Pezsgő, izgalmas zenei különlegességeket tartogat a váci nyár: a Filharmónia Magyarország június 24. és július 1. között a 33. Régi Zenei Napok Fesztivált első alkalommal hozza el a városba.

 

Pezsgő, izgalmas zenei különlegességeket tartogat a váci nyár: a Filharmónia Magyarország június 24. és július 1. között a 33. Régi Zenei Napok Fesztivált első alkalommal hozza el a városba.

 

A Váci Egyházmegyével és Vác Város Önkormányzatával együttműködve nemcsak a historikus zene kedvelőit, de az orgonamuzsika szerelmeseit is várják az országos, augusztusi OrgonaPont sorozat egyik helyszíneként debütáló városba, ősztől pedig új, klasszikus zenei bérlet hoz nemzeti kiválóságokat a közönségnek.

 

Händel kortársaiként érezhetjük magunkat, vele tarthatunk képzeletben a Messiás című oratóriumának dublini bemutatójára, dúdolva a nagyszerű nyitány különleges dallamait. Lehetséges lenne? A Vácra érkező 33. Régi Zenei Napok Fesztivál erre tesz kísérletet: hiteles, autentikus módon szólaltat meg műveket, úgy ahogy a komponista hallhatta azokat. A Vácott első ízben megrendezésre kerülő egyhetes, zenei utazásra invitáló fesztivál központi témája Händel egy árvaház számára komponált Messiás című grandiózus műve lesz. A Duna-parti város meghitt templombelsői adnak helyet a koncerteknek, de a Püspöki Palota is szélesre tárja kapuit a kurzusok látogatói előtt. Korhű hangszerek, más hangképzés és más előadói attitűd jellemzi a régi korok zenéjét. Ezért is nagyon speciálisak a meghirdetett – a nagyközönség számára napijeggyel vagy passzív hallgatóként is látogatható – mesterkurzusok.

 

Az idei évben európai mércével mérve is világklasszisokat sikerült megnyerni a régi zene ügyének: az énekkurzust a világ 20 legnagyobb szopránjának egyike, Emma Kirkby Nicholas Claptonnal, a szintén világhírű kontratenorral tartja, soha vissza nem térő lehetőséget biztosítva a régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytató hallgatóknak e kiemelkedő mesterekkel való együttműködésre. A két neves szólista a fesztivál nyitókoncertjén, június 25-én 20.00 órától a Fehérek templomában vezet be a Hӓndel, Purcell és Hasse és más zeneszerzők zenéjének rejtelmeibe. A karmesterkurzust szintén új vendég, Nicholas McGegan, „generációjának egyik legkiemelkedőbb barokk karmestere" vezeti. A július 1-jei, szombat este nyolckor kezdődő zárókoncerten Händel Messiása a Capella Savaria és Purcell Kórus előadásában tölti meg korhű zenével a váci Nagyboldogasszony Székesegyház monumentális tereit: a zeneszerző mester hol magasan ívelő, hol drámaian alábukó áriái és a nép hangját tolmácsoló kórusa Nicholas McGegan vezényletével szólalnak meg. A Régi Zenei Napok programjaira Vác város lakói számára 50% kedvezményt biztosítunk a belépőjegyekből lakcímkártyájuk felmutatásával!

 

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: „Örülünk, hogy a Váci Egyházmegye támogatásával június végén idén Vácra látogat a Régi Zenei Napok. A nyáresti lelki felüdülést adó OrgonaPont sorozat a tavalyi siker után idén augusztusban visszatér a városba. Ősszel pedig új bérletet indítunk a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar társszervezésében."

 

Vác Nagyboldogasszony Székesegyházának hangszere is szerephez jut a Filharmónia Magyarország OrgonaPont sajátos atmoszférát teremtő, országos, tizenhét helyszínt felölelő sorozatában. A Váci Egyházmegye támogatásával létrejövő koncerten, augusztus 12-én 20 órától hegedű és orgona mesteri kettőse segítségével a Székesegyház falai között megidéződnek az orgonairodalom legnagyobbjainak darabjai. Szamosi Szabolcs orgonaművész két kiemelkedő hegedűművésszel, a Fischer Annie-ösztöndíjas Nyári Lászlóval és Büttner Orsolyával a Teremtés csodáit mutatja be a zene nyelvén.

 

Tisztelegve a város és a régió zeneértő nagyközönsége előtt, a Filharmónia Magyarország új bérletes sorozatot indít a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar társzervezésében, Vác Város Önkormányzata és a Váci Egyházmegye támogatásával. A négy hangversenyből álló 2017-2018-as évad Filharmónia bérlet keretében két koncertet ad a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar olyan neves szólisták közreműködésével, mint Megyesi Schwartz Lúcia vagy Horváth István, de művész vendég lesz a váci származású Ábrahám Márta hegedűművész és a Vox Humana Énekkar is. A sorozat egyik nagyon különleges koncertjén a nemzetközi zenei versenyek díjazottjai lépnek színpadra, köztük a rendkívül kifinomult zongorajátékáról ismert, Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztes Sakata Tomoki, aki már most a világ legrangosabb koncerttermeinek szólistája, csakúgy mint, Tomasz Daroch a Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny győztese és Sylvia Olszynska a Marton Éva Énekverseny díjazottja. A sorozat negyedik koncertjén a csodálatos Miklósa Erika operaénekesnő és a Liszt Ferenc Kamarazenekar káprázatos hangversenyre várja Vác és a Dunakanyar közönségét.

 

Jegyek és bérletek kaphatók a Filharmónia Magyarország budapesti irodájában (1094 Budapest, Páva utca 10-12., T: +36 1 302 4961), Vácon a Madách Imre Művelődési Központban, a Tourinform irodában a www.jegymester.hu oldalon, valamint az ismert jegyirodákban.

 

www.regizeneinapok.hu

www.orgonapont.hu

www.filharmonia.hu

https://www.facebook.com/filharmonia.orszagos

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük