2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Választás 2014: az ellenfelet segítsd, ha győzni akarsz!

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78668"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_234.jpg" border="0" width="270" height="186" /></a></span>Első pillantásra abszurdnak tűnik, de igaz: a jelöltállításkor lehetett olyan helyzet, amikor egy-egy pártnak az volt az érdeke, hogy egy-egy konkurens jelölt is elinduljon, és akár szimpatizánsainak segítségével támogassa az ellenfelet az induláshoz szükséges aláírások begyűjtésében. A meglepő stratégia magyarázata a 2012-ben hatályba lépett új választási törvényben keresendő - állítja dr. Kóczy Á. László, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja (MTA-KRTK) Játékelméleti Kutatócsoportjának vezetője.</p> <p> 

Első pillantásra abszurdnak tűnik, de igaz: a jelöltállításkor lehetett olyan helyzet, amikor egy-egy pártnak az volt az érdeke, hogy egy-egy konkurens jelölt is elinduljon, és akár szimpatizánsainak segítségével támogassa az ellenfelet az induláshoz szükséges aláírások begyűjtésében. A meglepő stratégia magyarázata a 2012-ben hatályba lépett új választási törvényben keresendő – állítja dr. Kóczy Á. László, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja (MTA-KRTK) Játékelméleti Kutatócsoportjának vezetője.

 

Első pillantásra abszurdnak tűnik, de igaz: a jelöltállításkor lehetett olyan helyzet, amikor egy-egy pártnak az volt az érdeke, hogy egy-egy konkurens jelölt is elinduljon, és akár szimpatizánsainak segítségével támogassa az ellenfelet az induláshoz szükséges aláírások begyűjtésében. A meglepő stratégia magyarázata a 2012-ben hatályba lépett új választási törvényben keresendő – állítja dr. Kóczy Á. László, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja (MTA-KRTK) Játékelméleti Kutatócsoportjának vezetője.

 

Felháborodást keltett a kormányzópártban, hogy Gyöngyös fideszes polgármestere, Faragó László segítette Vona Gábor jelöltté válását. Rogán Antal bejelentette, hogy az eset miatt megvonják Faragótól támogatásukat, holott egy ilyen szokatlan lépés akár egy tudatos stratégia része is lehetne.

A képviselő-jelöltek ajánlását többen bírálták, elsősorban a biznisz-pártok lehetséges megjelenése miatt. Míg ez elsősorban finanszírozási kérdés, a taktikus ajánlások révén a választás eredménye is befolyásolható.  Az új választási törvény szerint ugyanis 1) több jelöltünk is lehet 2) a választás egyfordulós 3) a nyertes is kap töredékszavazatokat, mivel a nyeréshez szükséges szavazatokon túl is minden ide kerül.

Ha a körzetben az A, B, C párt 9, 6, illetve 4 szavazatot kap, akkor amellett, hogy az A képviselőjelöltje bejut a parlamentbe, a nyeréshez mindössze 7 szavazatra volt szüksége, az e fölött kapott 9-7=2 szavazatot a B és C párt 6, illetve 4 szavazatával együtt az országos listához írjuk.

 

Az induló pártok tehát nemcsak a körzetet szeretnék megszerezni, hanem a töredékszavazatok minél nagyobb részét is. Az „oszd meg és uralkodj" elve a pártszövetségek miatt aligha működik, azonban a nyertes számára előnyös lehet egy harmadik erő támogatása. Az előny akkor jelentkezhet, ha a C párt szavazói közelebb állnak a második erőhöz, B-hez és így a C jelölt indulása növeli az A és B szavazatai közti különbséget.

Vegyünk egy körzetet, ahol 20 lakos adja le szavazatait az A, B, C jelöltekre. Ha csak A és B, a két nagy párt indul, A 10-8 arányban nyer. Ha C is megszerzi a szükséges ajánlásokat A-hoz és B-hez való viszonyától függ az eredmény. B akkor sem tudja javítani az eredményét, ha C elsősorban A-tól visz el szavazatokat: a megszerzett töredékszavazatok száma nő, miközben a B által megszerzettek száma nem, így aránya csökken. Ha C inkább B-hez közeli és az általa mozgósított új szavazók száma nem túl nagy A növelheti töredékszavazatainak arányát. A kitalált példa olyan reális esetet mutat be, amikor legnagyobb előnyhöz akkor jut a győztes, ha a legerősebb ellenfelét gyengítő, attól szavazatokat elszívó párt képviselője is a színre lép.

Az alábbi táblázat összefoglalja a három szcenáriót feltüntetve a szavazatokat (*jelöli az egyéni mandátum nyertesét), a töredékszavazatokat és a töredékszavazatok részesedését az összesből.

A példával bemutatott hatás általánosan igaz, tehát jól járhat egy (relatív) többségi támogatást élvező párt azzal, ha aktivistái, szavazói ellenzéki jelölteket ajánlanak.

 

 

Csak 2 párt indul

C inkább B-hez közeli

C inkább A-hoz közeli

 

szavazat

töredék

%

szavazat

töredék

%

szavazat

töredék

%

A

10*

1

11

9*

2

17

8*

0

0

B

8

8

89

6

6

50

7

7

64

C

nem indul

 

 

4

4

33

4

4

36

Összesen

18

9

100

19

12

100

19

11

100

 

„A játékelmélet nemcsak játék és nemcsak elmélet: hasznos minden olyan konfliktus vagy élethelyzet modellezésében, ahol előnyt, jelen esetben több listás mandátumot hozhat a stratégiai döntés vagy cselekvés. A háborús konfliktusoktól kezdve az olyan nehezen eldönthető kérdésekig, hogy például érdemes-e bekapcsolódni egy országnak egy nemzetközi vezetékhálózatba, számos gyakorlati területen képes a szereplők várható viselkedésének modellezésére és ad kézzelfogható választ és segít a döntés-előkészítésben." – mutatott rá dr. Kóczy Á. László közgazdász-matematikus, az MTA-KRTK 'Lendület' Játékelméleti Kutatócsoportjának vezetője.

Az MTA Lendület programjának segítségével összeállt kutatócsoport játékelméleti kérdéseket is vizsgál. A kutatók elsősorban olyan területekre koncentrálnak, amelyeknél externáliák, vagyis külső hatások keletkeznek és egy olyan kívülálló fél válik érintetté, aki eredetileg nem is vett részt a folyamatban. Az externáliák vizsgálata a XXI. században azért is nagy jelentőségű, mert számos olyan globális folyamat zajlik, amelynek hatásai mindnyájunkat érintenek: ilyen például a környezetszennyezés, a globális klímaváltozás vagy éppen a világgazdaság kérdései.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.