rendeznek meg. A fesztivál gerincét a 30-40 hazai és külföldi társulat – jelentős részben professzionális – színházi produkciója alkotta. A Nemzeti Kulturális Alap Magyarország kiemelt kulturális értéket hordozó fesztiváljai közé sorolta ezt a különleges műemléki- és természeti környezetben zajló 3 napos összművészeti eseményt.

Az augusztus a zene hónapja volt, 45. Nyírbátori Zenei Napok, Európa – A zene nem ismer határokat címmel. A Nyírbátori Zenei Napok egy gyönyörű műemléki környezetben megrendezésre kerülő komolyzenei programsorozat. A zene mellett a koncertek helyszínei építészeti és művészettörténeti csemegét is jelentenek. A Nyírbátorban és számos vidéki helyszínen zajló programsorozat igazi zenei unikumokat kínált az érdeklődők számára.
Augusztusban a Thermal Rock'n' Roll szlogennel fémjelzett Azfeszt Zenei Fesztivál következett immár nyolcadik alkalommal. A rendezvénynek helyet adó Sárkány Wellness & Gyógyfürdőben rock'n'roll őrület fogadott mindenkit három napon át, több mint száz fellépővel számtalan kiegészítő programmal.

Már készülnek a jövő évi tervek is, és nyugodtan kijelenthetem, Nyírbátorban mernek nagyot gondolni. Készül és épül a „kultúra hídja", mert a határon kívüli kapcsolatok építése keretében Nagykárolyban a Károlyi napokon a Károlyi kastély átadásán szerepelnek, sőt ott lesz a 46. Nyírbátori Zenei Napok egyik eseménye. A város célkitűzései között szerepel pályázati forrásból a kerékpárút fejlesztése és kiépítése kölcsönző parkkal, azaz Nagykároly csak egy ugrás, ill. egy tekerés lesz. Ezen kívül Szolnoki Péter is dolgozik egy nagyobb zenei művön, ami lehet rock-opera vagy musical, még nem állt össze teljesen a kép, de az biztos, hogy a Báthori napokhoz és a Báthori Kastélyhoz fűződik majd a történet. Kelet-Magyarország kulturális fővárosává alakul Nyírbátor? Elképzelhető. Írásomban jónéhány felújított épületet említettem, ismerjék meg ezeket Önök is az alábbi néhány mondattal.

Minorita templom

A minorita szerzetesek késő gótikus kolostortemploma, oltárai és szószéke a hazai barokk fafaragás legszebb darabjai. Az 1889-ben leégett tetőszerkezetet lapos fedéssel pótolták. a jelenlegi fejlesztés eredményeként a templom végre visszanyerte eredeti arányait és arculatát. A műemléki épület tetőszerkezete és tornya újjáépült. A teljes külső ás belső homlokzat, az ablakok, a párkányok és a lábazatok kőelemeivel együtt felújításra került. A harangok is visszakerültek a toronyba, eredeti helyükre. A restaurációt követően a híres Krucsay-oltár mellett a Pócsi- és a 12 m magas Főoltár is régi pompájában látható. A felújított Római Katolikus Minorita templomot 2011. május 14-én szentelték meg ünnepi püspöki szentmise keretében.

 

Református templom

A templom Közép-Európa egyik legjelentősebb késő gótikus, reneszánsz emlékekben gazdag terem- temploma. Mellette az ország legnagyobb. erdélyi stílusban épült fa harangtornya áll. A beruházás keretében visszaépítésre került a sekrestye fölé az eredeti oratórium, a két helyiség jelenleg kiállító térként működik. A hajóban a szó- ás mózesszék restaurálása mellett felújításra került a teljes belső homlokzat és az épület egyediségét meghatározó hálóboltozat. A nyugati toronyban egy új lépcsőszerkezet és lift biztosítja a feljutást az egyedi és részben középkori szerkezeteket mind a mai napig őrző tetőtérbe. Az épület megtekintése során – a modern technika segítségével – egyedülálló módon ismerkedhetünk meg a középkori templomépítés rejtelmeivel és az épület egyedi művészettörténeti sajátosságaival.
A református templom ünnepélyes átadására 2011. május 29-én került sor.

 

Görögkatolikus Kegytemplom Máriapócs, Nemzeti Kegyhely
Máriapócs a legrangosabb európai zarándokhelyek egyike. A település 1696-ban vált ismertté a könnyező Mária-ikon révén, melynek ma a – szintén könnyező – másolatát tisztelik itt. 1991-ben II. János Pál pápa is meglátogatta a kegyhelyet. A híres ikonosztázion, a kegyoltár és berendezések helyreállítása mellett a bazilika és környezete is teljesen megújult, így az épület belső tere eddig soha nem látott pompájában tárul vendégei elé. A nagyszabású felújítás átadására 2010. szeptember 11-én ünnepi keretek közt került sor.

 
Báthori Panoptikum és a Várostörténeti sétány
A Báthori Várkastély állandó kiállítása történelmi hitelességgel mutatja be a város múltjához kötődő Báthori család korát. A teljesen élethűen megalkotott történelmi tárlat negyvenöt figuráján minden egyes szőrszál és ránc aprólékosan ki van dolgozva. A mester, aki készítette, a már korábban említett Megyeri János. Ha valaki ránéz a bábukra, hirtelen azt hiheti, élő emberekkel van dolga. Az élményekkel teli kiállításban megelevenednek előttünk a reneszánsz kor zenés lakomái a középkori emberek hétköznapjai, öltözködési szokásai és a középkorban élő nők helyzetén túl a korszak sorsdöntő, történelmet formáló eseményeibe is bepillantást nyerhetünk. Többek között a kenyérmezei csata történései válnak megismerhetővé, a látogatók találkozhatnak Báthori István erdélyi vajdával és Kinizsi Pállal is. Az 1549. szeptember 8-án aláírt bátori egyezmény tárgyalásának is részesei lehetünk Erdély és a Királyi Magyarország újraegyesítésének élethűen megelevenített történéseivel. A történelmi gyűjteményben kiemelt szerepet kap Báthori Erzsébet élete és a személyét körüllengő legendák. További látványosságként a Panoptikum bejáratánál egy kalodájára támaszkodó bakó várja a vendégeket, aki már önmagában a közös fotózás lehetőségére buzdít mindenkit, de seprűre pattanva itt bárkiből válhat akár boszorkány is. Egy érdekes szobában pedig, az idő múlását ábrázolandó, egy fiatal lány a szemünk láttára változik át öreg hölggyé. A Minorita és a Református templom között húzódó Várostörténeti sétányon életre kel a múlt. Megismerhetik a nyírbátori sárkánykultusz gyökereit a Szentvér utca legendáját és a Báthoriak történetét – mindezt életnagyságú szoborillusztrációk kíséretében. A sétány ugyanakkor nem csak múltidézésre szolgál. Kellemes környezet, melyben a város új közösségi teret hívott életre a helybéliek és a turisták számára.

Szerény véleményem szerint Magyarország legjobb kiállítása ez a Madame Tussauds szintű panoptikum.

Sárkány Wellness 8 Gyógyfürdő
Az elmúlt időszakban a szabadidő igényes, tartalmas és egészséges eltöltéséhez is maradéktalanul biztosítottá váltak a lehetőségek a településen. A 2010-ben átadott Sárkány Wellness és Gyógyfürdő minősített gyógyvízével, igényes kialakításával s nem utolsósorban kedvező áraival hamar a pihenni vágyók kedvelt úti célja lett. Nem véletlenül, hiszen a gyógyfürdő uszodával, gyógymedencékkel és a térség leggazdagabban felszerelt wellness és gyógyászati részlegével fogadja vendégeit. A szabadtéri strandon két külső termálmedence, úszómedence, gyermekmedence és élménymedence szolgálja a kellemes kikapcsolódást, míg a fürdő mellett, a megújult kempingben kényelmes apartman-házakban pihenhetnek a vendégek.

 

Gondolom vázlatosan ennyi elég ahhoz, hogy megismerjék Nyírbátor törekvéseit és remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésüket a város iránt.

„Őszinte szívvel ajánlom figyelmébe városunkat, ezt a már több, mint 700 éves települést. Szeretettel várom Nyírbátorban." (Balla Jánosné, polgármester)

www.nyírbator.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük