2023.június.05. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Világvallások

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong> </strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/98383"><img class="image image-preview" src="/files/images/Az%20ember%20teremt%C3%A9se.jpg" border="0" width="200" height="93" /></a></span>A hit, a vallás érzelmi kategória, a tudomány nem tud vele mit kezdeni. Badarság, mondanák erre a teológusok, filozófusok, vallástörténészek. Mi épp a tudomány módszereivel közelítünk a valláshoz, elemezzük a vallásokat. A két vélemény eredménye: döntetlen.

 az%20ember%20teremt%c3%a9seA hit, a vallás érzelmi kategória, a tudomány nem tud vele mit kezdeni. Badarság, mondanák erre a teológusok, filozófusok, vallástörténészek. Mi épp a tudomány módszereivel közelítünk a valláshoz, elemezzük a vallásokat. A két vélemény eredménye: döntetlen.

 az%20ember%20teremt%c3%a9seA hit, a vallás érzelmi kategória, a tudomány nem tud vele mit kezdeni. Badarság, mondanák erre a teológusok, filozófusok, vallástörténészek. Mi épp a tudomány módszereivel közelítünk a valláshoz, elemezzük a vallásokat. A két vélemény eredménye: döntetlen.

   Induljunk ki a tényekből. Az Egyesült Államokbeli Pew Research Center „Religion & Public Life" tanulmánya szerint Földünkön  2,2 milliárd keresztény,  1,6 milliárd muszlim,  1,1 milliárd hindu,  500 millió buddhista,  400 millió kisebb valláshoz tartozó és  1,2 milliárd ateista ember él. De ez nem pontos meghatározás. A  katolikusok, reformátusok, evangélikusok, unitáriusok mind keresztények. A síiták és a szunniták egyaránt muszlimok. A hinduknál valláshoz is köthető kasztok vannak. A buddhizmus legalább hét ágra oszlik. És van, aki őszintén hisz Istenben, de nem vallja magát egyik egyházhoz sem tartozónak. Még az ateisták is két nagy csoportra bonthatók. Vannak,.akik tagadják isten létét és vannak, akik nem foglalkoznak vele. Nem tudjuk, gondolhatják. Lehet, hogy van, lehet, hogy nincs. Gyanítom, ez utóbbiak vannak többségben.

   De még így sem pontos, az élet ennél bonyolultabb. Van, aki hisz a szentháromságban, de nem hisz a feltámadásban. Van aki hisz a liturgiában, de nem hisz csodatevő szentekben. Bizonyára akad olyan hívő buddhista, vagy hindu, aki nem hisz a reinkarnációban. A sort vég nélkül folytathatnánk.

  Vannak, akik hisznek a több ezer éves indiai misztikus pálmaleveleknek, amelyek minden megszületendő ember sorsát tartalmazzák, vallásától függetlenül. Vannak fatalisták, akik úgy érzik, tehetetlenek életük irányításában. Persze vannak olyan helyzetek, amikor valóban tehetetlenek vagyunk. Háború, földrengés, súlyos betegség. Szerencsére ezek ritkák.

   Aztán vannak nihilisták is, akik semmiben sem hisznek. És szerencsére a nagy többség hisz abban, hogy életünk során döntéseket hozunk, amelyek meghatározzák, de legalábbis befolyásolják sorsunkat. Hogy szavaink, cselekedeteink következményeit vállalni kell. Egy emberben sokféle életlehetőség van. Saját lehetőségeink, akaratunk, a körülmények és néha a véletlenek következménye az egyik lehetőség. Ezt nevezzük sorsnak. És persze a gének. De nem kizárólagosan.

   A sokszínűségtől és a különböző megítélésektől függetlenül a világvallások, a világ egyházai „működnek". Van, amelyik több ezer éve, olyik több száz éve, néhány csak évtizedek óta. A hívők „jól elvannak" lelki pásztoraikkal, vallási vezetőikkel. És ne csüggedjünk. Ha van túlvilág, ki fogjuk bírni azt is, annyi mindent kibírtunk már.

   Egy profán fejtörővel zárom írásomat: Nélküle nem lenne ember a Földön. Föld sem lenne. Hold, Nap, csillagok sem. Mindig, mindenütt jelen van, az egész világegyetemben. Bennünk is. Hat ránk születésünktől halálunkig, akár akarjuk, akár nem, akár hiszünk benne, akár nem. Nincs hatalmunk felette és soha nem is lesz.

(Ez a gravitáció.)

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.