A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ)  a Fővárosi Önkormányzattal közös szervezésben, huszonegyedik éve rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben, idén 2011. május 28-29-én, szombat-vasárnap. A már hagyományos és igen népszerű programra az elmúlt évben mintegy kétszázezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Ligetbe.  A rendezvényről  2011. május 19-én Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke és Harrach Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke adott tájékoztatást.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ)  a Fővárosi Önkormányzattal közös szervezésben, huszonegyedik éve rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben, idén 2011. május 28-29-én, szombat-vasárnap. A már hagyományos és igen népszerű programra az elmúlt évben mintegy kétszázezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Ligetbe.  A rendezvényről  2011. május 19-én Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke és Harrach Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke adott tájékoztatást.

 

Edvi Péter  elmondta, az idei rendezvény újdonsága a „Nemzetek Utcája" kiterjesztése, még soha ennyi ország nem vett részt ezen.  A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület, az úgynevezett Napozórét két oldalán zajlik majd.A helyszínen a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 29-én, vasárnap 10-19 óráig az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket.

 

A rendezvényen egyedülálló lehetőség nyílik a követségek, ill. kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival való közös játékra, táncra,  éneklésre, beszélgetésre;  vagyis az adott ország kultúrájának, szokásainak megismerésére. Már húsz éve ez az ország legnagyobb rendezvénye, már csak azért is, mert az összes program ingyenes, s az időjárás

alakulásától függően,  két-három-, vagy négy-ötszázezer ember látogat ki ilyenkor a városligetbe.  Minden rendezvénynél nagyobb tehát, de a szervezőket nem ez érdekli igazán, nem ezért csinálják, hanem azért, hogy azok a családok, akiknek gyerekeik vannak, s anyagilag nem állnak túl jól, azok itt megengedhessék maguknak, legalább egyszer

egy évben, hogy kijöjjenek a városligetbe, élvezzék a programot, a koncerteket, játszanak, szórakozzanak. 

 

Pécsről, Pápáról, Nyíregyházáról, Észak-Magyarországról is szerveznek autóbuszos utaztatást az eseményre gyerekeknek, a busz-költségeket a Szervezet vállalja magára. Együttműködve a Magyar Parlament karitatív programjával, az összes környező országból is szerveznek ilyen buszos gyermek-utaztatást,  ezek költségét is a Szervezet vállalja. Ezek a gyerekek több napig maradnak, s a Honvédelmi Minisztérium meghívására a balatonkenesei üdülőben kapnak éjjeli szállást.  Május 29-én, vasárnap a Magyar Parlament elnöke és a magyar külügyminiszter meglátogatja a követségek sátrait.

 

A rendezvényen résztvevő  tizenhat ország:

Amerikai Egyesült Államok

Egyesült Arab Emirátusok

Franciaország

Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége

India

Indonézia

Japán

Katar

Kína

Koreai Köztársaság

Lengyelország

Madagaszkár

Németország

Norvégia

Palesztina

Szaúd-Arábia

A változatos programok lebonyolításához csatlakozott a Magyar Országgyűlés is.

 

 

Harrach Péter  (a KDNP frakcióvezetője) a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alelnöke kiemelte, a Szolgálat  az egység megjelenítője, céljai érdekében ezt az egységet használja is.  A magyar politikai élet szereplői közül minden pártnak vannak képviselői a szervezet elnökségében, s részt is vesznek munkájában. A tervezett rendezvény nemzetközi szinten is az egység szolgálatában áll, hiszen, nevének megfelelően nemzetközi szolgálatot lát el, azzal is, hogy összefogja a segítséget kívánókat, és azzal is, hogy a segítséget igénylőknél is határokon túlmenő szolgáltatásokat lát el. Legfontosabb tevékenységei közé tartozik a határon túli gyermekek gyógyíttatása is, a különböző szociális segítő programok intézése. Ezt a szerepet mindenképpen hangsúlyozni kell, az egységnek a karitatív célok érdekében történő felvállalását. Ebben az értelemben ez túlmutat azon, hogy konkrét feladatok érdekében összefogják az erőket. Kicsit példát is mutat a politika világának azzal, hogy tegyük azt, amit a nemzeti érdek megkíván, hovatartozástól függetlenül. A következő hétvégi rendezvény is beleillik a célkitűzésbe és ebbe a szerepvállalásba. Abban az időben, amikor a főváros vezetése még más kezekben volt, ez a rendezvény akkor is létrejött, s most is, amikor új vezetése van a fővárosnak. Ez mutatja a Nemzetközi  Gyermekmentő erejét és

hatását is.

 

(A tájékoztatón megjelentek és ízelítőt adtak standjaik kínálatából a rendezvényen érdekelt követségek, sőt, az indonéz követség szervezésében bemutatót is láthattak az indonéz  páva(marak)  táncból. )

 

Idén a rendezvényre kilátogatókat arcfestéssel, zenés-, táncbemutatókkal, kézműves foglalkozással, gyurmázással, rajz- és poszter-kiállítással, kvízjátékkal és sok-sok ajándékkal várják. Ebben az évben a szabadtéri program  látványos színpaddal is kiegészül, ahol a nagykövetségek és intézetek programokkal mutatkoznak be:

 

A színpad tervezett műsora:

Indonéziai tánccsoport fellépése zenebemutatóval (Indonézia)

Polonéz táncegyüttes táncbemutatója (Lengyelország)

Hadeel, a Zajel Néptáncegyüttes énekesének előadása (Palesztina)

Lochberg Regionális Tánccsoport bemutatója (Németország)

ELTE- Konfuciusz Intézet bemutatója (Kína)

Magyar Chan Wu Szövetség – kung-fu bemutató; Palásti Lajos – kínai popslágerek; Zhang Yu Carolyn –

operaénekesnő Taekwondo bemutató (Koreai Köztársaság)

 

A fellépők:

Indonéziai Tánccsoport (Indonézia):

Az Indonéz Köztársaság Nagykövetségén dolgozó munkatársak gyerekeinek táncelőadása.

„POLONEZ" Népdal és Néptánc Együttes (Lengyelország):

A „POLONEZ" Népdal és Néptánc Együttes 2000-ben alakult Budapest XVIII. kerületében.

Az együttes vezetője: Katarzyna Balogh.

A csoport állandó felkészítői és koreográfusai:

Jerzy Śmiechowski, Mits Andrea, Jacek Lewandowski és Krzysztof Turała énektanár.

Az együttes repertoárja: népi és regionális táncok:

polonez, kujawiak, oberek, krakowiak

lunlini, kasub, łowiczi, középlengyel szvitek

sieradzi polka, żywieci gurál táncok

magyar táncok: dunántúli palotás és csárdás.

 

Hadeel, a Zajel Néptáncegyüttes énekesének előadása (Palesztina)

A brit palesztin lány 6 éves kora óta énekel.  Hadeel csodálatos, rendkívül tehetséges fiatal, akinek minden esélye megvan arra, hogy a jövőben az egyik leghíresebb énekessé váljon.

Mindössze 12 éves volt, amikor már hatalmas közönség előtt énekelt az Egyesült Királyságban és külföldön is, ahol  Károly herceg is részt vett az eseményen. Hadeel két nyelven, angolul és arabul is énekel. Nevének jelentése: a fehér galamb hangja.

 

Lochberg Regionális Tánccsoport (Németország)

A Lochberg Regionális Tánccsoport 2004-ben alakult a zsámbéki sváb hagyományok és tánckincs megőrzésért.  A csoport célja:  tenni a gyerekekért, a fiatalokért. Megismertetni velük más kultúrákat, ezáltal tanulva toleranciát, elfogadást, nyelveket.  A Német Nagykövetség felkérésnek immár harmadjára tesznek eleget és vesznek részt a

Gyermekmentő Szolgálat által szervezett Városligeti Gyermeknapon.

 

Az ELTE Konfuciusz Intézet bemutatója (Kína):

Magyar Chan Wu Szövetség – kung-fu bemutató; Palásti Lajos – kínai popslágerek; Zhang Yu Carolyn- operaénekesnő.

 

Magyar Chan Wu Szövetség (kung-fu bemutató)

A Chan jelentése a Zhen buddhizmus, a Wu jelentése harcművészet.

A Chan Wu Szövetség nemzetközi jellegű,  a Chan és Wu egyesített filozófiájával.

 

Palásti Lajos – az ELTE Konfuciusz Intézet aranytorkú sztárja (kínai popslágerek)

 

Palásti Lajos, az ELTE Kínai szakának hallgatója, az ELTE Konfuciusz Intézet "saját menedzselésű" diákja. Hangját jól ismerik már a Magyarországon élő kínaiak, illetve a kínaiul tanuló, a kínai kultúra iránt érdeklődő magyarok. Többször is meghívták Kínába, ahol igazi sztárokkal volt lehetősége együtt szerepelni, énekelni, előadását több milliárd kínai látta egyszerre.

 

Zhang Yu Carolyn – operaénekesnő

 

Kínában és Magyarországon tanult operaénekesnő. Hat éve él Magyarországon, azóta kiválóan megtanult magyarul. Számos opera és operett szereplője. 2007-től a Magyar-Kínai Kulturális Központ zenei tagozatának a vezetője.

 

Taekwondo bemutató (Koreai Köztársaság)

 

A színpadon a Magyar Taekwondo Szövetség bemutató válogatottja tart előadást.

A Taekwondo koreai eredetű, kétezer éves múltra visszatekintő harcművészet, mely napjainkra a világ egyik legnépszerűbb amatőr, olimpiai versenysportjává is vált. A Taekwondo Világszövetség, a WTF, közel kétszáz tagországában több mint 60 millióan űzik ezt a látványos, izgalmas, nagyon gyors, és sokszor akrobatikus ügyességet

kívánó sportágat.

 

A fellépők a színpadi programjuk mellett saját sátraik előtt még egyszer előadják a műsorukat a nap folyamán.

 

Az American Corner Budapest információs és kulturális programközpont, az Ezerarcú Multikulti Egyesülettel közösen, délelőtt 11 órakor és délután 15 órakor mutatja be interaktív műsorát.

 

 

www.gyermekmento.hu

 

 

 

Harmat Lajos/ fotó: Gordon Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük