2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Város a város alatt

13 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63268"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/e%20%281%29.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Tudta Ön, kedves Olvasónk, hogy Eger alatt 142 km hosszú pince rendszer húzódik? A Széchenyi utcán sétálva a Bazilika mellett található az egykori érseki pincerendszer bejárata. Itt látható a „Város a város alatt" c. kiállítás, amelyet beválasztottak az ország 7 építészeti csodái közé.

e%20%281%29.thumbnailTudta Ön, kedves Olvasónk, hogy Eger alatt 142 km hosszú pince rendszer húzódik? A Széchenyi utcán sétálva a Bazilika mellett található az egykori érseki pincerendszer bejárata. Itt látható a „Város a város alatt" c. kiállítás, amelyet beválasztottak az ország 7 építészeti csodái közé.

e%20%281%29.thumbnailTudta Ön, kedves Olvasónk, hogy Eger alatt 142 km hosszú pince rendszer húzódik? A Széchenyi utcán sétálva a Bazilika mellett található az egykori érseki pincerendszer bejárata. Itt látható a „Város a város alatt" c. kiállítás, amelyet beválasztottak az ország 7 építészeti csodái közé.

 

e%20%282%29.thumbnailNéhány nappal ezelőtt alkalmam volt megismerni, azaz pontosabban mondva bejárni a pincerendszer rövid szakaszát. A Kazamatát Rázsi Botond és Sós István alpolgármester vezetésével tekintettük meg. Kormos Gyula építész ismertette a tervezett látványelemeket, Sós Istvántól pedig a pinceszakasz fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket tudtuk meg.

e%20%283%29.thumbnailFajcsák Dénes építész a Bazilika bejárata felőli pinceszakaszt mutatta be és közben megtekintettük a Lisys cég prezentációját, hang-fényeffekteket. Rázsi Botond villám-prezentációt tartott a belvárosi rehabilitációs programról, melynek fontosabb elemeit, most Önök is megismerhetik.

 

Város a Város Alatt projektötlet.

e%20%284%29.thumbnailEger Önkormányzata évekkel ezelőtt dolgozta ki a Város a Város Alatt (VVA) projektötletet, amely az elmúlt évek szakértői munkáinak köszönhetően mára négy, önállóan is lehatárolható projektelemet tartalmazó, de komplexitásában különlegesen egyedi, a térség szempontjából meghatározó jelentőségű nagyprojektté nőtte ki magát, melyet a helyi lakosság, a civil szervezetek, és a turizmusban érintett szervezetek és vállalkozók egyaránt támogatnak.

e%20%285%29 0.thumbnailA tervezett fejlesztés az ÉMOP, kiemelt turisztikai termék – és attrakciók fejlesztése c. komponens keretében meghirdetett, a „Nemzetközi vagy országos jelentőségű kulturális és örökség helyszínek, kulturális világörökségi helyszínek turisztikai fejlesztése" tematikába illeszthető.

 

e%20%286%29.thumbnailA turisztikai vonzerőfejlesztés keretében a belváros alatt húzódó, jelenleg nagyrészt kihasználatlan pincerendszer turisztikai hasznosítása valósul meg, nemzetközi vonzerővel és egyedi karakterrel rendelkező földalatti attrakciók kialakításával. Eger vonzerőinek ez irányú fejlesztése lehetővé teszi a város turisztikai potenciáljának növelését, valamint a turizmus fenntartható fejlesztését gazdasági és környezeti szempontból egyaránt.

e%20%287%29.thumbnailA Város a Város Alatt egyedisége: Magyarország egyetlen komplex földalatti pincehálózata, amely a történelmi belváros egészét bejárhatóvá teszi, és ahol az időutazás a pincejáratokat dúsító élményelemek által válik megélhetővé.

A turisztikai attrakciófejlesztés az egri belvárosi pincerendszer 4 külön programterületén valósul meg, melyek együtt és külön-külön szakaszolva is üzemeltethetők. A négy terület mintegy négy projektelemként nevesíthető, ill. az ezeket összekötő „pincetúra" az 5. projektelemként jelenik meg a programban.

 

Projektelemek:

FOGADÓ – látogatói épület, piactér (volt Kazamata)

CELLÁRIA – központi érseki pincerendszer a „Zöld szigettel"

HISTÓRIA – helytörténeti bemutató a kezdetektől napjainkig

RÖNTGENSZEMMEL – a föld alatt (volt Taverna)

LABIRINTUS – kalandjáték (Gyertyás Borok Háza és pincéi)

 

A fenti területek felhasználásával külön attrakció:

A PANORÁMA – körtúra a pincékben és a felszínen.

 

A koncepcióról:

A célcsoportokat figyelembe véve olyan programot tervezünk, mely a pincerendszer meglévő változatos kialakításán alapul, és máshol nem ismételhető meg.  A pincéket az teszi egyedivé, hogy olyan kiterjedt rendszert alkotnak, melyek közvetlenül a városközpont alatt terülnek el. Alapelvként kezeljük, hogy a pinceágak teljességében a meglévő állapotot mutassák, ne egy kulisszaként szolgáljanak, hisz jelenleg is különlegesen változatosak. Így új tárgyak elhelyezése helyett fény- és hanghatások segítségével emeljük ki a terek egyediségét.

 

Az alapelveknél ismertetett szempontok szerint a Város a Város Alatt programot több olyan részre osztottuk, mely külön-külön is működtethető, de egy egységes egészet alkot. Az egységes rendszert sajátos eszköz segítségével oldottuk meg:

A felszínen olyan JELEKET helyezünk el, mely a közlekedők számára a város alatti város jelei. Ezek az új egységes jelek teszik mindenki számára érzékelhetővé, hogy a város alatt egy pinceváros bújik meg. Mindegyik jel valamilyen kapcsolatot teremt a felszín és a pincék között. Van, amelyik bejáratot, lejáratot rejt, van amelyik be- ill. letekintésre ad lehetőséget és van ahol a pincéből lehet felkukkantani, vagy feljutni a felszínre. Az egységes forma és üvegszerkezet a városban sétálók szármára egy felszíni vizuális rendszert alkot, melynek elemeivel találkozva mindenütt érzékelhető az alattuk lapuló pincék valósága.

A kiemelt projekt-felhíváshoz illeszkedően, a város alatti pincerendszer, mint az épített kulturális örökség egyedi látványossága fejleszthető a projektelemek mentén speciális atmoszférájú muzeális létesítménnyé, amelyben a várostörténeti, kulturális tematikájú kiállítási helyszínek, gyűjtemények bemutatása mellett látogatóbarát szolgáltatások, vendégfogadó terek létesülnek, élményelemeket jelentő technikai fejlesztések valósulnak meg, valamint interaktív tevékenységek teljesítik ki a nagyprojekt tartalmát.

 

A projektötlet illeszkedik Eger integrált városfejlesztési és turisztikai stratégiájához, amelyben az egyik fő célkitűzés a város korábbi előnyös piaci pozíciójának visszaszerzése, illetve a bizalom növelése a befektetők és a látogatók irányába. Ennek érdekében olyan egyedi szolgáltatásokat nyújtó, jelentős nemzetközi vonzerővel rendelkező attrakciók létrehozására van szükség, melyek az év egészében alkalmasak jelentős turisztikai kereslet generálására.

A Város a Város Alatt nagyprojekt több éve formálódó fejlesztési elképzelés, amelynek elsődleges célja, hogy Eger város kihasználatlan, illetve alulhasznosított pincerendszerét, elsősorban az érseki pincerendszert jelentős nemzetközi vonzerővel bíró turisztikai attrakcióvá fejlessze, és egyedi karakterrel, illetve hangulattal bíró földalatti attrakciókat alakítson ki. A kialakított turisztikai vonzerők hatékony elérése, és azok kulturált környezetének megteremtése érdekében, a nagyprojekt néhány kisebb tér- és zöldfelület rendezéssel kapcsolatos projektelemet is tartalmaz.

 

A fejlesztésekkel lehetővé válik egyrészt az évtizedek óta kihasználatlan pincerendszer turisztikai vonzerőként történő integrálása a város vérkeringésébe, másrészt a városi környezet újrafogalmazása a belvárosban. A vonzerők fejlesztése lehetővé teszi a turizmus fenntartható fejlesztését Egerben, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt.

A projektfejlesztés során több szempontot vettük figyelembe, melyek közül kiemelendő az egyedi és komplex kínálat kialakítása és a szezonális ingadozások csökkentése.

A nagyprojekt keretében megvalósuló projektelemek együttesen – nagyságrendjüknél fogva – nagyprojektet képeznek, amelynek célterülete Eger belvárosa. A komplex fejlesztés eredményeként a „földalatti világ" bekapcsolódik a város meglévő történelmi szövetébe, és a város turisztikai arculatának meghatározó komponensévé válik.

 

Város a Város Alatt projekt közvetlen előzménye:

Eger 2009 tavaszán nyolc magyarországi várossal együtt részt vett egy várostervező játékban.  „A mi kis városunk" városfejlesztő valóságshow keretében formailag játékos, tartalmában viszont szakmai tervezési munka zajlott (adásban: MTV 1, 2009. május 3.)

A játék alapötlete arra a problematikára épült, hogy „városlakóként a részletekben elmerülve nincsen képességünk rá, hogy felismerjük településeink táji, településszerkezeti értékeit. Értékes, vagy értékesnek vélt helyeinket inkább kirakatba, vitrinbe tesszük, azokat használni, megélni nem marad energiánk, élni, focizni, szórakozni, sörözni pedig gépesített korunk más gépesített színtereire megyünk és így maradnak üresen és porosan műemlékeink. Intenzív használat híján inkább kiüresítjük, elértéktelenítjük történelmi helyeinket.

A fő kérdés: „Tudjuk-e korábbi korok építészetét a mai formanyelv segítségével fejleszteni, továbbörökíteni? „

Válaszként a várostervező valóságshow nyomán minden városról egy-egy tanulmány készült, amelyben a televíziós műsor háttereként megfogalmazódtak azok az urbanisztikai elvek, megfontolások, amelyek alapján az egyes városokban lehetséges fejlesztés irányok meghatározhatók.

 

Egerben nem ez az egyetlen projektelem létezik, mellette még van 24 másik. Határozottan kijelenthető MEGÚJUL A VÁROS.

A „Dobó tér – Eger patak – Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja"
Az egri nagyprojekt tervezett összköltsége 4,1 milliárd Ft, ebből a támogatás mértéke 3,1 milliárd Ft. A támogatási szerződést 2011. december 22-én kötöttük meg a NORDÁ-val.
Jó ideje tapasztaljuk, hogy egy hihetetlen bonyolultságú projektről van szó, melynek előkészítése páratlanul időigényes volt, s a közben bekövetkezett események sem éppen a folyamat előrehaladását segítették elő. Minden esetre jelentjük: nagy erőkkel dolgozunk, idén már látványos fejlesztések indulhatnak el az egri belvárosi rehabilitációs program keretében! Jelenleg több közbeszerzési eljárás van folyamatban.

 
A pályázatban megvalósuló 25 projektelem:
Gazdasági célú fejlesztések
1. Piac mellett parkolóház építése
2. Irodaház homlokzat felújítása (Dobó tér 6/a) az Eszperantó sétány mentén
3. Senator ház (Dobó tér 11.) homlokzatának felújítása
4. Kis Dobó tér felújítása

Közösségi funkciót szolgáló fejlesztések
5. Minorita templom homlokzat felújítás
6. Bartakovics Béla Művelődési Ház utcai homlokzatának felújítása
7. Református közösségi ház homlokzatának felújítása

Városi funkciót erősítő fejlesztések
8. Irgalmasok kápolnája homlokzat felújítás
9. Dobó tér – dísztér és rendezvénytér felújítása
10. Buttler ház környezetének közterületi rekonstrukciója: Gólya utca, játszótér felújítása
11. Közösségi tér kialakítása az Eszperantó sétány mentén
12. Eszperantó sétány felújítása
13. Közterület fejlesztés a volt halpiac területén (a Centrum parkoló helyén)
14. Dózsa György tér – Dobó utca felújítása
15. Szúnyog közi közterület fejlesztés, az Eger-patakhoz kapcsolódóan
16. Kerékpárút kialakítása az Eger-patak medrében és patakmeder rekonstrukció
17. Valide Sultana török kori fürdőrom látogathatóvá tétele
18. Közterületi fejlesztés: Bajcsy-Zsilinszky út
19. Közterületi fejlesztés: Jókai utca

Közszféra funkcióit erősítő fejlesztések
20. Városháza részleges rekonstrukciója
21. Lenkey János általános iskola – utcai és udvari homlokzatok felújítása

Önállóan nem támogatható, választható kapcsolódó tevékenységek
22. Belterületi közút felújítása: Zalár utca
23. Új gyalogos híd építése a Fazola utca meghosszabbításában
24. Gyalogos híd felújítása (Gerl M. út)

Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek: ERFA típusú közösségi célú programok
25. Soft projekt elemek

 

Az egri belvárosi rehabilitáció átfogó célja az, hogy megteremtsük a városi terek összefüggő rendszerét, kialakítsuk a műemléki védettségű barokk belvároshoz méltó környezetet, s hogy a megújuló közterületeknek az Eger-patakkal való közvetlenebb kapcsolata is biztosított legyen. Erősíteni kívánjuk a történelmi belváros központi szerepét egyidejű, látványos és hatásos fejlesztésekkel. Nagyon fontos, hogy az Eger-patakhoz kapcsolódó zöldfelületek minőségi fejlesztésével, kerékpáros-közlekedés körülményeinek javításával, a belvárosi parkolás szabályozásával, valamint a legértékesebb épületek felújításával olyan környezetet alakítsunk ki, melyben mind az egriek, mind a hozzánk látogatók könnyen otthon érezhetik magukat. Hangsúlyosak a programban az infrastrukturális fejlesztések mellett a társadalmi célú, a helyi közösséget erősítő elemek is, így a város történelmi, építészeti értékeinek megismertetése, vagy a diákok részvételével szervezett környezettudatossági akciók sora (SOFT elemek).

HOL TARTUNK?
A fizikai megvalósításra a támogatási szerződés aláírásától számított 24 hónap áll rendelkezésre, azaz a beruházásokat 2013 végéig be kell fejeznünk. A kivitelezők kiválasztása természetesen közbeszerzési eljárások keretében történik. A január 1-jétől hatályos, új Közbeszerzési törvény szabályozásai több szempontból is hatással voltak a készülő közbeszerzési kiírásokra, de a közreműködő szervezetet is állásfoglalások beszerzésére kényszerítették.
A nyitott kérdések tisztázása után az első, homlokzati felújításokra vonatkozó közbeszerzési kiírásokat kiküldtük, ezek alapján a szerződéskötések augusztus végén várhatóak a nyertesekkel. Ezek után – tehát várhatóan szeptembertől – indulhat a kivitelezés a homlokzat felújítási projektelemekben, így a Bartakovics Béla Közösségi Háznál, a Senator háznál, a Kálvin háznál, majd a Dobó téri Minorita templomnál, illetve a Dobó tér 6/A irodaház, az Irgalmasok kápolnája és a Lenkey János Általános Iskola esetében.
A közbeszerzési eljárások sikeres lezajlása és a szerződéskötések után szándékaink szerint még a 2012- es évben megkezdődhet még a Valide Sultana fürdőrom értékmegőrző fejlesztése és látogathatóvá tétele, valamint a patakmeder rekonstrukció és kerékpárút építése: és a Gerl Mátyás utcai híd felújítása, átalakítása illetve a Fazola utcát az Eszperantó sétánnyal összekötő új híd építése.

MI LESZ A DOBÓ TÉR FELÚJÍTÁSÁVAL?
A nagyobb kellemetlenséggel járó, a kivitelezések pontos összehangolását kívánó teljes közterületi fejlesztés, annak összes eleme a szükséges közműkiváltásokkal együtt várhatóan a 2013-as évben indulhat. A felújítás előtt álló egri közterületek: Dobó tér, Kis Dobó tér, Dobó utca, Zalár utca, Bajcsy-Zsilinszky u., Jókai u. Eszperantó sétány, Buttler ház környezete, Szúnyog köz, volt Halpiac (Centrum parkoló).
A felsorolt esetekben tekintettel kell lennünk arra, hogy ezen projektelemek előzetes közbeszerzési minőségellenőrzése is bonyolultabb, maga a közbeszerzési eljárás is hosszabb időt vesz igénybe. Másrészt kivitelezési ütemterv szerint is, a rendelkezésre álló időben és lehetőségek szerint ez az időpont a legoptimálisabb a számunkra. Ugyancsak 2013-ra datálódik majd a Városháza rekonstrukciója.
A piac melletti parkolóház építését a megvalósításért felelős Agria Parkoló Kft. a többi környező projektelem megvalósításához igazodva fogja elvégezni.

 

Végezetül egy személyes ajánlat: ha Egerben járnak nem szabad kihagyni a Város alatti pincebarangolást. Ha fokozni akarják az élményt, akkor augusztus 10-11-én az V. Egri Leánykák Éjszakáján vegyenek részt. Remélem ugyanarra gondolnak mert tudják, hogy a Leányka Eger leghíresebb fehér bora!

 

http://varosavarosalatt.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.