2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Viseljünk minden szempontból tökéletes napszemüveget

3 perc olvasás

image3_19.jpgA napszemüveg trendi kiegészítője a nyári outfitünknek, de bármennyire is divatból viseljük, korántsem csak ez a funkciója. A vásárláskor a szín és a forma fontos szempont, de ennél sokkal mérvadóbb, hogy megfelelően védjen a káros UV sugaraktól. Miért fontos ez és milyen szempontok szerint válasszuk ki a megfelelő napszemüveget?

 

„A szem védelmének egyik leghatékonyabb módja a napszemüveg, ám csak akkor hatásos, ha a megfelelő darabot vásároljuk meg. Mivel a fő feladata, hogy kiszűrje a káros UV sugarakat, így csak azt tegyük a kosarunkba, amelyen szerepel az UV400 felirat. A megfelelő színnel és mérettel együtt ugyanis ez garantálja a 100 százalékos védelmet. A napsugarak hosszú távon a szemre is ugyanolyan káros hatással vannak, mint a bőrünkre, ám a tünetek a bőrégéssel ellentétben csak később jelentkeznek. A megfelelő szűrő nélküli sötét napszemüveggel különösen ártunk szemünknek, mivel a sötét üveg miatt pupillánk kitágul, a káros sugarak pedig még könnyebben jutnak a szemünkbe. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a hatékony védelemről, elkerülve ezzel a szemünk és a látásunk romlását” – mondta dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

 

Milyen a jó napszemüveg?

Az egészséges szem az UV-sugárzás nagy részét képes megszűrni, a fennmaradó 1-1,5% azonban bejut a szembe és eléri az érzékeny retinát. A világosabb – kék és zöld – szeműek érzékenyebbek, mint a barna szeműek, akiknek erősebben pigmentált az íriszük, ezért az ő esetükben még fontosabb a szem fényvédelme. Napszemüveg választásakor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • A tökéletes védelmet csak a 100 %-os UV védelemmel ellátott napszemüveg nyújtja, ezért csak azt vegyük meg, amelyen szerepel az UV400 felirat.
  • Törekedjünk arra, hogy csak olyan helyen vásároljunk napszemüveget, ahol szakember is garantálja a minőségét.
  • Fontos, hogy a keret rásimuljon az arcunkra, azaz minél kevesebb fény jusson a lencsék mellett a szemünkbe.
  • Tévhit, hogy a sötét lencse nyújtja a legjobb védelmet, sőt, viselésével még többet árthatunk a szemünknek, ha nincs ellátva megfelelő szűrővel. A túlzottan sötét szín miatt ugyanis a kitágult pupillán keresztül sokkal könnyebben bejutnak a káros sugarak a szembe.
  • A gyermekek szemét a számukra speciálisan kialakított napszemüveggel védhetjük meg. A gumis fejpántnak köszönhetően nem esik le, a törhetetlen lencse miatt pedig nem kell aggódnunk a biztonságukat illetően sem.

 

A napszemüveg viselése fokozottan ajánlott vízparton, ugyanis a vízfelszínről visszaverődő fény is irritálhatja a szemünket, valamint a világos felületek, épületek is kellemetlenül felerősíthetik a napsugarakat. Széles karimájú kalap viselésével még többet tehetünk a szemünk védelméért, mindemellett pedig a napszúrástól is megóv minket.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.