Az árfolyamok legutóbbi heves korrekciójára adott válaszként világszerte extrém megugrás tapasztalható a fizikai arany és ezüst iránti befektetői keresletben. Pedig az árfolyamok drasztikus esése arra is engedhetne következtetni, hogy a befektetők most dézsával öntik kifelé portfóliójukból az aranyat. Az eddig rendelkezésre álló hazai és nemzetközi adatok azonban nem ezt támasztják alá – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az árfolyamok legutóbbi heves korrekciójára adott válaszként világszerte extrém megugrás tapasztalható a fizikai arany és ezüst iránti befektetői keresletben. Pedig az árfolyamok drasztikus esése arra is engedhetne következtetni, hogy a befektetők most dézsával öntik kifelé portfóliójukból az aranyat. Az eddig rendelkezésre álló hazai és nemzetközi adatok azonban nem ezt támasztják alá – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Az a látszólagos bizalomvesztés, amely az arany árfolyamának néhány nap alatt bekövetkezett 10%-os csökkenését eredményezte, korántsem késztette a legnagyobb aranyba invesztáló tőzsdén kereskedett alap (ETF) befektetőit arra, hogy tömegesen szabaduljanak befektetéseiktől. A pozícióikat a meredek zuhanás ellenére is megtartó aranytulajdonosok azt az elemzői nézetet erősítik, hogy az árfolyamcsökkenés egyelőre csak egy erőteljes piaci korrekció, de még korántsem az emelkedő trend vége. Az SPDR Gold Trust adatai cáfolják egyszersmind azt a spekulációt is, hogy egyes intézményi nagybefektetők likvidálták volna az alapban meglévő résztulajdonukat. Az arany szeptember eleji árfolyamcsúcsa óta nem hogy nem csökkent a társaság aranykészlete, hanem 10 tonnával még növekedett is.

 

Aranyárfolyam és az SPDR Gold Trust aranykészletei

Az arany árfolyama és az SPDR Gold Trust aranykészleteinek alakulása

 

Hasonlóról lehet beszámolni a hazai aranypiacon megfigyelhető folyamatokat illetően. Az aranypiac.hu-n regisztrált egyedi látogatók, a közvetlen kapcsolatfelvételek valamint az üzletkötések száma a hét első napjaiban a korrekció mélypontján meghaladott minden korábbi mértéket. Bár a folyamatos készletezésnek köszönhetően egyelőre nem mutatkozik a leginkább keresett rúd és befektetési érme típusoknál olyan hiány, amely ne lenne gyorsan pótolható, Európa szerte máris van számos olyan forgalmazó, ahol kénytelenek kiakasztani az „elfogyott" táblát.

 

A befektetők szilárd hite abban, hogy az arany hosszútávon továbbra is jó kilátásokkal kecsegtet, jelenleg leginkább az európai adósságválságból és a világgazdaság várható újbóli depresszióba süllyedéséből fakad. A fizikai aranyvásárlók nem is igen fognak kihátrálni ebből a hosszútávú megfontolásból felvett befektetési pozíciójukból addig, amíg valamilyen gyökeres változás nem következik be, amely alapvetően rendítené meg az arany biztos menedék szerepét. Amíg világszerte az adósság-, hitel-, gazdasági-, valuta- és társadalmi válságról szóló hírek töltik be nap mint nap az újságok címlapjait, addig e tekintetben fundamentális változásról szó sem lehet. Mindazonáltal a tőke helyezkedése a befektetési piacokon az elkövetkezendő hetekben is még jókora volatilitással riogathatja a nemesfémpiacokon befektetőket.

 

Ismétli magát a történelem?

 

Hasonlóan erős korrekcióra legutóbb 2008-ban a Lehman Brothers befektetési bank ősszel bekövetkezett csődje előtt volt példa. A Lehman-csődöt követően köztudomásúlag egy deflációs időszak következett, amely során a világgazdaság kemény „földet éréssel" holtpontra került. Még azelőtt azonban, 2008 márciusában, egy lendületes emelkedés során átlépte az aranyár az 1.000 dollárt. Akkor úgy tűnt, hogy ezt a mágikus árszintet hamar megemésztheti, és még túl is szárnyalhatja a kurzus. Ám ez mégsem így történt. Mind az aranynál, mind az ezüstnél egy árfolyam konszolidáció vette kezdetét, amely során négy hónapon keresztül erős volatilitás mellett oldalaztak a jegyzések.

 

A nyár folyamán aztán ismét közel került az árfolyam az 1.000 dollárhoz, de a nagy áttörés újfent meghiúsult. 2008. július 15-én a londoni kereskedésben 986 dolláron állapították meg a nemesfém árát, amely azt követően azonban ismét esésnek indult. Az ezüst árnyékként követte az arany jegyzését. Alig két hónap alatt 19,3 dollárról csaknem megfeleződött az ezüst ára (2008. szeptember 11-én: 10,66 dollár/uncia).  Az arany 25%-ot korrigált egészen 740 dollárig. Az ok, miként most, úgy akkor is, a nagy pénzintézetek súlyos likviditási nehézségei voltak, miközben már körvonalazódott a küszöbön álló recesszió.

 

Arany, ezüst árfolyam 2007.10.01.- 2008.12.31.

Az arany és az ezüst unciánkénti ára 2007. okt. 1. – 2008. dec. 31.

 

2008. szeptember 17-én aztán világossá vált, hogy az amerikai kormányzat nem fog a Lehman Brothers segítségére sietni. A helyzet súlyosbodását jelezte továbbá, hogy a HBOS jelzálogbank és az AIG óriásbiztosító is nehézségekkel küzdött.  Ezen a szerdai napon a kibontakozó pánik hatására az ezüst 20%-ot lőtt ki felfelé (10,77 dollárról 12,93-ra), és az arany is erősödött 11%-ot három nap alatt. A sárga fém végül 900 dollárig jutott az emelkedésben, majd az ezüsttel kéz a kézben ismét csökkenni kezdett. A 2008-as év végül 869,75 illetve 10,79 dolláron zárult a két nemesfém számára a londoni árfixingben.

 

Mi ebből a tanulság?

 

A pénzintézetek akut likviditáshiánya ahhoz vezet, hogy mindent piacra dobnak, amit csak pénzzé tehetnek, különösen az olyan eszközöket, amelyekkel profit realizálható, mert korábban jól teljesítettek. A nemesfémárak csökkenését 2008-ban a derivatív termékek (határidős és opciós ügyletek) kiárusítása indította el. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) múlt pénteken regisztrált kereskedési adatok szerint most is a határidős kereskedés játszott elsődleges szerepet az árfolyamok esésében. Az arany opcióknál a napi szinten elért 119.685 kontraktus meghaladta az augusztus 10-ei eddigi rekordnak számító 115.408 kontraktust. A nyitott kötésállomány pedig 1.509.050 kontraktussal szintén új történelmi rekordot jelentett. A fizikai kereslet egyébiránt 2008 őszén is elsöprő erővel érkezett világszerte, mint ahogy ez most is megfigyelhető. Hosszú idő után akkor fordult elő először, hogy az aranyrudak és érmék gyártói kifogytak a készleteikből és az ügyfeleknek megrendeléseik leszállítására hetekig-hónapokig várniuk kellett.

A piac szereplői jelenleg a fejlett gazdaságok hamis biztonságot ígérő államkötvényeibe húzódnak vissza. 2008-al ellentétben, és három év elteltével viszont most nem bankok állnak a tönk szélén, hanem egész országokat fenyeget az államcsőd. A nemesfém árfolyamok 2008 utáni alakulása ma már ismert. Az pedig szinte bizonyos, hogy a monetáris és fiskális politika az eszkalálódó válságra most is ugyanazt az ellenszert veti majd be (pénznyomtatás), mint amit korábban is bevetett. Ezért bár az aktuális korrekció vége nehezen megbecsülhető, az bizonyosnak látszik, hogy közép- és hosszútávon a jelenlegi árszintek kedvező beszállási alkalmak kínálnak a nemesfémeknél az infláció elleni védekezésben.

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük