A vidéki színházaknál több évtizedes hagyományra tekint vissza, hogy a gazdasági vezetők évente egy-két alkalommal szakmai találkozót szerveznek, ahol aktuális pénzügyi, gazdasági és művészeti kérdésekről tanácskoznak. A soron következő találkozót a Békéscsabai Jókai Színház szervezte 2015. május 11-12-én.

A vidéki színházaknál több évtizedes hagyományra tekint vissza, hogy a gazdasági vezetők évente egy-két alkalommal szakmai találkozót szerveznek, ahol aktuális pénzügyi, gazdasági és művészeti kérdésekről tanácskoznak. A soron következő találkozót a Békéscsabai Jókai Színház szervezte 2015. május 11-12-én.

 

A találkozó során pénzügyi, gazdasági és művészeti kérdések kerültek a középpontba.

Világhírű művészekkel, sztárokkal érkezett meg Békéscsabára az Orient Expressz. A nagyszabású, látványos tánc-show májusban és júniusban kerül a Jókai Színház színpadára. Ez csak egy előadás a most futó évadból, azonban ahhoz, hogy minden esztendőben színes programot alakítson ki a teátrum, szükség van a kiegyensúlyozott gazdasági működésre. Ez természetesen hasonlóképp fontos hazánk minden színházában.

 

„Nemcsak a vidéki színházak gazdasági vezetői, hanem jó néhány pesti színház gazdasági vezetője is eljött, hogy ezen a találkozón részt vegyen, és szakmai információkhoz juthasson. Nagyon fontos, hogy olyan szakmai programokat kínáljunk a kollégáknak, amiből megismerkedhetnek az aktuális jogszabályi változásokkal, illetve a napi munka segítségét is kapják ettől a találkozótól" – hangsúlyozta Horváth Attiláné, a Békéscsabai Jókai Színház gazdasági igazgatója.

 

A találkozónak ezúttal Békéscsaba adott otthont, ami mindenképpen elismerést jelent a városnak, valamint az intézménynek is.

„Ezáltal is láthatjuk, hogy a Jókai Színház nimbusza emelkedett, igen elismert, köszönhetően a színház igazgatójának és gazdasági vezetésének, hiszen tudjuk, hogy a Jókai Színház gazdaságilag stabil és igen jó intézmény. Nagyon reméljük, hogy itt a tapasztalatcsere alkalmával jó ötleteket hallanak azok, akik az új évadot készítik elő" – fogalmazott Kiss Tibor Békéscsaba alpolgármestere.

 

A rendezvény amellett, hogy számos hasznos tanácsot tartogat a békéscsabai teátrumnak, a színháztársadalom figyelmét is a békési megyeszékhelyre tereli, hiszen a vendégek a csabaiak jó hírét is vihetik szerte az országban.

„Ilyenkor a szakmai megbeszélés során össze tudjuk vetni a problémáinkat más színházak problémáival, ezek általában előrevivő tanácskozások" – állapította meg Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

 

A vidéki színházak kezdeményezését számos fővárosi színház is fontosnak tartja, ezért nagyon szívesen vesznek részt az összejöveteleken.

„Úgy gondolom, hogy még én is tudok itt tanulni a fiataloktól is, mert akármennyire is ismerjük a saját szakmánkat, mindig van valami új, és aki előbb találkozik vele, annak kell megoldania, aki később találkozik, az már csak kamatoztatja fiatalabbnak a tudását" – árulta el kérdésünkre Wettstein Tibor, a Madách Színház gazdasági igazgatója.

 

A találkozó szakmai programjáról címszavakban:

– Tájékoztató a kulturális alapellátásról

– Konzultációval egybekötött tájékoztató a TAO 2015. évi változásairól, az ellenőrzések

  tapasztalatairól

-Tájékoztató a pályázati rendszer működéséről

– Kettős adóztatás elkerülése személyi kifizetéseknél

  ÁFA-ra vonatkozó szabályok a költségvetési intézmény gazdasági társasággá alakulásakor.

 

A találkozó programja alatt a résztvevők a Jókai Színház és a Napsugár Bábszínház mellett a Szarvasi Vízi Színházat és a Gyulai Várszínházat is megtekinthették.

 

http://jokaiszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük