Az idén 65 éves Magyar Állami Népi Együttes és 15 éves Hagyományok Háza jubileumi programsorozat záró előadásának vendége a Bozsik Yvette Társulat.

 

Az idén 65 éves Magyar Állami Népi Együttes és 15 éves Hagyományok Háza jubileumi programsorozat záró előadásának vendége a Bozsik Yvette Társulat.

 

December 9-én zárul a Hagyományok Háza (15) és a Magyar állami Népi Együttes (65) nagy sikerű jubileumi programsorozata. Kelemen Barnabás hegedűművész és családja, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Közép-Európa Táncszínház után most Bozsik Yvette társulatát látja vendégül a MÁNE. A műsor első részében látható koreográfia Stravinsky zenéjére készült és a tavaszi áldozat ősi rítusát idézi fel, a Földön apám fia volnék című előadás arra hívja fel a figyelmet, hogy, bár felszínes „világkultúrával" körülvéve élünk, mégis van saját és sajátos kultúránk.

 

Tavaszi áldozat

A Le Sacre  du  printemps 1913-as bemutatójának századik évfordulójára készült a Bozsik Yvette Társulat 1999-ben bemutatott Tavaszi áldozatának felújított változata, megújult jelmezekkel, szcenikával és koreográfiával a Nemzeti Táncszínház felkérésére.

Igor Stravinsky orosz korszakából való zenék közül a Tavaszi áldozat ősi rítusokat idéz fel, brutális barbarizmusával katasztrófákat jósol. Az eredeti koreográfia kiindulópontja a legendás Nizsinszkij- és Nizsinszka-darab orosz rituális világa, ezt ötvözi a koreográfus saját stílusával és a mai kor érzésvilágával.

 

Táncolják: Fülöp Tímea, Vati Tamás, Góbi Rita, Hasznos Dóra, Samantha Kettle, Krausz Alíz, Somorjai Judit, Szent-Ivány Kinga, Feledi János, Gombai Szabolcs, Kalmár Attila, Székely Szilveszter, Vida Gábor, Vislóczki Szabolcs

Zene: Igor Stravinsky

Koreográfus: Bozsik Yvette

 

Földön apám fia volnék

A Magyar Állami Népi Együttes Földön apám fia volnék című előadása azt az üzenetet hordozza, hogy bár homogenizálódó és felszínes „világkultúrával" körülvéve élünk, mégis van saját és sajátos kultúránk. Mintáink híres táncosok, zenészek, akiktől személyesen vagy a róluk készült filmek, hangfelvételek alapján megtanultuk táncaikat, zenéiket. Nagy egyéniségek ők, akik identitásukkal, tehetségükkel, művészetükkel, autonómiájukkal is mintaként szolgálnak. Homok- és videóanimációkkal színesített műsorunk utazás térben, időben, a képzeletben, emlék az útról, amelyen együtt jártunk, személyes, megélt élményeink felidézése – színpadra állítva a Kárpát-medence legszebb táncait. A műsor felmutatja és megerősíti hitünket a sokszínűségben, az értékek folyamatosságában, az individuum szabadságában.

 

Zenei összeállítás:

Gera Attila, Herczku Ágnes, Karacs Gyula, Mohácsy Albert, Pál István, Salamon Beáta

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

 

2016. december 9. 19:00

Vendégségben sorozat:

A 65 éves Magyar Állami Népi Együttes vendége a Bozsik Yvette Társulat

MOM Kulturális Központ

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

 

http://momkult.hu

http://www.hagyomanyokhaza.hu

http://yvettebozsik.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük