2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Veszélyesek a néhány évnél idősebb abroncsok mondja a tesztünk — Mit kell tudni az új EU abroncscímkéről?

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65444"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image16_25.jpg" border="0" width="251" height="368" /></a></span>Hiába a megfelelő profilmélység, a 4-5 évnél idősebb téli gumik tapadási tulajdonságai végletesen leromlanak.

image16 25Hiába a megfelelő profilmélység, a 4-5 évnél idősebb téli gumik tapadási tulajdonságai végletesen leromlanak.

image16 25Hiába a megfelelő profilmélység, a 4-5 évnél idősebb téli gumik tapadási tulajdonságai végletesen leromlanak. Ez a legfontosabb megállapítása az első nagyszabású hazai téligumitesztnek, amelyet a Hungaroringen, valós körülmények között rendeztek meg. A teszteken kívül novembertől minősítő címkék is segítik az eligazodást a számtalan gyártó által kínált gumiabroncsok között.

 

A nonstopgumi.hu portál, illetve a Használtauto.hu autós magazinja, az Autónavigátor.hu által szervezett nagyszabású, összesen 14 téligumiszett valós körülmények között zajló tesztjén különböző sebesség mellett mind a száraz, mind a nedves, mind a jeges (vizes műgyantával modellezett) úton megállást vizsgálták.

 

A száraz aszfalton 60 km/órás sebességről történő leálláshoz 11,8 és 16,1 méter közötti féktáv adódott, míg ugyanez az érték nedves aszfalton 15,5 és 22 méter között mozgott, vagyis mindkét esetben a legrosszabbul teljesítő abroncs mintegy negyven százalékkal hosszabb fékutat produkált, mint a legjobb.

 

A használt, ám a megengedettnél még jóval nagyobb profilmélységgel rendelkező abroncsok száraz és nedves útfelületen is a középmezőnyben, kissé az átlag alatt teljesítettek, jeges útviszonyok között azonban egyszerűen elfogadhatatlan értékeket produkáltak. Ugyanis míg a legjobb új gumik 40 km/órás sebességről fékezve 22,3 métert tettek meg a megállásig, a használt abroncsokkal felszerelt tesztautóknak ugyanolyan sebességről 47, illetve 61 méterre volt szükségük a megálláshoz. 

 

„Az, hogy a téli gumik négy-öt év után elvesztik tapadási képességüket, nem gyártóspecifikus probléma, hiszen ugyanannak a gyártónak az új abroncsai a mérés élmezőnyében szerepeltek – hangsúlyozza Katona Mátyás, az Autónavigátor.hu főszerkesztője. – Ezért fontos tanulság, hogy aki téli gumit vásárol autójára, a gumi minőségi tulajdonságai mellett minden esetben figyeljen arra is, hogy melyik évben gyártották az adott terméket!"

 

A vizsgálatban részt vevő abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget: Nedves úton a Michelin, jégen a Goodyear volt a nyerő, száraz úton és az utastérben mért gördülési zajszintet tekintve is a Barum mutatta a legjobb értékeket, de utóbbiban élen járt az egyéb szempontokból silány, kínai Imperial abroncs is. Arra tehát, hogy összességében melyik teljesített a legjobban, csak az egyes kategóriákban mért teljesítmények súlyozásával kaphatunk választ. Addig is, amíg természetes hóban, magyar aszfalton lemért adatokkal nem lesz teljes a kép, a magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a nedves úton mért fékezési értékeket 45 százalékos, a száraz és jeges fékutakat 20-20 százalékos, a jégen kapaszkodást 10, míg a zajszintet 5 százalékos súlyozással értékelve az első nagyszabású hazai téligumiteszt az alábbi sorrendet eredményezte:

Abroncs

százalék*

Michelin Alpin A4

93,4%

Continental TS 850

91,7%

Kleber Quadraxer

89,2%

Goodyear UG8

88,8%

Kleber HP2

88,7%

Barum Polaris 3

87,2%

Bridgestone LM30

84,3%

Firestone Winterhawk 2 EVO

84,3%

Hankook Winter Icept W442

82,2%

Debica Frigo

81,7%

Pirelli SnowControl 3

81,7%

Imperial Dragon (kínai)

78,3%

Használt prémium abroncs

73,8%

Használt – kommersz abroncs

69,7%

*: százalékos pontszám, a teszten tapasztalt legjobb jellemzőkhöz viszonyítva
Forrás: Autónavigátor.hu

 

A teszt további részletes eredményei a www.autonavigator.hu oldalon találhatók meg.

 

November 1-jén startol az EU abroncscímke

 

A független piaci szereplők által elvégzett teszteken kívül novembertől egy új eszköz, az EU abroncscímke is segíti a fogyasztók eligazodását. A címke, amelyet az értékesítés helyén vagy magán a gumiabroncson kell elhelyezni, az abroncs három alábbi fontos jellemzőjének tanúsítványa:

  • az üzemanyag-fogyasztás
  • a nedves tapadás, illetve
  • a gumi külső zajszintje

 

Az üzemanyag-hatékonyság és a nedves tapadás A-tól G-ig hét kategóriába sorolható, a legjobb minősítést az A kategória jelenti. A nedves tapadás a gumiabroncsok egyik legfontosabb biztonsági paramétere, amely a 80-ról 20 km/órás sebességre történő lefékezés fékútjára vonatkozik. Az A és F kategóriába tartozó gumik fékútja között több mint 18 méter a különbség! A zajszint szerint az autógumik három kategóriába sorolhatók.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.