2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

V. Magyar Passzívház Konferencia

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58181"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/passz_.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="51" /></a></span>2012. február 16-án a Budapest Syma Rendezvénycsarnokban a „COMFORT és Burkolattechnika 2012" kiállítás keretében rendezték meg az V. Magyar Passzívház Konferenciát. Noha 80-90 százalékkal is csökkenthető a fűtési számla egy passzívház esetében, a passzívház technológiával épülő ingatlanok száma az elmúlt években összesen nem éri el az egy százalékot. Nyolc év múlva már minden új épületnek passzívház jellegűnek kell lenni az uniós direktíva szerint, Magyarországon eddig mintegy száz épület közelíti meg ezt a színvonalat.</p> <p>

passz .thumbnail2012. február 16-án a Budapest Syma Rendezvénycsarnokban a „COMFORT és Burkolattechnika 2012" kiállítás keretében rendezték meg az V. Magyar Passzívház Konferenciát. Noha 80-90 százalékkal is csökkenthető a fűtési számla egy passzívház esetében, a passzívház technológiával épülő ingatlanok száma az elmúlt években összesen nem éri el az egy százalékot. Nyolc év múlva már minden új épületnek passzívház jellegűnek kell lenni az uniós direktíva szerint, Magyarországon eddig mintegy száz épület közelíti meg ezt a színvonalat.

passz .thumbnail2012. február 16-án a Budapest Syma Rendezvénycsarnokban a „COMFORT és Burkolattechnika 2012" kiállítás keretében rendezték meg az V. Magyar Passzívház Konferenciát. Noha 80-90 százalékkal is csökkenthető a fűtési számla egy passzívház esetében, a passzívház technológiával épülő ingatlanok száma az elmúlt években összesen nem éri el az egy százalékot. Nyolc év múlva már minden új épületnek passzívház jellegűnek kell lenni az uniós direktíva szerint, Magyarországon eddig mintegy száz épület közelíti meg ezt a színvonalat.

A passzívházak kapcsán leggyakrabban említett ellenérv, hogy többe kerül a megépítésük, mint egy hagyományos építkezés. Egy passzívházként megépülő szerkezetkész családi ház átlagosan 15-20 százalékkal költségesebb, a megtérülés azonban kézzel fogható. „Technológiától függően akár 80-90 százalékkal is csökkenhet a fűtési költség egy átlagos épülethez képest, de még egy alacsony energiaszintű épület esetében is elérheti a megtakarítás a 60-70 százalékot" – mondta el Debreczy Zoltán, a Magyar Passzívház Szövetség elnöke. Hozzátette: „A  fenntarthatóság jegyében mindemellett az sem elhanyagolható szempont, hogy évente tonnás nagyságrenddel kevesebb széndioxid-kibocsátást okoz."

 

Eladható ingatlan.

A csökkenthető fenntartási költségek mellett a másik nagyon fontos érv az értékállóság, hiszen a piac és a technikák folyamatos fejlődése miatt egy ma még energetikailag éppen megfelelő épületet 2020 után se gazdaságosan kifűteni se megfelelő áron értékesíteni nem lehet. „Ennek mentén kiemelten fontos, hogy mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind az építtetők tisztában legyenek a megfelelő technológiákkal. A Magyar Passzívház Szövetségnek 2007-es megalakulása óta célja az energiahatékony építészeti ismeretek terjesztése, ennek jegyében idén február 16-án rendezi meg az V. Magyar Passzívház Konferenciát, mely lehetőséget nyújt mind a szakemberek, mind a laikus érdeklődők számára mélyebb ismereteket szerezni ezen a területen" – tette hozzá a szövetség elnöke.

 

Ugrásszerű növekedést várnak a szakemberek.

Hazánkban összesen 4,2 millió lakóegységet számlálnak. Egy átlagos lakóegység élettartama száz év, így minden évben nagyságrendileg negyvenezer újnak kellene megépülnie. A tavalyi évben összesen hétezer lakhatási engedélyt adtak ki, mely az ingatlanpiac mélypontját jelzi. A Magyar Passzívház Szövetség adatai szerint az egy százalékot sem érte el azon lakóegységek száma, mely passzívház technológiával készült.

Világszerte több mint 32.000 passzívház épült már, hazánkban mintegy 100 épület éri el vagy legalábbis közelíti meg ezt a színvonalat. A tendencia minden országban, így hazánkban is az, hogy először családi házak épülnek ezen a technológiai szinten, de Európában már középületek, irodaházak, társasházak, lakóparkok nőnek ki a földből ennek jegyében. A Magyar Passzívház Szövetség reményei szerint az elkövetkezendő években ugrásszerűen nőni fog a passzívházak száma hazánkban, mely szükségszerűsége nem csak az uniós irányelvből következik, hanem abból is, hogy a hosszú távú fenntarthatóság és a költséghatékonyság alappillére.

 

Fogyatékos emberek lakóotthona – az első passzívházként megépülő szociális intézmény.

Magyarországon még elenyésző számú nem családi ház jellegű passzívház épület létesült, ezért is különleges az a kezdeményezés, mely a Magyar Passzívház Szövetség támogatásával, számos gyártó cég (Tondach, Rockwool, Aktív-Passzív Stúdió) és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának együttműködésével a Nem Adom Fel Alapítvány valósít meg, akik 2012 decemberére kívánják felépíteni és átadni hazánk első passzívházként működő szociális intézményét, egy fogyatékos emberek számára épülő lakóotthont. A mintaértékű projekt esetében fontos, hogy e technológiával épüljön fel, hiszen egy szociális intézmény fenntartási költségei nagy terhet rónak a fenntartóra, így annak csökkentése kiemelkedő feladat.

 

„A nemzetközi tapasztalatok mutatják, hogy a lakóotthon egyébként az az épülettípus, mely szinte predesztinált arra, hogy passzívházként valósítsák meg. A több szempontból is példaértékű kezdeményezésnek minden esélye megvan arra, hogy ne csak egyedüli hírmondója, hanem sokkal inkább kezdőlökést adó zászlós hajója legyen az energetikailag kimagasló szintű lakóotthon-építések beindulásának" – emelte ki Debreczy Zoltán.

 

A Tondach Magyarország Zrt. és a Rockwool Hungary Kft. annyira fontosnak látja az ilyen és ehhez hasonló civil kezdeményezések támogatását, hogy „Egymásra építve" névvel szövetséget hoztak létre, melynek célja, hogy más, ingatlanfejlesztéssel, építéssel együtt járó projektet is támogatni tudjanak közös akarattal a későbbiekben. A két gyártócég és a Nem Adom Fel Alapítvány várja mindazon támogatók csatlakozását, akik szerepet tudnak vállalni e lakóotthon megépítésében.

 

V. Magyar Passzívház Konferencia

A termikus burok és az intelligens épületszabályozás.

2012. február 16. Budapest Syma Rendezvénycsarnok

„COMFORT és Burkolattechnika 2012" kiállítás keretében

 

A konferencián a következő témák kerültek terítékre:

A termikus burok:

– Az épülettömeg és tájolás befolyásoló hatása a hőszigetelés vastagságára, Clemens Demacsek – E-EPS (EPS gyártók Európai Szövetsége)

– Konzolos épületrészek hőhídjai, Stefan Kremer Dipl.-Phys. (D) A Schöck GmbH támogatásával

 

A passzívház nyílászárói

– A passzívház ablak lesz az általános, Rudolf Waldenberger (A) műszaki tanácsadó, az ACTUAL Ablak támogatásával

– Az üvegezett felületek szerepe – energianyereség, Szikra Csaba, BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

 

Légzárás a passzívházban

– Passzívház légkezelés, a rendszerek méretezéséről és praktikus kialakításáról, Gerhard Dusek (Igazgató NILAN Lüftungssysteme Handels GmbH) 

– Párazárás helyett légzárás! – Épülethibák a légzárás hiánya miatt, Horváth Sándor, BME Épületszerkezettani Tanszék

 

Az intelligens épületszabályozás

– Épületfelügyeleti rendszer a passzívház szolgálatában Balogh Zoltán – KNX Egyesület, elnök Barabás Zoltán, elektromos tervező 

– Intelligens hűtés-fűtés fázisváltó anyaggal, Marco Schmidt. az LB Knauf támogatásával

 

Passzívház Fórum

– Racionális építés, Béleczki Attila, BAULAND KFT

– Passzívházak tetőhőszigetelési megoldásai PIR táblákkal, Szatmári Zoltán, Bachl Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.

 

A konferencia szakmai védnöke a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar, Épületszerkezettani Tanszéke.

A kiállításra jelent meg a IV. Magyar Passzívház Konferencia DVD kiadványa, mely a helyszínen megvásárolható volt, vagy megrendelhető a mapasz@mapasz.hu címen. 

 

http://www.comfortbudapest.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.