2014. június 20-án 17 órakor nyílik Százhalombattán a „Matrica" Múzeumban, „Vasarely – Művészetet mindenkinek" címmel Victor Vasarely műveiből kiállítás. A kiállítás a Szépművészeti Múzeum – Vasarely Múzeumának gyűjteményéből került összeállításra. A megnyitón a vendégeket köszönti: Vicze Magdolna Ph.D. múzeumigazgató, köszöntőt mond: Vezér Mihály Ph.D. Százhalombatta polgármestere, a kiállítást megnyitja László Bandy képzőművész.

 

2014. június 20-án 17 órakor nyílik Százhalombattán a „Matrica" Múzeumban, „Vasarely – Művészetet mindenkinek" címmel Victor Vasarely műveiből kiállítás. A kiállítás a Szépművészeti Múzeum – Vasarely Múzeumának gyűjteményéből került összeállításra. A megnyitón a vendégeket köszönti: Vicze Magdolna Ph.D. múzeumigazgató, köszöntőt mond: Vezér Mihály Ph.D. Százhalombatta polgármestere, a kiállítást megnyitja László Bandy képzőművész.

 

A kiállítás a világhírű Vasarely művészeti pályafutását, korszakait jelenteni meg a műveken keresztül. A kiállításban láthatók jellegzetes fekete-fehér korszakának munkái, az úgynevezett Kristály korszakából ízelítő, de bemutatásra kerül olajfestmény és egyéb műtárgy is, egy úgynevezett mély relief és egy kocka. Számos szignózott szitanyomatot láthat a közönség, melyek a művész által összeállított és szignózott albumokból kerülnek kiállításra. Ezek az albumok, festmények és a tárgyak tükrözik Vasarely munkásságát.

 

A „Matrica" Múzeum impozáns kiállítótereiben végigkövethetők a művész fontosabb állomásai. A földszint kisebb termében a Gordes album szitanyomatai látható, melyen keresztül Vasarely saját művészeti útkeresésének főbb állomásai kerülnek megjelenítésre.

A legimpozánsabb teremben két albumot tekinthet meg a közönség az Enigma és a VIVA albumot. A Galériában kapott helyet az NB album, mely jellegzetes fekete fehér szitanyomatokból áll és néhány olajfestményből.

A Vasarelyhez kapcsolódó tárgyakból is láthat ízelítőt a nagyérdemű.

 

A nem mindennapi kiállítás „Extrém Dimenziókba" repíti a látogatót a művész munkásságán keresztül. Vasarely magyar, európai és világhírű, és ez érvényes alkotásaira is. Műveit a világon mindenhol ismerik és egy olyan művésznek tartják, aki térben és időben felülmúlhatatlan és kimeríthetetlennek mutatkozó vizuális gazdagsággal rendelkezett. Számos köztéri alkotása is láthatók, melyek Vasarely jellegzetes stílusjegyeit viselik.

Különleges látásmódjának köszönhetően alkotta meg műveit, így Vasarely maradandó művészetében tovább él. A kiállítás október 5-ig látogatható a „Matrica" Múzeumban!

 

Extrém Dimenziók! Az Őskortól – Vasarely-ig a Múzeumok éjszakáján.

 

2014. június 21-én 16-24 óráig a „Matrica" Múzeum az érdi Magyar Földrajzi Múzeummal együttműködve várja a látogatókat.

 

Ezen az éjszakán országszerte a Szent Iván éjhez igazodva az idén is több mint háromszáz helyszínen közel 4000 programmal készülnek! Koncertek, bemutatók, kézműves foglalkozások, rendhagyó tárlatvezetések fogadják az éjszakázni vágyókat.  Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tízedik alkalommal szervezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a közkedvelt Múzeumok Éjszakáját. A Magyar Turizmus Zrt. is együttműködik a vidéki kiállítóhelyekkel, szálláshelyekkel, kedvezményes csomagajánlatokkal várják a turistákat. A nagyszabású rendezvénysorozatot a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. valósítja meg.

 

A „Matrica" Múzeum és a Magyar Földrajzi Múzeum munkatársai különleges programokkal várják a látogatókat! A Múzeum a látogatók számára ingyenesen körjáratot biztosít, óránként közlekedik a busz a két intézmény között. Minden órában a „Matrica" Múzeum elől, minden óra 30 perckor a Földrajzi Múzeum elől indul a busz. A programok úgy követik egymást, hogy mindenkinek legyen lehetősége mindkét helyszínen részt venni a főbb eseményeken. Azoknak, akik szívesen tartanak velük éjszakába nyúlóan, a százhalombattai Hotel Training (www.hoteltraining.hu) a két Múzeum látogatói ingyenjegyének felmutatásával kedvezményes áron biztosít szállást és wellness szolgáltatást.

 

"Extrém Dimenziók – Művészetet mindenkinek" címmel a „Matrica" Múzeum Vasarely kiállítása, előadás, művészterepauta foglalkozása, koncert várja a látogatókat. A program 17 órakor kezdődik kézműves foglalkozással, 19 órakor a Barakoo Ütőegyüttes interaktív koncertjére kerül sor a római kori emlékek között a múzeumkertben. 21 órakor „A világ Vasarely szemével" – időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó művészetterapeuta foglalkozással folytatódik az éjszaka,   majd  23 órakor a „Terek, emberek, évezredek" állandó kiállításban tárlatvezetéssel zárul.

 

A Földrajzi Múzeumban 3276 Expedíciós nap, A Múzeumalapító geográfus újraolvasva  c. kiállítás megnyitóra, a Harmónia Vegyeskar  műsorára, a Múzeumkertben pedig   előadásokra hívogatják az érdeklődőket.

 

Töltsék velük ezt az éjszakát, éljék át az „Extrém Dimenziókat"!

 

„Matrica" Múzeum – Százhalombatta

Gesztenyés út 1-3.

 

www.matricamuzeum.hu

www.facebook.com/matricamuzeum

http://muzej.hu/

www.foldrajzimuzeum.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük