A Budapesti Műszaki Főiskola jogutódjaként 2010. január 1-jén jött létre az Óbudai Egyetem, melyre elsőként iratkoztak be a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Veterán-gépjármű restaurátor szakmérnöki kurzusának hallgatói.

A Budapesti Műszaki Főiskola jogutódjaként 2010. január 1-jén jött létre az Óbudai Egyetem, melyre elsőként iratkoztak be a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Veterán-gépjármű restaurátor szakmérnöki kurzusának hallgatói.

A restaurátor kurzus évnyitója többéves előkészítő munka után 2010 februárjában volt. Négy félévnyi intenzív tanulás után érkeztek el a hallgatók a záróvizsgáig, ahol számot adtak az elsajátított anyagról, bemutatták önálló munkáikat, megvédték szakdolgozataikat.

Az ünnepélyes diplomaosztóra 2012. március 2-án került sor a Bánki kar dísztermében. Dr. Horváth Sándor megnyitó szavaiban visszaemlékezett a restaurátor szakmérnök képzés indításának körülményeire, a képzés megindításának szükségszerűségére. Kiemelte, hogy egy újonnan induló képzés esetén szükség van a Kar vezetése és a hallgatók közti interaktív kommunikációra, melynek eredményeképpen a tananyagot folyamatosan lehet finomítani. Elmondta, hogy az első restaurátor tanulókör nagyon rövid idő alatt összekovácsolódott, a létrejött önszerveződő szakmai közösség tagjai egymást segítve küzdötték végig magukat a hatalmas ismeretanyagon. Megemlékezett arról is, hogy az áldozatkész külső cégek segítsége nélkül nehéz lett volna színvonalas képzést nyújtani.

A dékán megemlékezett továbbá a kurzus közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt tagjáról, Török Gáborról. Hangsúlyozta érdemeit a képzés jobbítása és a hazai veterán autó restaurátor szakma fejlesztése terén, és bejelentette, hogy a kar Török Gábor tiszteletére június 8-án emlékkonferenciát szervez.

Dr. Rojkó Ádám mint a minisztérium képviselője és a Magyar Veterán autó és Motor Szövetség alapító tagja beszédében hangsúlyozta, a képzés hiánypótló, Magyarország fejlődése lehetővé tette, hogy a múltunk örökségét képező veterán járművekkel foglalkozó vállalkozások száma örvendetesen növekszik, így szükség van a restaurátor szakma ezen részterületének művelőire. A hallgatók szemléletében bekövetkezett változás garancia a technikai eszközeink szakavatott megőrzésére.

A Bánki kar vezetősége az állami oklevél mellé a hallgatóknak adományozott egy díszdiplomát, melynek ornamentikája megegyezett Henry Ford által kibocsátott első részvényének keretével. Az oklevél, amelyet Bánki Donát arcképét tartalmazó viaszpecsét díszít, magyar és angol nyelven tartalmazza a tulajdonos képzettségét, melyet igazolandó a záróvizsga elnöke, a kar dékánja aláírt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük