Még három nap, és 2013. július 30-án kezdődik a 6. Ördögkatlan Fesztivál. A kiváló minősítésű (a Magyar Fesztivál Szövetség minősítése) összművészeti fesztivál idén összesen több mint 300 programmal készül arra a bizonyos öt napra (július 30 – augusztus 3 között), mikor jók lehetünk – és persze nem normálisak, ahogy a fesztivál egyik fővédnöke, Törőcsik Mari megállapította.

 

Még három nap, és 2013. július 30-án kezdődik a 6. Ördögkatlan Fesztivál. A kiváló minősítésű (a Magyar Fesztivál Szövetség minősítése) összművészeti fesztivál idén összesen több mint 300 programmal készül arra a bizonyos öt napra (július 30 – augusztus 3 között), mikor jók lehetünk – és persze nem normálisak, ahogy a fesztivál egyik fővédnöke, Törőcsik Mari megállapította.

 

A négy kis baranyai falu, Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, az újonnan csatlakozott Beremend és a Vylyan Terasz gyönyörű környezetében nemcsak komoly- és könnyűzenei, jazz, világ- és népzenei koncertek, színházi előadások, óriási bulik, filmek, kiállítások, családi programok, táncházak és workshopok várják a katlanozókat, de fürdőzés, túrák, nyugalom, friss levegő, finomságok és jó borok is.

 

Mindezeket Pécsett, sajtótájékoztatón Bérczes László és Kiss Mónika főszervezők mellett Orsokics István, az új fesztivál-helyszín, Beremend polgármestere; Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze – a Faluturisták egyik vezetője; Beck Zoltán, a 30y együttes frontembere – a Rájátszás egyik alkotója, és a pólógyár ötletgazdája; valamint Páczelt Andrea, a Hatok Művészeti Csoport Láthatatlan Állomás című alkotásának képviselője ismertette.

 

Beremend település idén csatlakozik az eddigi fesztivál-helyszínekhez. Egy olyan programnak ad otthont, amit Bérczes László és Kiss Mónika éveken át tervezgettek: hogy valahol, sötétedés után a szabad ég alatt egyszer csak felcsendül Mozart Requiemje. Hat év után most augusztus 2-án, pénteken 21.00 órakor sikerül valóra váltani az álmot. (lásd: http://euroastra.hu/node/72890)

 

A fesztivál szervezői és resztvevői számára fontos, hogy élő kapcsolatot ápoljanak a falvak lakóival, és figyelmet fordítsanak a hely történetére-történelmére, hagyományaira (a fesztivál a nevét is egy helyi legenda nyomán kapta, lásd: http://euroastra.hu/node/72632).

 

Idén egy csapat színész egy rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetésre, izgalmas helytörténeti performanszra készül – ez a Faluturisták. Nagyharsány falu és környékének története Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám előadása nyomán elevenedik meg. Akik a gyárturistákat már ismerik, azok nagyjából tudják, mire számíthatnak. Ahogy Köles Ferenc mesélte:

"Elindulunk a faluból, és a sétát a falu fölötti dombon fejezzük be, ahol jó időben nemcsak Beremendig, de a horvát hegyekig is ellátni… Lesznek helyi karakterek, komikus figurák, sőt: várhatóan még a törökök is felbukkannak."

 

Nagyharsányban nemcsak személyesen, irodalmi beszélgetéseken, koncerten találkozhatnak négy kortárs magyar költővel a fesztiválozók, hanem egy tőlük származó idézettel ellátott pólót is hazavihetnek a rendezvényről. A Szellemírók akciót tavaly indította el a 30Y zenekar és Bodó Márton. Klasszikus szerzők, Ady, Csáth, Dsida, Örkény portréi kerültek a pólókra és a nagyharsányi tűzfalra. Idén a nagy hallhatatlanok mellé a tűzfal másik oldalára felkerül négy, a fesztiválon fellépő kortárs költő portréja is. Erdős Virág, Háy János, Szálinger Balázs és Grecsó Krisztián arcképét Bodó Márton grafikusművész július 31-én 19.00-tól, a Rájátszás koncert után kezdi el festeni, miközben a költők saját kezűleg szitázzák a közönség által hozott pólókra saját verssoraikat. Akár mind a négy költő verssorát hazaviheti az, aki hoz magával egy vagy akár négy pólót, ill. a helyszínen megvásárolja a fesztivál hivatalos pólóját erre a célra.

 

Az Oscar-díjas, világhírű cseh rendező, Jiři Menzel idén a fesztivál egyik díszvendége.

S mint ilyennek, sok feladata lesz a Katlanban: részt vesz egy palkonyai performanszon, lesz vele egy hosszabb életmű-beszélgetés Nagyharsányban, találkozik a Mediawave filmes műhelyének fiataljaival, és megnézi-véleményezi a workshopban frissen forgatott kisfilmeket. A kisharsányi Menzel Kertmozi pedig természetesen esténként az ő filmjeit vetíti. Utolsó este a rendező maga tart bevezetőt a Szigorúan ellenőrzött vonatok vetítése előtt. Ebben a filmben van az a híres jelenet, amikor is Tapicska forgalmista telepecsételi Zdenka távírász-lányka meztelen fenekét…

 

Nos, ha minden jól megy, hasonló performanszra számíthatunk Palkonyán, ahol a Hatok nevezetű képzőművészeti csoport sajátos gesztussal átfesti-átalakítja a helyi vasútállomást, és megszületik az úgynevezett Láthatatlan állomás. Hogy miért és hogyan láthatatlan, az kiderül azoknak, akik jelen lesznek augusztus 1-én a mű leleplezésén, a Vernisszázson; a 3-án történő Finisszázson pedig maga a Mester, Jiři Menzel ragadja magához a pecsétet, és ha lesz (és hogyne lenne) vállalkozó kedvű fesztiválozó leány és hozzá tartozó csinos hátsó, maga Jiři Menzel pecsételi le azt.

 

Jó hír a színházszeretőknek, hogy a nagyharsányi tornaterembe légkondicionáló berendezés került, és a reggeli sorszámosztás módszere is megújul: minden faluban minden aznapi előadásra lehet sorszámot kérni.

 

Lábnyom-szépségverseny, sárkánynevelgetés és éjszakai teljesítménytúra is várja a kicsiket és nagyokat az Ördögkatlan fesztiválon. A fesztivál szervezői komolyan gondolják, mikor azt mondják: „az egész családnak", és a legkisebbekre is figyelnek.

Hogy ez mit jelent?

Nemcsak igényes színházi és bábszínházi előadásokat (Debrecenből a Vojtina Bábszínházból, Kaposvárról a Csiky Gergely Színházból, a pécsi Bóbita Bábszínházból és a Káva Kulturális Műhely alkotóitól), de minden helyszínen rengeteg izgalmas elfoglaltságot!

Hogy csak néhány példát említsünk: a kisharsányi Kovács Udvarházban a közös reggeli torna és az esti mese között ének- és táncműhely, sőt réteskészítő műhely alakul, lesz pilóta-kiképzés papírrepcsire, és helyismereti falujáték is: aki tudja, milyen fák vannak a Kovács Udvarházban, és hogy milyen régi a kisharsányi templom, annak tudása értékes jutalmat ér! Kiderül, kinek van a legszebb lábnyoma, a mesekotyvasztás pedig mindenképp kipróbálandó program. És ha a nagyok engedik, kezdődhet a vízibomba-csata is!

Palkonyán többek között a Bélaműhely fantázia-szülte hangszerszámai (például a Kormánytilinkó vagy a Hangburgerek) várják karmester-játékra a gyerekembereket. De a Pannon Filharmonikusok Csigabája és Csiganyója is a picik nyelvén zenél majd.

A felnőttek szabadságra mehetnek, hiszen a nagyharsányi Festett Szobában jó kezekben lesznek a gyerekek. A nagyok még biztosan emlékeznek a Cim-cim-cimborára. Most a Katlanban a kicsik is megismerkedhetnek majd a Cimbora Mesejátszóház játékaival. A kézműveskedés és a táncházak mellett, aki szeretne, megtanulhat gólyalábon is járni. A bátrabbak pedig nekivághatnak a Tenkes éjszakai teljesítménytúrának. És ami még nem volt: a Katlan-futáson indulók a Nagyharsány és Villány közti új bicikliutat próbálhatják ki oda (3,5 kilométeren) vagy akár oda-vissza. A célba érést természetesen hűs villányi rosé fröccsel a legjobb ünnepelni!

 

A legfontosabb információk lelőhelyei:

Buszmenetrend: http://www.ordogkatlan.hu/2010/12/megkozelithetoseg.html

Szállásinformációk: http://www.ordogkatlan.hu/2010/12/szallas.html

Jegyinformációk: http://www.ordogkatlan.hu/p/jegyek_30.html

 

 „Heverünk a fűben, és Mozartot hallgatjuk… mert felettünk a csillagos ég, a végtelen… Isteni zene szól… rész vagyunk és egész vagyunk."

 

2013. július 30 – augusztus 3. 

VI. Ördögkatlan Fesztivál

 

www.ordogkatlan.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük