A Négyszer négye,s plusz egy bérlet záró előadásaként június 9-én a már zenetörténeti jelentőségű Borodin Quartet érkezik a Zeneakadémiára és ad Várjon Dénessel közös koncertet.

 

A Négyszer négye,s plusz egy bérlet záró előadásaként június 9-én a már zenetörténeti jelentőségű Borodin Quartet érkezik a Zeneakadémiára és ad Várjon Dénessel közös koncertet.

 

Várjon Dénes és a Borodin Quartet közös koncertje a Zeneakadémia Nagytermében igazi élményt ígér. A világhírű vonósnégyest 1945-ben alapította a Moszkvai Konzervatórium négy hallgatója Moszkvai Filharmonikus Vonósnégyes néven, majd tíz évvel később felvették Borodin nevét. Az együttes jelenlegi tagjai Ruben Aharonian, Szergej Lomovszkij, Igor Naidin és Vlagyimir Balshin.

 

Elkötelezett hívei az orosz zeneirodalomnak, így repertoárjukban helyet kap Borogyin, Csajkovszkij, Sosztakovics, Glinka, Sztravinszkij, Prokofjev, és Schnittke is, ez utóbbi szerzőnek Zongoraötösét hallhatja a közönség június 9-én. A vonósnégyes kapcsolata Sosztakovics kamarazenéjével különösen személyes, tekintettel a zeneszerzővel való közeli ismeretségükre, aki személyesen felügyelte minden kvartettjének betanulását. Ez alkalommal a zeneszerző g-moll zongoraötösét hallhatjuk tőlük Várjon Dénes közreműködésével.

 

Várjon Dénes, a londoni Bachtrack éves statisztikája szerint 2016-ban a világ harmadik legfoglalkoztatottabb zongoraművésze volt, ennek ellenére a művész szerint a mennyiség önmagában egyáltalán nem lényeges. A közkedvelt zongorista rendszeres meghívottja rangos nemzetközi fesztiváloknak, szólistaként pedig a legnagyobb zenekarokkal lép fel rendszeresen Kiváló kamarazenész, művészeti vezetője a Zeneakadémia kamara.hu fesztiváljának is, amely nem csak a fellépő világhírű művészekkel, hanem a különös műgonddal összeállított tematikus műsorával is helyet követel magának a zenei fesztiválok élvonalában.

 

A koncertre jegyek még korlátozott számban 3700, 5100, 6500, 7900 Ft-ért kaphatóak, amelyek online is megvásárolhatóak:

http://zeneakademia.jegy.hu/program/varjon-denes-es-a-borodin-quartet-73836/353382

 

A részletes program:

Haydn: D-dúr vonósnégyes, Hob. III:42

Schnittke: Zongoraötös

Sosztakovics: g-moll zongoraötös, op. 57

Közreműködik:

Várjon Dénes (zongora)

BorodinQuartet:

Ruben Aharonian, SergeiLomovsky (hegedű); Igor Naidin (brácsa); Vladimir Balshin (cselló)

 

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Várjon Dénes és Igor Naidin, valamint Tóth Endre moderátor és Czinege Ádám tolmács várja az érdeklődőket.

 

2017. június 9. péntek, 19.30 óra

Zeneakadémia – Solti Terem

Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

 

http://zeneakademia.hu

http://classicalconcerts.hu/hu

http://borodinquartet.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük