2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vége a ballószögi repülőgyártásnak

2 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56296"><img class="image image-preview" src="/files/images/corvus.jpg" border="0" width="192" height="124" /></a></span>Felszámolási eljárás indult a ballószögi székhelyű repülőgépgyártással foglalkozó Corvus Aircraft ellen. A cég vezetőségét év elején vették őrizetbe adócsalás vádja miatt.

Felszámolási eljárás indult a ballószögi székhelyű repülőgépgyártással foglalkozó Corvus Aircraft ellen. A cég vezetőségét év elején vették őrizetbe adócsalás vádja miatt.

Felszámolási eljárás indult a ballószögi székhelyű repülőgépgyártással foglalkozó Corvus Aircraft ellen. A cég vezetőségét év elején vették őrizetbe adócsalás vádja miatt.

Felszámolást indítottak a 2004-ben alapított Corvus Aircraft Kft. ellen. Hőskorában a társaság 4 gyártócsarnokban 3500 négyzetméteren végezte tevékenységét, 40 munkavállalót foglalkoztatott. A sportrepülőket gyártó társaság egyik gépe lezuhant 2007-ben, úgy tudjuk a hivatalos vizsgálati eredmények még nem születtek meg. Az akkor sajtóhírekben nyilatkozó szakértők szerint a Corvus Corone MK II-es repülésre alkalmatlan volt, a zuhanást megelőzően a levegőben gyakorlatilag széthullott.

Idén áprilisban pedig őrizetbe vették a cég vezetőit, üzletszerűen elkövetett csalás miatt. A vád szerint a társaság fejlesztési pályázatokon indult, majd egymilliárd forintot meghaladó költségeit fiktív számlákkal igazolta, így az uniónak 132 millió forint, a magyar állami költségvetésnek pedig 38 millió forint kárt okozott. A fiktív számlák után 170 millió forint általános forgalmi adót igényeltek vissza jogosulatlanul az adóhatóságtól, és 20 millió forinttal csökkentették adófizetési kötelezettségüket.

A vállalkozás az Opten cégnyilvántartó szerint tavaly nem adott le mérleget, 2009-ben 297 millió forint, 2008-ban 475 millió forint árbevételt ért el, mindkét évben néhány milliós nyereséggel. Befektetett eszközei két évben meghaladták az egymilliárd forintot. A kft. tulajdonosai magánszemélyek, korábban a cég tagja volt a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt., de tavaly megszűnt a tulajdonviszonya.

www.gazdasag.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.