2022.június.25. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vihar előtti szélcsend a nemesfémeknél?

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51493"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_90.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="59" /></a></span>Az arany árfolyama immár hetek óta várakozó álláspontról figyelte a Görögország okozta tartós bizonytalanságot. Az utóbbi időben a jegyzések nagyobb kilengések nélkül ingadoztak egy 2%-on belüli, 1.520 és 1.550 dollár közötti sávban. Ebben a rekordszinten kialakult árfolyamtartományban, mint szélcsendes vizeken vesztegelt a sárga nemesfém, mintha csak újabb viharokra várna. A vihar előszele aztán a múlt hét végén valóban meg is érkezett - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .

1 90.thumbnailAz arany árfolyama immár hetek óta várakozó álláspontról figyelte a Görögország okozta tartós bizonytalanságot. Az utóbbi időben a jegyzések nagyobb kilengések nélkül ingadoztak egy 2%-on belüli, 1.520 és 1.550 dollár közötti sávban. Ebben a rekordszinten kialakult árfolyamtartományban, mint szélcsendes vizeken vesztegelt a sárga nemesfém, mintha csak újabb viharokra várna. A vihar előszele aztán a múlt hét végén valóban meg is érkezett – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

1 90.thumbnailAz arany árfolyama immár hetek óta várakozó álláspontról figyelte a Görögország okozta tartós bizonytalanságot. Az utóbbi időben a jegyzések nagyobb kilengések nélkül ingadoztak egy 2%-on belüli, 1.520 és 1.550 dollár közötti sávban. Ebben a rekordszinten kialakult árfolyamtartományban, mint szélcsendes vizeken vesztegelt a sárga nemesfém, mintha csak újabb viharokra várna. A vihar előszele aztán a múlt hét végén valóban meg is érkezett – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

2 58.thumbnailGörögország pénzügyi megmentése egy feneketlen kút benyomását kelti, ezért a hellén államháztartás konszolidációjának megoldatlan problémája az elmúlt kereskedési héten is folyamatosan napirenden tartotta magát. A görög beteg új és újabb pénzügyi injekciókra szorul ahhoz, hogy továbbra is mesterségesen életben tartsák. A helyzet ugyanakkor nem enyhül, sőt inkább súlyosbodik azáltal, hogy a görög államháztartás önerőből történő finanszírozásában továbbra sincs döntő fordulat a láthatáron. Ezért nem véletlen, hogy a pénzpiacok folyamatos bizonytalanságára a szezonálisan amúgy pangó aranypiac rekordközeli jegyzésszintekkel reagált egészen a múlt hét közepéig. A csütörtöki nap azonban nem várt fordulatot hozott, hat hete nem látott, meglepő esést produkálva, amely aztán a pénteki kereskedés irányára is rányomta a bélyegét. A sárga nemesfém unciája végül 1.514,75 dolláron (284.213 forint) zárta az elmúlt hetet a londoni kereskedésben, ami ugyan nem drámai visszaesés, de dinamikájában mégis elgondolkodtató 1,5%-os csökkenés. Az ezüst 1,86%-ot veszítve, 34,73 dolláron (6.516 forint) búcsúzott a héttől.

1 91.thumbnailA nemesfémek negatív teljesítménye azért váratlan, mert ez az arany árfolyamának szerdán látott legújabb 1.552,50 dolláros történelmi rekordja után érkezett. Ekkor még minden jel arra utalt, hogy a sárga nemesfém kurzusa kitör, és akár egy kisebb rally is következhet. Ezt valószínűsítették az euró-övezet válsága mellett az USA-ból érkező rossz gazdasági hírek, miszerint tovább sínylődik az ingatlanpiac és a foglalkoztatottság, államcsőddel fenyeget a törvényes plafont elérő amerikai államadósság, romlanak a növekedési előrejelzések, és kifut a mennyiségi lazítás programja. Ebbe a képbe robbant be a hír, hogy a 28 legnagyobb energiafelhasználó ipari országot tömörítő Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) – amelynek egyébként Magyarország is a tagja – hozzányúl az olajtartalékaihoz és 60 millió hordó olajat dob a piacra. Az IEA akciójának kinyilvánított célja, hogy a magas olajár letörésével serkentse a gazdasági növekedést, és fékezze a lopakodó költségoldali inflációt. A bejelentés hírére az olaj világpiaci ára azonnal mélyrepülésbe is kezdett, húzva magával lefelé a nemesfémeket és a többi ipari nyersanyagot.

A piaci intervenció váratlan, de talán mégsem meglepő, ha belegondolunk abba, hogy kinek lehet a leginkább hasznára. Az USA a világ vezető gazdasága, de súlyos problémákkal küzd a gazdasági válság kirobbanása óta. Amerikában a rekordalacsony szinten tartózkodó alapkamat és a Fed gazdaságélénkítő, mennyiségi lazító programja ellenére sem indult be eddig megnyugtatóan a növekedés motorja, ugyanakkor „sikerült" egy fenyegetően inflációs pályára kormányozni a dollárt egyidejűleg nyomasztó deficit mellett. A bejelentett olajpiaci intervenció tehát nem más, mint egy újabb nyúl a kalapból, miután az eddig bevetett gazdaságélénkítő módszerek már kifulladtak.

A pénzpiacok jelenlegi helyzete a szereplők nagy elbizonytalanodásáról tanúskodik. Jól leolvasható ez a vezető devizák egymáshoz viszonyított árfolyamán, amelyek az éppen aktuális hírbörze függvényében elképesztő kilengésekre is képesek egymással szemben. A dollár és az euró valós értékét így már nem is azok keresztárfolyama, hanem a fizikai nyersanyagok, az arany, az ezüst, az ipari fémek és természetesen az olaj árjegyzése tükrözik a leghitelesebben. Ezek azt is jelzik egyben, ahogy fokozatosan szorul a hurok a bizalomra épülő papírpénzek nyaka körül.

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.