2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vad Balaton – a magyar természetfilm bővített változata a mozikban

3 perc olvasás

A 65 perces magyar természetfilm kibővített mozi-változatának sajtóvetítése 2018. április 13-án zajlott a budapesti Puskin moziban. 

Farkas Attila, a Pannonia Entertainment terjesztési vezetője moderálta az eseményt. Megjelölte a sorozatban bemutatott természetfilmek célját; felkelteni az emberek érdeklődését Magyarország legszebb tájai iránt, s arra indítani őket, hogy a vásznon látható tájakat személyesen is felkeressék. Az új Balaton-film a tó kevéssé ismert szépségeire is rávilágít.  

Április 22-én lesz a Föld napja, ehhez kívántak kapcsolódni az április 19-től országosan műsorra kerülő változat bemutatójával, amelybe a televíziós verzióból kimaradt jelenetek is bekerültek.  Budapesten legalább 6 mozi fogja játszani, a vidéki filmszínházakkal együtt 50 feletti mozi veszi műsorára. A 4K, szélesvásznú vetítésre alkalmas mozikban kitűnik majd, hogy miért is érdemes képernyő helyett mozivásznon nézni ilyen alkotást.

 

A szélesvásznú, 4K kivitelű természetfilm a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács (NMHH) támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült, bemutatójára a Netfilm Hungary és a Pannónia Entertainment együttműködésével, a WWF Magyarország ajánlásával kerül sor.  http://wwf.hu 

A WWF Magyarország képviselője, Benda Alexa rámutatott, 25 éve küzdenek természeti értékeink védelméért, különös tekintettel az Európa szerte fogyatkozó vizes élőhelyekre. A balatoni flóra és fauna megőrzése nagyon fontos mindannyiunk számára.  https://hu.wikipedia.org/wiki/WWF

 

A vetítésen résztvettek az alkotók; a Vad Szigetköz és a Vad Kúnság rendezőjeként és operatőreként ismert Mosonyi Szabolcs, valamint alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer, akik a vetítés után szóltak a forgatás kulisszatitkairól. A film forgatása 2 évig tartott, pályázaton alapulva, a főszereplő a Balaton! Földtörténeti korok és mai évszak-váltakozások egyaránt színre kerülnek a filmben. Jelenleg is forgatnak az Északi Középhegységben, ahol a hiúz életét örökítik meg.

 

Közép-Európa legnagyobb sekély vízű tava és környezete rendkívül változatos természeti kincsekben bővelkedik, az alkotók ezt a kincsestárat hozzák közelebb hozzánk,a geológiai viszonyok, a vadvilág és az ember együttesének bemutatásával. Évmilliók formálta vulkáni kúpok, barlangok, szurdokok, mocsarak, berkek élővilága és a vízpart örömeit élvező ember a színen. Ürge, vadmacska, vándorsólyom, holló, gém, gyurgyalag, pelé, denevérek, ragadozó-, és zsákmány-halak életét kísérték a rejtett és légi kamerák.

  

A film vetítési helyszíneinek részletes listája a 

FACEBOOK.COM/VADBALATON webcímen olvasható.

http://pannonia-entertainment.com/Vad-Balaton-FILMISMERTETO

 

 Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.