Egy pénzintézet számára a társadalmi felelősségvállalás új formáját biztosítja a nonprofit szektor finanszírozási problémáinak kezelése.

 

Egy pénzintézet számára a társadalmi felelősségvállalás új formáját biztosítja a nonprofit szektor finanszírozási problémáinak kezelése. Lovas Emese, a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója szerint a támogatásokon felül egy bank termékeivel és tanácsadásával sokkal komolyabb hasznot tud hajtani egy-egy szociális vagy oktatási intézmény, társadalmi szerveződés számára. A Commerzbank közel másfél évtizede speciális kapcsolatot alakított ki a hazai non-profit szervezetekkel. A pénzintézet – támaszkodva a német anyabank tapasztalatára – speciális számlacsomagot dolgozott ki a nonprofit szervezetek számára, amely például lehetővé teszi, hogy a szervezetek tagjai és támogatói által történő befizetések automatikusan kedvezőbb kamatozással hajtsanak több pénzt a szervezet számára.

Ennél is jelentősebnek ítéli meg ugyanakkor az igazgató, hogy a Commerzbank pénzügyi tanácsadói szolgáltatása révén a szervezetek a bankkal együttműködve sikeresen indulnak uniós és egyéb pályázatokon. A bank szerepe itt túlmutat az egyszerű banki szolgáltatások nyújtásán, s magába foglalja külsős és belsős szakértők bevonásával a pályázati munka teljes lemenedzselését is. Miután a szervezetek tevékenysége számos alkalommal nem marad a határokon belül, így kiemelkedő jelentőséggel bírhat, hogy a pénzintézet a Commerzbank világhálózatának köszönhetően a több országban működő szervezetek számára a helyi gyakorlat/környezet ismeretében tud segítséget nyújtani.

A konkrét finanszírozási feladatok közül Lovas Emese az intézmények mindennapi likviditásának biztosítását emeli ki. Miután ezek a szervezetek, intézmények sok esetben az időszakosan – jellemzően évente kétszer, s több esetben csak utófinanszírozással – kapják meg működésükhöz szükséges támogatást, így kiemelt szükségük van előfinanszírozásra. A Commerzbank erre az esetre egy aktív termékcsomagot alakított ki, amely hangsúlyosan nem a finanszírozási rések átmeneti betöltését és a problémák eltolását biztosítja, hanem ténylegesen a pénzügyek optimalizálásáról szól. Ennek keretében a pénzintézet speciális biztosítékok – például az állami forrásokból érkező bevételek bankra történő engedményezésével vagy az adott bankszámlára előírt éves forgalom kikötésével – olyan finanszírozási környezetet teremt, amely révén az intézmény bevételi és kiadási oldala az év egészére tervezhetővé válik.

A Commerzbank az elmúlt hónapok árfolyamváltozásai nyomán speciális fedezeti terméket dolgozott ki, amely hangsúlyosan azon – döntően oktatási – intézmények számára kínál megoldást, amelyek a korábbi években deviza alapú hitelből, illetve olyan PPP-konstrukcióban valósították meg fejlesztéseiket, ahol a fizetési kötelezettség jellemzően euróban történik. A megoldás révén tervezhetővé válik a fizetési kötelezettség.

Lovas Emese nem titkolja: a Commerzbank lépéseit az üzleti racionalitás mozgatja. Ma már a nonprofit szektor is versenyterület a bankok számára, hiszen ma már mind több nem profitorientált szervezet és egyéb intézmény helyez komoly hangsúlyt a pénzügyeinek optimalizálására. Az egyre inkább vállalati szempontok alapján gondolkodó szervezetek már versenyeztetik a pénzintézeteket és komoly elvárásaik vannak a számlavezető, vagy éppen hitelt nyújtó bankkal szemben. Tehetik – nyilatkozta az üzletfejlesztési igazgató -, hiszen ma már bizonyos intézmények (egyházak, iskolák, múzeumok, diplomáciai képviseletek), vagy épp érdekképviseleti szervek (kamarák, szakmai szövetségek), alapítványok komoly vagyon felett diszponálnak – egy- egy befektetési döntésük akár több 100 milliós összeget érint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük