Közösen indít különleges vállalkozásfejlesztési programot  Cisco Vállalkozói Akadémia címmel a hazai kis- és középvállalkozások vezetői számára a Cisco Magyarország és a CEU.

 

Közösen indít különleges vállalkozásfejlesztési programot  Cisco Vállalkozói Akadémia címmel a hazai kis- és középvállalkozások vezetői számára a Cisco Magyarország és a CEU.

A 2007. november 28-án tartott tájékoztatón a két szervezet vezetői elmondták; 

a vállalkozásfejlesztési programmal a kis- és középvállalatok alapításához és irányításához szükséges szakismeret oktatását, valamint a képzésben résztvevő cégvezetők és a piac tapasztalt szereplői közötti kapcsolatok építését  kívánják szolgálni.  Az Akadémiát működtetők elképzelése szerint az első oktatóhelyet számos másik követi, melyek akár országos hálózattá válva, a vállalkozásfejlesztés, a vállalkozási és vállalkozói kultúra helyi központjaivá válhatnak.  A kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelése érdekében létrehozott Cisco Vállalkozói Akadémia széleskörű összefogáson alapszik, a Cisco és a CEU Business School inkubátor parkokkal, kockázati tőke társaságokkal, kereskedelmi kamarákkal, vállalkozói szövetségekkel, kormányzati programokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a kis- és középvállalati szegmens a lehető legtöbb segítséget kaphassa a megerősödéshez.  A CEU Business School,  regionális oktatóközpontként a régióban hasonló vállalkozói akadémiákat fog szervezni.  A fejlesztési célterületet elsősorban a hazai egyetemi városok jelentik, de az ipari parkok is fontosak a program számára.

Szigorú minősítéssel, csak olyanok oktathatnak, akik már résztvettek fejlesztői programon. A minősítésért a Cisco és a CEU felelős. A Cisco minősítést a már működő 10 ezer Cisco akadémia háttere garantálja, ezekre a feladatokra külön központi Cisco team alakult. A részvevők kiválasztása személyes lebeszélgetés révén történik.

A végzés során egyfajta oklevelet is kapnak a résztvevők, de a hangsúly a gyakorlatilag hasznos ismereteken van, nem kívánnak a szabványosan működő képzésekkel konkurálni.

Az Akadémia alappillérei azok az oktatási intézmények, melyek az oktatókat, oktatási anyagokat és az oktatási hátteret biztosítják és ahol a program lokalizálása, fejlesztése, kiegészítése történik. Kapcsolódhatnak a kezdeményezéshez befektető és finanszírozó intézmények, kockázati és magántőke befektetők mentoring, üzleti tervek értékelése, tanácsadás révén. A kereskedelmi bankok részéről hitelkonstrukciók, finanszírozási lehetőségek ismertetése, biztosítása lesz fontos, míg a kormányzati oldalról a támogatások finanszírozása lehet eredményes.

 

A Cisco Vállalkozói Akadémián tehát a stratégiai üzleti tervezést oktatják, bemutatják a finanszírozási források megfelelő alkalmazását,  az infokommunikációs technológiák használatát.  Az újszerű,  web 2.0-ás eszközökkel is támogatott, csoportmunka formájában zajló képzés során, a hazai gazdaság kiemelkedő szereplői a legkorszerűbb elméleti és gyakorlati üzleti tudást adják át. 

A kurzust elvégző vállalatvezetők olyan megvalósítható üzleti tervet, „diplomamunkát" állítanak össze,   amely a gyakorlatban segíti cégük versenyképességének növelését.

Az első fecskék

Az első 15 fős csoport 40 órányi képzésén részt vesznek, többek között, a Közép-magyarországi Innovációs Központ vezetői is.  Ebben a központban kapott helyet az innovatív projektek és vállalkozások fejlesztésével, technológiák és találmányok piacra juttatásával foglalkozó ValDeal Innovációs Zrt.  is.  Ez a vállalat feladatának tekinti az innovációs piac szereplőinek egymásra találását, a hasonló területeken tevékenykedő kutatók és feltalálók együttműködési lehetőségeinek feltárását, a nemzetközi piaci igények és a hazai kutatói kapacitások össze-illesztését.

A 2006 júliusában alapított cégben olyan vállalkozások és magánszemélyek vesznek részt, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek az egyetemi technológia-transzfer, illetve a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtott innovációs szolgáltatások terén és régóta keresik a formáját annak, miként lehet az értékes ötletekkel, találmányokkal piaci sikereket elérni. 

A képzés rendje, a tananyag

A Cisco Vállalkozói Akadémia résztvevői a tananyagot a Cisco által kifejlesztett interaktív,  „Learning Management System"  e-learning keretrendszeren keresztül érhetik el.  Az anyagot nem csak elsajátítani lehet, de ki is lehet egészíteni, a jó ötleteket folyamatosan rögzítik, majd mások számára is elérhetővé teszik.

A résztvevők betekintést nyerhetnek olyan multimédiás tananyagokba is, amelyeket világhírű egyetemek (Stanford, Cornell) bocsátanak az Akadémia rendelkezésére.  A képzésre jellemző a pragmatikus, lényegre törő, a gyakorlati kérdéseket megvilágító szemlélet.

A tananyag egyenlőre angol nyelvű, de rövidesen magyarul is elérhető lesz, az órákat magyarul tartják. 

A résztvevőktől minimális értékű anyagi hozzájárulást kérnek, amely nem éri el az önköltség szintjét sem.

A modulok:

Az  „I-Exec – Business Essential"   elnevezésű modul Cisco által fejlesztett pilot-programjait Lengyelországban, Szerbiában, Egyiptomban és a Dominikai Köztársaságban már tesztelték. Lényegük;  az alapvető üzleti, vállalkozói ismereteken túl az infokommunikációs technológiák stratégiai felhasználásának megismertetése.

A Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG)  részlege a modern gazdasági ismeretek terjesztésére, a kapcsolódó piaci igényre dolgozta ki ezt az e-learning alapú tananyagot. Ezt ötvözték vezető nemzetközi üzleti iskolák és non-profit szervezetek oktatási anyagával, így jött létre a Cisco Vállalkozói Akadémia képzési rendszere.

„My own businessTM"  modul kifejezetten kis- és középvállalkozók számára készült, összefogja a vállalkozás sikeres beindítására, menedzsmentjére, egy cég hatékony működtetéséhez vonatkozó, a világ bármely pontján használható ismereteket.  Minden esetben komplex üzleti terv hozható létre vele.  Ezt a modult egy közismert amerikai vállalkozó fejlesztette ki, az ebben összefoglalt ismereteket a Világbank is széles körben átvette.  A CEU Business School-on működő Cisco Vállalkozói Akadémián Magyarországon első alkalommal használják ezt a non-profit szervezet által kifejlesztett és a Világbank által is elismert tananyagot.  A modulhoz minden országban egy-egy partner tartozik,  Magyarországon ez a CEU Business School, amely az adott gazdaság folyamatainak ismeretében a helyi viszonyok közt legjobban hasznosítható elméleti és gyakorlati tudást át tudja adni. 

A Cisco nem tekinti befejezettnek idevágó fejlesztéseit, további együttműködés kialakítására törekszik a világ legnagyobb, vállalkozástudományt oktató intézményeivel, ennek eredményeként további kezdő, illetve növekvő vállalkozások menedzsmentjét támogató anyagok kerülnek kialakításra.

Cisco részről ismertetést adott:   Hajdú Péter.

A partnerül választott CEU Business School segítségével az oktatási anyagokat regionálisan és lokálisan testre szabják, amely nemcsak a magyar fordítást, de a jogszabályi, üzleti gyakorlati különbségeket is magában foglalja, így például nagy súlyt fektetnek az EU-csatlakozásban és finanszírozásban rejlő lehetőségek bemutatására.

A program gazdája a CEU-nál:  Bőgel György.

Összegezve:  az úttörő non-profit vállalkozás a hazai  KKV-k  felkarolására, üzleti ismereteik fejlesztésére  jött létre!

A CEU Business School-ról

A Közép-európai Egyetem (CEU) Üzleti Iskoláját 1988-ban sikeres üzletemberek, (például Soros György), tudósok és közéleti személyiségek alapították.

A CEU Üzleti Kar Kht. (CEU Business School) volt az első olyan közép-kelet európai oktatási intézmény, amely a legmagasabb szintű üzleti ismereteket nyújtó amerikai MBA diplomát kínálta a régióban, így hazánkban is.

A diplomás képzések (IMM, Executive MBA, MBA, MSc in IT, BSc, BA, HR menedzsment) mellett Vezetőképző – fejlesztő programok, tréningek segítik az üzleti világban való sikeres részvételt.

http://www.cisco.com/

http://www.landw.hu/

http://potal.ksh.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük