Becsehegyről kilátás a tóraBecsehegyről kilátás a tóra2009. április 30 – május 3  között rendezik meg agárdi központtal a  II. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinka-fesztivált.  A rendezvény 2008-ban hagyományteremtő kezdeményezésként indult, a Velencei-tó körüli turisztikai kínálat egész éves kiszélesítésére.  A tó gazdag halállománya, a környék vadvilága, az agárdi pálinka és a borpincészetek megfelelő alapot kínáltak a kezdeményezés számára. 

 

Becsehegyről kilátás a tóraBecsehegyről kilátás a tóra2009. április 30 – május 3  között rendezik meg agárdi központtal a  II. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinka-fesztivált.  A rendezvény 2008-ban hagyományteremtő kezdeményezésként indult, a Velencei-tó körüli turisztikai kínálat egész éves kiszélesítésére.  A tó gazdag halállománya, a környék vadvilága, az agárdi pálinka és a borpincészetek megfelelő alapot kínáltak a kezdeményezés számára. 

 

A fesztivál szervezői idén is a lehető legszélesebb kínálatot kívánják nyújtani négy napban, kulturális, zenei és sport rendezvényekkel.

  Becsehegy

A rendezvény főszervezője Gárdony város önkormányzata, partnerei a MOHOSZ  (Magyar Országos Horgász Szövetség) az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK), médiatámogatója a Fehérvár Rádió.

  MOHOSZ

A Fesztivál: 

A programok sorában találjuk a  KulTúra  cím alatt, a Velencei-tó bemutatására szervezett buszos, kerékpáros- és gyalogos túrákat.  (A tó körül 28 km-es kerékpárút vezet körbe.)

A közelmúltban nemzetközi sikereket elkönyvelő Agárdi Pálinkafőzde, a Simon Pincészet, a Csóbor Pincészet és az Ivadéknevelő Tógazdaság nyílt napokat rendez a fesztivál idején.

A halakkal kapcsolatos programokat a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltsége támogatja; lesz benne sporthorgász bemutató, gyermek-horgász Guiness-rekord kísérlet, előadások a Velencei-tó múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

  A szikes

Az Országos Magyar Vadászkamara Fejér megyei Területi Szervezete vadásznapi vadfőző versennyel, vadászkutya-, és solymász-bemutatóval készül a fesztiválra.

A pálinka- és borkóstolókat borverseny, kistérségi vetélkedő, lovas íjász kaszkadőr bemutató kíséri.

A kézműves kirakodóvásár mellett vidámpark, festmény- és fotokiállítások, sportversenyek várhatók, vendég lesz a kajak-kenu válogatott és a Dunafer kézilabda csapata.

  A Nádas étterem

Nem hiányoznak a nemzetközi meghívottak produkciói sem, helyi amatőr mazsorettek, népdalkörök, néptánc együttesek, citerazenekarok, hastáncosok, tűzzsonglőrök, zászlóforgatók, baranta bemutató, bordal-énekesek, és mások színesítik a kínálatot.

  Gárdonyi Géza szülőháza

 

Az Agárdpusztán született Gárdonyi Géza szülőháza megújulva várja a régi korokba visszatekinteni vágyó Gárdonyi-rajongókat. Az író mellszobra Agárd parkjában áll.

Az un. Ifjúsági sziget játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, interaktív réttel, és más programokkal nyújt szórakozást.

A két színpadon zajló esti koncertek és az utcabál fellépői:    CS. Í.T.,  Frenki Látó Dzsángolodzsi Gipsy Swing,  GHB zenekar,  Hetero Sapiens,  Irigy Hónaljmirigy,  Kiss G. trió,  Munkácsy Duó,  Varga Miklós,  és sokan mások.

A fesztivál ideje alatt a helyi szállásadók  2 = 3,  3 = 4  éjszaka –típusú ajánlatokkal csalogatják a látogatókat.

Simon és Simon borászata

 

A fesztiválra készülő vidék előkészületeiről Gárdony polgármestere, Tóth István április 17-én körút során tájékoztatta a MÚOSZ Életmód Szakosztálya újságíróit.   (Gárdony városa magába foglalja ma már Agárd és Dinnyés települést is, a rendezvénysor ezt a vidéket fűzi fel eseményeire.) 

Milyen célkitűzések vezetik az önkormányzatot?

A Velencei-tó turisztikai arculata észrevehető átalakuláson megy keresztül.  A Gárdonyi Önkormányzat a hagyományos, strandokra épülő szezonális tömegturizmus felől a rekreáció, az aktív kikapcsolódás felé kíván fordulni, ily módon terjesztve ki egész évre a szolgáltatásokat. A célkitűzések felé tett lépések egyike a Napsugár park projekt  1,2 milliárd Ft-os tóparti fejlesztése és az elnyert pályázati pénzből megvalósuló városrehabilitáció és a dinnyési Hagyományőrző központ.

Az Agárdi Pálinkafőzde

 

A fejlesztési elképzelések alapját szolgálják többek között a környék természeti kincsei; 

-a Velencei-tavi Madárrezervátum, Európa egyik legjelentősebb vízivad-menedéke a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi Körzet részét képezi,

-a vizes élőhelyek különleges alakulatai, az úszólápok,

-a Dinnyési Fertő Természetvédelmi terület, a Natura 2000 részeként,

A fenti két terület a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik, a nagyméretű nádasokkal borított vízivilágban nagyszámú védett növény- és állatfaj él, emiatt a látogatók csak vezetéssel vizitálhatják. 

Az újságírók körútja

A Gárdony városa felé közeledők  a Bence hegyi kilátóról, (a vidék „Rózsadombjáról") gyönyörködhetnek a

26 négyzetkilométeres Velencei-tó és környéke remek panorámájában.  Jól szemügyre vehető innen a láp-, és feltöltés-szigetekkel tarkított tó a Mezőföld és a Velencei hegység találkozásánál, s az elhíresült Kaszinó projekt tervezett helyszíne is… (Róla a döntés, s ezzel a terület sorsa a sukorói önkormányzat kezében van; meg kell találniuk a középutat a rövidtávú gazdasági érdekek és a leszármazók jövőjének biztosítékai között.  „Kiszolgáló személyzet lesz unokáinkból?…")  A Kaszinó elmaradása esetén a korábbi, olimpiai evezős-pályákra vonatkozó elgondolások előtt nyílhat szabad út.

A MOHOSZ Agárdi Kirendeltségének avatott szakemberei a Velencei-tó horgászatát és halgazdaságát   filmvetítéssel, előadással illusztrálják a látogatóknak.  A tó halvilága, a vadregényes nádasok horgászvizei csak a tudományos munkát és a horgászok élvezetét szolgálják, nem a kereskedelmet.  Különösen kedvelt horgászok körében a tó északi oldalán az evezős pálya, ahol ponty, süllő, csuka, balin és keszegfélék, sőt az óriási méreteket elérő harcsa fodrozza a vizet.  Őshonos hal itt a nyurga-ponty.  A természet védelmében a tavon tilos robbanómotort használni.

A vízivilág „őslakosai" foglalkoztatják a Halivadéknevelő Tógazdaság munkatársait, tevékenységük a halak iránt érdeklődők csemegéje lehet.  A mesterséges megtermékenyítés után cseperedő parányi „halcsemeték" a rendszeres táplálással, a kialakított kedvező tárolókban rendkívül gyorsan növekednek, de az agresszív ragadozó-ivadékok pl. a csuka etetésére különösen oda kell figyelni, mert akár egymást is tápláléknak tekinthetik.

Az itt dolgozó mérnök-szakemberek tudása a kibocsátó Gödöllői Egyetem tanárait dicséri… Biológiai-genetikai kísérleteket is végeznek itt, az egyes halfajok keresztezését is megfigyelik.

A felnövekvő uszonyos generációkat a Velencei tóba telepítik, ill. halgazdaságoknak szállítják, jó áron. Különösen értékesnek tekintik a ritka fekete-sügér állományt. 

A Dinnyési Madárrezervátum látnivalóit szekérrel közelíthetik meg a látogatók, a gazdag madárvilág, az eredeti „szikes" talaj, az őshonos marha és más látnivalók érdemesítik meglátogatását. 

Az agárdi Nádas Étterem bográcsban főtt halászlével, s a Csóbor Pincészet boraival várja az úton megfáradtakat.

Pechtol Lajos, az Országos Vadászkamara Fejér megyei területi Szervezetének titkára itt ismertette az újságírók számára  a Velencei tavat körülvevő vidék vadállományát.  Az ország vadállományának jó része képviselve van itt, a vizek mentén pedig  gémek, kárókatonák lesik már a halat, rövidesen számítani lehet kis vadlibák csipegető vonulására is.

Az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő korábbi viszontagságos üzemeltetése már a múlté, ma már jó gazdasági eredményeket érnek el,   jelenlegi igazgatója,  Kovacsics Imre kalauzolta a létesítményben az újságírókat.

Legutóbbi fejlesztésként megvalósult a fürdő fedett wellness részlege, a családosok örömére. A szabadtéri wellness medencét júniusban tervezik átadni.  2008 júniusában már megnyílt az 500 négyzetméteren szőnyeggel borított gyermek kalandpark és játszótér, sövénylabirintus.

A fürdő közelében lévő kempingben nagy átalakítási munkálatok folynak, szépen kialakított parkosított beállóhelyek, komfortos, minden igényt kielégítő csatlakozási lehetőségek várják már most az autós vendégeket, a gyerekek számára játszótér is rendelkezésre áll.  

A közeli Simon Pincészet és Panzió borait méretes hordók társaságában ízlelhetik a látogatók, a kóstolók alapján mindenkinek csak ajánlani tudjuk termésüket. 

Az Agárdi Pálinkafőzde és Látogatócentrum kemence-lángosa és bográcsgulyása jó alapot képez a gyomrokban a hely igényes párlatai számára… A külföldről hazatelepült tulajdonos a legkorszerűbb technológiával állítja elő világversenyen első díjas termékeit.

A jövőre vonatkozó lépésként, a tókörnyék és Gárdony turisztikai kínálatának összehangolására az önkormányzat kezdeményezte a  Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület megalapítását.

Sok sikert kívánunk!

http://www.tourinform.hu/

http://www.velenceitofeszt.extra.hu/

http://www.gardony.hu/

http://www.agarditermal.hu/

http://dinnyes.atw.hu/

http://www.foek.hu/zsibongo/termve/tt/velence.htm

http://www.gondola.hu/cikk.php?szal=1446

http://edktvf.zoldhatosag.hu/tartalom/termved/tv_natura.html

http://www.ramsar.hu/

http://www.mohosz.hu/ 

www.mohosz.hu/velencei_to.html

http://www.simonessimon.hu/

http://www.sportbeach.hu/

http://www.velenceitokartya.hu/

http://www.velencei-to.com/

http://www.omvk.hu/

http://www.fehervarradio.hu/

http://www.kul-tura.hu/

szöveg:Harmat Lajos

kép:Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük