A legjelentősebb élő magyar művészekről szavazott a szakma: az EDGE Communications tájékoztatása szerint 61 művész az előzetes listán, a TOP 10 névsora júniusban lesz nyilvános.

 

A legjelentősebb élő magyar művészekről szavazott a szakma: az EDGE Communications tájékoztatása szerint 61 művész az előzetes listán, a TOP 10 névsora júniusban lesz nyilvános.

 

Komoly érdeklődés és magas részvétel jellemezte annak a különleges programnak az első szakaszát, amelynek keretében az EDGE Communications művészeti ügynökség, az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár és az Artkartell online művészeti magazin felkérésére a művészeti szakma mintegy 130 képviselője nyilváníthatott véleményt arról, hogy kiket tart ma Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeinek. Miközben a „TOP 10" alkotó június közepén egy különleges magazin formájában kap széles nyilvánosságot és részletes bemutatkozási lehetőséget, a legfontosabbnak ítélt 61 képzőművész neve már most ismertté vált.

 

Az EDGE Communications, Magyarország vezető művészeti menedzsment ügynöksége által alapított és kiadott, a műgyűjtéssel és kortárs képzőművészettel foglalkozó, széles körben terjesztett és olvasott, képekkel gazdagon illusztrált magazinsorozat – az Art Market Budapest, Kelet-Európa legnagyobb kortárs képzőművészeti vására és az Artkartell online magazin szakmai közreműködésével létrejövő – következő (15.) számában a hazai szakma által legjelentősebbnek ítélt 10 magyar képzőművészt mutatja majd be a közönségnek. Hasonlóan a 2014-ben „Kortárs magángyűjtők TOP 10" címmel megjelent lapszámhoz a mostani kiadvány célja is elsősorban az, hogy a széles közönség figyelmét a kortárs képzőművészetre irányítsa, illetve bemutassa a hazai művészek által végzett alkotómunka jelentőségét.

 

A legkiemelkedőbbnek ítélt magyar kortárs képzőművészek kiválasztásában való részvételre a meghatározó hazai képzőművészeti intézmények igazgatói, az Art Market Budapesten is bemutatkozott jelentős hazai kortárs galériák vezetői, a 2014. évi „Kortárs magángyűjtők TOP 10" szavazás alkalmával az első 50 közé sorolt magángyűjtők, a hazai művészeti sajtót képviselő főszerkesztők valamint a mostani program szakmai partnere, az Artkartell által kiválasztott kurátorok és művészettörténészek, összesen mintegy 130 személy kapott felkérést.

 

A beérkezett szavazatok alapján a szervezők nyilvánosságra hozták a legjelentősebbnek ítélt 50, pontosabban a szavazategyenlőségre tekintettel 61 hazai alkotó névsorát:

 

Asztalos Zsolt, Bak Imre, Bernát András, Birkás Ákos, Borsos Lőrinc, Bukta Imre, Chilf Mária, Csákány István, Cseke Szilárd, Csörgő Attila, Csurka Eszter, Deim Pál, Drozdik Orsolya, El-Hassan Róza, Erdélyi Gábor, Fajó János, Fehér László, feLugossy László, Forgács Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Haász István, Haraszty István, Hencze Tamás, Jovánovics György, Károlyi Zsigmond, Kaszás Tamás, Keserü Ilona, Kicsiny Balázs, Kis Varsó, Klimó Károly, Kokesch Ádám, Konok Tamás, Koronczi Endre, Kovács Attila, Lakner Antal, Lakner László, Lovas Ilona, Maurer Dóra, Megyik János, Molnár Sándor, Molnár Vera, Nádler István, Nemes Csaba, Ősz Gábor, Reigl Judit, Roskó Gábor, Société Réaliste / Gróf Ferenc, St. Auby Tamás, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Szilágyi Lenke, Szirtes János, Szöllősi Géza, Szurcsik József, Szűcs Attila, Szvet Tamás, Tót Endre, Váli Dezső, Várnai Gyula, Vojnich Erzsébet.

 

A művészek kiválasztásának szempontjai között szerepelt az adott művész hazai és külföldi ismertsége, az alkotói életmű kiállítások és publikációk formájában való feldolgozottsága, a művész és alkotásainak jelentős nemzetközi művészeti bemutatókra (Velencei Biennále, Dokumenta, Manifesta, stb.) történt meghívásai, jelentős hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben való reprezentáltsága, valamint a művésznek a pályatársakra, művészeti irányzatokra és korszakokra gyakorolt hatása. Kortársnak a magazin összeállításakor a szavazat leadásának időpontjában élő képzőművész minősült.

 

A művészeti magazin 2015 júniusában „Kortárs képzőművészek TOP 10" címmel megjelenő számában a 10 legjelentősebb képzőművész (alfabetikus sorrendben) külön cikkekben kerül majd bemutatásra.

 

http://www.edge.hu

http://artmarketbudapest.hu

http://www.artkartell.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük