www.vizekeve.huwww.vizekeve.hu A 2008. évre a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a „Vizek Évét", amelynek keretén belül télen, tavasszal és ősszel az egészségturisztikai kínálat népszerűsítésére, nyáron pedig a Magyarország élővizei által kínált lehetőségek népszerűsítésére helyezi a hangsúlyt.

www.vizekeve.huwww.vizekeve.hu A 2008. évre a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a „Vizek Évét", amelynek keretén belül télen, tavasszal és ősszel az egészségturisztikai kínálat népszerűsítésére, nyáron pedig a Magyarország élővizei által kínált lehetőségek népszerűsítésére helyezi a hangsúlyt.

Az idei év központi témájának kiválasztását megelőzte a hazai turisztikai szakma véleményének felmérése is. Lásd korábbi cikkünket!

Legek

Hazánk természeti értékei közül kiemelt figyelmet érdemelnek a gyógyforrások, termálvizek. Nemzetközi összefüggésben hazánk az első öt, termálvízben leggazdagabb ország közé tartozik, Japánt, Izlandot, Olaszországot és Franciaországot követően.

Magyarországon jelenleg összesen

  • 1 372 termálvízkút van,
  • 385 településen működik termál, illetve gyógyvizű fürdő,
  • 221 minősített ásványvíz, illetve 203 gyógyvízforrás,
  • 13 gyógyhely,
  • 56 minősített gyógyszálló,
  • 66 minősített gyógyfürdő (ebből 9 Budapesten található),
  • 5 gyógybarlang,
  • 5 gyógyiszaplelőhely,
  • és 1 mofetta (szárazfürdő) található.

Gyógyhely minősítésű településeink: Balf, Bük, Kékestető, Lillafüred, Balatonfüred, Debrecen, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Parád, Zalakaros.

A kampány

A magyarországi turizmus időbeli koncentráltságának csökkentése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. 2008-ban egész évben kiemelt hangsúlyt fektet a szálláshelyek hét közbeni forgalmának növelésére irányuló akciók szervezésére. A Vizek Évében két nyári hónap kivételével (július és augusztus) egész évben tart majd az aktuális régióban a 3=4 akció, amelynek keretében a csatlakozott szálláshelyeken a negyedik éjszakát ajándékba kapják az akcióban meghatározott időszak alatt (hétfőtől csütörtökig) szállást foglaló vendégek. A szálláshelyek mellett a 3=4 kedvezményt fürdőbelépők vásárlásakor is igénybe vehetik a vendégek.

A kampányév során január és június, majd szeptember és december között minden hónapban egy-egy turisztikai régió mutatkozik be és várja szállásdíjkedvezményekkel a vendégeket, júliusban és augusztusban pedig az ország népszerű élővizeire irányítja a belföldi utazóközönség figyelmét a Zrt.   

A tematikus kampány keretében 2008 egyes hónapjaiban az alábbi régiók kerülnek a középpontba:

Egészségturizmus tematika

Január                          Nyugat-Dunántúl

Február                        Észak-Alföld

Március                        Dél-Alföld

Április                          Közép-Dunántúl

Élővizek tematika

Május                           Balaton

Június                          Tisza-tó

Július                           Élővizek országszerte

Augusztus                    Élővizek országszerte

Egészségturizmus tematika

Szeptember                  Észak-Magyarország

Október                       Dél-Dunántúl

November                   Balaton

December                    Budapest-Közép-Dunavidék

A nemzeti turisztikai marketingszervezet a nagyközönséget egy falinaptár kiadvánnyal segíti utazási döntései meghozatalában. A naptár oldalain minden hónapban a kedvezményt nyújtó régió mutatkozik be az utazóknak, akik értesülhetnek a régió aktuális eseményeiről, tippeket kaphatnak az úti cél kiválasztásához, valamint érdekes információkkal gazdagodhatnak. 

A naptárat a Budapesten és a megyeszékhelyeken található, 170 Inmedio és  Relay hírlapüzletben ingyenesen kaphatták kézhez a vásárlók, heti vagy havilap vásárlása esetén, 2007. december 10. és 27. között. A naptár január első napjaitól az ország 150 Tourinform irodájában is elérhető.

A kedvezményes üdülési ajánlatokra, s egyúttal az ország egészségturisztikai lehetőségeire országszerte óriásplakátok is felhívják az utazóközönség figyelmét. Az ország mintegy 30 forgalmas pontján elhelyezett plakátok havonta cserélődnek majd, tájékoztatva a turistákat a soron következő régióról és kedvezményes ajánlatairól.

A Magyar Turizmus Zrt. valamennyi marketingeszközét a kampányév szolgálatába állítja. Kiemelt szerep jut a nemzeti turisztikai marketingszervezet által a kampányévre, egyedi arculattal elkészített http://www.vizekeve.hu/ honlapnak, amelyen egész évben valamennyi, a Vizek Éve programjaival és akcióival, valamint az ország egészségturisztikai kínálatával kapcsolatos tudnivaló megtalálható. Fentieken kívül többek között az éves média-együttműködései keretében megjelenő PR cikkekkel, az Utazás kiállításon és más belföldi vásárokon kiadványok terjesztésével, információadással, egységes arculattal, továbbá az – országos terjesztésű lapokba befűzött (Magyar Nemzet, Világgazdaság, Népszava, Vasárnapi Hírek, Hölgyvilág és RTV részletes) – „Itthon otthon van" turisztikai melléklettel és televíziós programajánlóval, valamint a Tourinform hálózat segítségével hívja fel a belföldi utazók figyelmét a különböző akciókra és kedvezményekre a Zrt. A kampányévben a nemzeti turisztikai marketingszervezet egy vízitúra kiadvánnyal is segít eligazodni a hazai folyók, élővizek nyújtotta kirándulási lehetőségek között. A régiók ajánlatai – fenti csatornákon kívül – kiadványokon keresztül is eljutnak a nagyközönséghez, a tájékoztató füzetekkel különböző folyóiratok mellékleteként is találkozhatnak az érdeklődők.

Sikeres a kampány első hónapja

Januárban a gyógy- és termálvizekben gazdag Nyugat-dunántúli régió várta a felfrissülni és pihenni vágyókat. A 3=4 szállás-akció keretében, amelyhez 45 szálloda csatlakozott a régióban, három éjszaka áráért négy éjszakát tölthettek el a vendégek az általuk kiválasztott szálláshelyen. A csatlakozott szállodák kínálatát egy 16 oldalas, színes kiadvány mutatja be, amely több napilapba (Népszava, Veszprémi Napló) és hetilapba (Nők Lapja, Színes RTV) is behúzásra került karácsony és szilveszter között.

Az érdeklődők a csatlakozott szállodák listáját a kampányév http://www.vizekeve.hu/ és a régió http://www.utazunk.hu/ honlapján is megtekinthették. 

A visszajelzések alapján megállapítható, hogy a részt vett szolgáltatók sikeresnek ítélték a Vizek Évében szervezett 3=4 akciót, amelynek keretében januárban – amikor jellemzően alacsony a foglaltság – több mint 1500 vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a Nyugat-dunántúli régióban.

Februárban az Észak-Alföldé a főszerep

Az Észak-alföldi régióban a szökőév februári hónapjának 29 napján 29 szolgáltató kínál kedvezményes ajánlatokat a Vizek Éve akció keretében. 28 szálloda és a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő fürdőbelépőre vonatkozó 3=4 ajánlattal csábítja a régióba a belföldi utazóközönséget. 40 000 példányban megjelenő 12 oldalas tájékoztató füzet is népszerűsíti az akciót, amelyben a csatlakozott partnerek ajánlatai kaptak helyet. A kiadvány behúzásra kerül a Népszabadság (budapesti előfizetőknek), az Észak-Magyarország, valamint az irodaházakban terjesztésre kerülő Metró lapokba. A regionális televíziókban és rádiókban riportok és hirdetések, valamint nyereményjátékok hívják fel a figyelmet a kedvezményekre.

A régió legfőbb vonzerői:

Gyógyító erejű vizek: az Észak-alföldi régió rendkívül gazdag gyógy- és termálvízkészlettel rendelkezik. Hajdúszoboszlón Európa legnagyobb fürdőkomplexuma hét évtizede vonzza a gyógyulni, pihenni, szórakozni vágyó vendégeket. A Debreceni Gyógyfürdőben több mint negyvenféle-, gyógyvízre alapozott kezelést biztosítanak. Az ország legforróbb termálkútja is a régióban, Cserkeszőlőn található. A régió legújabb gyógyfürdője a vásárosnaményi Szilva Gyógyfürdő, amelyet novemberben vehettek birtokba a fürdőzés szerelmesei.

„Vizes" élményparkok: A debreceni Nagyerdő monumentális turisztikai attrakciója az 5000 négyzetméteres, fedett mediterrán élményfürdő, az Aquaticum. A családi üdülések közkedvelt célpontja továbbá a Nyíregyháza-Sóstófürdőn létesített Aquarius Élményfürdő.

Hortobágy: A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első és legnagyobb területű nemzeti parkja (80.000 ha), amely páratlan érdekességeket és értékeket őriz. A Hortobágy az ember és a természet tartós együttélésének kiemelkedő példájaként kapta meg az UNESCO „Világörökség része" címet.

Romantikus Tisza-vidék: Az Észak-Alföld vízi országútja, a Tisza ritka tájképi szépségével, őshonos, ártéri erdeivel, selymes lapályaival, hívogató homokos partjaival, ritka állat- és növényvilágával csalogat. Egyedi látványt nyújt júniusban a kérészek násztánca. A folyó izgalmas csónak- és kajaktúrákkal várja a vízi kalandra vágyókat.

Kultúra, máig élő hagyományok: A Felső-Tisza vidéket a régi mondás szerint Isten is jókedvében teremtette. Százesztendős parasztházak, fa harangtornyok, mesebeli templomok bújnak meg az apró falvakban. A gasztronómiai hagyományaink, rendezvényeink, és ételspecialitásaink, mint például tiszai halászlé, slambuc, szabolcsi alma, szatmári szilva, milotai dió, nagydobosi sütőtök is a régióba csábítanak.

Februári programajánlatok:

ü     „Hommage á Van Gogh" kiállítás Debrecenben (január 15.-március 9.),

ü     VIII. Debreceni Maskaraparádé (február 11-17.),

ü     X. Nemzetközi Cinkefőző Verseny, Szatmárcseke (február 23-24.).

További információt a csatlakozott szolgáltatókról és a konkrét ajánlatokról a http://www.vizekeve.hu/ oldalon, illetve a régió honlapján, a http://www.eszakalfoldi.hu/ oldalon kaphatnak az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük