Hogyan jut egy oktatási intézmény arra az elhatározásra, hogy új informatikai védelmet vezet be? Egy patinás gimnázium és egy országosan ismert egyetemi kiadó osztja meg velünk tapasztalatait. Mindketten a VirusBuster közoktatási intézmények számára indított vírusvédelmi akciójára jelentkeztek.

 Hogyan jut egy oktatási intézmény arra az elhatározásra, hogy új informatikai védelmet vezet be? Egy patinás gimnázium és egy országosan ismert egyetemi kiadó osztja meg velünk tapasztalatait. Mindketten a VirusBuster közoktatási intézmények számára indított vírusvédelmi akciójára jelentkeztek.

Mint annyi más területen, az oktatásban is minden korábbinál nagyobb szerep jut a számítástechnikának, a világhálónak. Forduljunk bárhová: óvoda, egyetem, iskolákat kiszolgáló intézmény, diák, tanár, adminisztratív dolgozó — valamennyien rá vannak utalva az informatikára. Ahol pedig számítógép, hálózat van, ott fenyegetettség is van. Az oktatási intézmények a spam- és vírustámadások elsőrendű célpontjaivá váltak. Nem egy iskolának a saját kárán kellett megtanulnia: mennyire fontos az informatikai biztonság megteremtése.

Igen ám, de miből? Közhelynek számít, mennyire lapos az iskolák pénztárcája. Ezt a helyzetet felismerve határozta el a VirusBuster Kft., az informatikai biztonsági megoldások hazai specialistája, hogy közoktatási akciót indít. Így az oktatási intézmények különleges kedvezményekkel juthatnak hozzá korszerű védelemhez. Mi több, a vásárló iskolák tanárai otthon ingyenesen használhatják a cég szoftverét.

Nem csoda hát, ha sokan érdeklődnek az akció iránt. A következőkben közülük mutatunk be kettőt. A két történet valószínűleg az ország sok más pontján is elhangozhatott volna…

Debrecenbe kéne menni

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma hazánk legpatinásabb középiskolái közé tartozik. Több mint fél évszázada szolgálja magas színvonalon nemcsak a gimnáziumi diákok, hanem — az egyetemhez kapcsolódó intézményként — a jövő tanárainak képzését is.

Ezek után nem meglepő, hogy az iskolának meglehetősen nagy számítógép-parkja van. "A tantermekben és a könyvtárban elhelyezett közel száz, internetre kapcsolódó munkaállomáson nagyjából fele-fele arányban osztoznak a diákok és a pedagógusok. A windowsos PC-ket három linuxos szerver fogja össze" — halljuk Kelemenné Nagy Anikótól, aki informatika szakos tanárként a rendszergazdai feladatokat is ellátja.

Eddig az egyes gépeket külön-külön próbálták védeni. Jóllehet jogtiszta programok működtek, nem volt az egész rendszert átfogó védelmi megoldásuk. "Így történhetett, hogy egyszerűen nem tudtunk megszabadulni a vírusoktól. Bár komolyabb baj szerencsére nem következett be, ez a helyzet – például, hogy nem fértünk hozzá bizonyos anyagokhoz — borzasztóan zavarta a munkát" — vázolja a hátteret a szakember.

Nyilvánvalóvá vált: szerverről indítható, egységes védelmet kell bevezetni. "Több ajánlatot áttanulmányoztunk, s a VirusBusterét ítéltük a legelőnyösebbnek — mondja Kelemenné Nagy Anikó. — Kapóra jött a közoktatási akciójuk. Egy iskolának nagyon nem közömbös az ár. Persze az is fontos, hogy jó legyen a megoldás. Érdeklődtünk rendszergazda kollégáknál, s nekik kedvező tapasztalataik voltak a cég termékeivel".

A debreceni gimnázium a VirusBuster Aktív Hálózati Védelem csomagját választotta. A rendszer pár héten belül indul.

Tiszaparti váltás

Kis, helyi igényeket kielégítő sokszorosító műhelyből nőtt ki, de ma már az egész ország felsőoktatási tankönyvpiacán számon tartják a Szegedi Tudományegyetem kiadóját és nyomdáját, a JATEPresst. Az egyetemi könyvesek az elmúlt másfél évtizedben fokozatosan megújították gépparkjukat, általánossá tették a számítógépes szedést és tördelést, jobb minőségű alapanyagokat vezettek be. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően már régen túlléptek a tiszamenti egyetem falain. Rendszeres vendégei lettek a felsőoktatási tankönyvbörzének, az Educatio kiállításnak vagy a Budapesti Könyvfesztiválnak. "Jelenleg közel 200 saját kiadású jegyzetet és tankönyvet forgalmazunk, s ezeket online is meg lehet rendelni" — mutatja be a kiadót Szőnyi Etelka főszerkesztő.

Persze, mint már utaltunk rá, a siker egyik nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő számítástechnikai háttér. "A JATEPress rendszere csupán mintegy féltucat PC-t számlál, de mégsem mindennapi — magyarázza Jánoska Zsolt rendszergazda. — Az egyenrangú hálózatra saját IP címmel rendelkező nagy teljesítményű nyomtatók is csatlakoznak."

Ahogy az évek során bővültek a JATEPress internetes kapcsolatai, úgy vált mind fontosabbá a rendszer védelme. Világszerte ismert cég biztonsági szoftverét telepítették, mégis pórul jártak. "A programot az ajánlott, szabályos beállításokkal használtuk, ám ennek ellenére súlyos vírusfertőzést kaptunk. Anyagaink vesztek el, s majdnem hardverkárt is szenvedtünk" — eleveníti fel a rossz emléket Jánoska Zsolt. Ráadásul a szoftvert nem találták elég barátságosnak, s nagy volt az erőforrás-igénye is. Így más megoldás után kezdtek kutatni.

"Akkoriban jelent meg a VirusBuster Internet Security Suite-ja — meséli a rendszergazda. — Már nyolc éve ismerem és használom a cég termékeit, jó tapasztalataim vannak velük. Kézenfekvő volt hát a választás, különösen, amikor a VirusBuster meghirdette közoktatási akcióját. Ennek segítségével olyan áron juthattunk korszerű védelemhez, amelyet egy egyetemi intézmény is megengedhet magának."

Kísérletképpen először két-három gépen telepítették a szoftvert. Miután azokon bevált, az egész hálózatra kiterjesztették a megoldást. Most éppen a legújabb, 3-as verzióra térnek át. Jánoska Zsolt reméli: a nemrég kezdődött együttműködés a VirusBusterrel hosszú távú biztonságot nyújt majd a JATEPressnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük