Új beruházásával a Trilak nem csupán hazai piacvezető pozícióját erősítheti. A cég termelési értékének 30%-a jövőre már exportra megy.

 

Új beruházásával a Trilak nem csupán hazai piacvezető pozícióját erősítheti. A cég termelési értékének 30%-a jövőre már exportra megy.

 

A napokban kerül üzembe helyezésre egy világszínvonalú, számítógépes irányítású porkezelő rendszer a Trilak vizes bázisú festék üzemében, Soroksáron. A korszerű silóberendezés a felhasznált poranyagok közel felét fogja zárt rendszerben feldolgozni, melynek során évente 74 ezer zsák megemelését váltja ki.

A rendszer két új és egy felújított porsilóból, valamint az épület tetején elhelyezkedő mérlegtartályokból áll. A festékgyártáshoz szükséges poranyagok zsákok helyett tartálykocsiban érkeznek a silókba, innen pontos recept szerint mérve a mérlegtartályokba, onnan pedig gombnyomásra a festékgyártó berendezésekbe.

Az üzem egyéb új berendezésekkel is bővült, aminek során a gyártási kapacitása 15%-kal növekedett. Ezt részben a hazai piacon, részben külföldön szeretnék értékesíteni. Eddig Csehországban, Szlovákiában és Romániában forgalmazták a Trilak többszörösen díjnyertes termékeit, az új beruházás kapcsán azonban azok már a lengyel, holland és francia vásárlókhoz is eljuthatnak. 2014-ben várhatóan összesen 7000 tonna terméket exportálnak, ugyanekkor az angliai piacra lépéshez szükséges előkészületek is megkezdődtek.

A beruházást a cégcsoport saját erőből finanszírozta, és ezzel itt, Magyarországon alakította ki a vakolatok közép-európai gyártóbázisát. Az elmúlt években több mint 800 millió Ft beruházást hajtott végre a Trilak, aminek legnagyobb projektje ez a 340 millió Ft értékű vizesüzem-bővítés és -modernizálás volt. A beruházási tevékenység folytatódik a következő években is, mind a termeléskorszerűsítés és kapacitásnövelés, mind a hazai festékboltoknak nyújtott modernizálási támogatás (boltfelújítások) formájában.

A beruházás előnyei


  • 3,7 millió kilogramm alapanyag automatikusan, pontosan, számítógéppel vezérelve kerül a gyártásba
  • csökken a belső anyagszállítás igénye és a porterhelés, aminek során tovább javulnak a munkakörülmények
  • a gyártási idők lerövidülnek, és a kapacitások legalább 15%-kal növekednek
  • a receptúrák pontos követését lehetővé tévő rendszer világszínvonalú termékek előállítását biztosítja

A rendszer kivitelezését egy magyar középvállalat, a HEX-TECH Kft. végezte, a folyamatszabályozásban a Promir Kft. volt segítségére. Ajánlatuk nemcsak kedvezőbb volt külföldi versenytársaikénál, de a kivitelezés is magasabb műszaki minőségű, világszínvonalú volt. A beruházás ezen hazai középvállalatoknak is jó referenciát jelent, ami lehetősége teremt a külföldi terjeszkedésre is.

Az amerikai PPG-csoporthoz tartozó Trilak Festékgyártó Kft. a hazai festékgyártás 106 éves hagyományát viszi tovább. A cég 1992 óta van teljesen külföldi tulajdonban, mely idő alatt tulajdonosai Közép-Európa egyik legmodernebb festékgyárát építették fel Budapest 23. kerületében, Soroksáron. A Trilak évtizedek óta hazai piacvezető festékgyár közel 40%-os festékpiaci részesedéssel. A jelentős magyarországi festékforgalmazók közül már csak kettőnek van hazai gyártása, és ebből a Trilak soroksári gyára exportra is termel minőségi termékeket. Itt készülnek a Héra, Trinát, Lazurán, Modakril, Thermotek, Diszperzit és még jó néhány ismert márkanév termékei a hazai és exportpiacokra. A Trilaknál a dekoratív festék üzletágban a szezonban 250-en dolgoznak.

A Héra, Trinát és Lazurán márkanevek a Superbrands és Magyarbrands díjakat is kiérdemelték. 2013-ban a Trinát Decor termékcsalád elnyerte az Év terméke díjat, melyet a felhasználók véleménye alapján ítélnek oda.

Bár a hazai festékfelhasználás mennyisége az építőipar nehézségei miatt közel 33%-kal visszaesett, a Trilak megőrizte piacvezető szerepét, és az export növelésével továbbra is eredményes. Exportja az elmúlt években meghaladta a 2 milliárd Ft-ot. A beruházás révén az export hamarosan a termelésének 30%-ára nő, ezzel is megőrizve a hazai munkahelyeket. A most bővített vizes üzemben szezonban 30 fő dolgozik. Számuk növekedni fog, ha a várakozásoknak megfelelően a hazai építőipar teljesítménye is tovább növekszik, és a lakásépítések és -felújítások száma is növekedésnek indul.

A Trilak exporttevékenysége szerteágazó. A célországok között szerepel Csehország, Szlovákia, Románia, Lengyelország, Németország, Franciaország és Hollandia is. Az elkövetkező években újabb partnerekkel fog bővülni a lista. Fő cél a környező országok piacai mellett a Nyugat-Európai országok vásárlóinak elérése.

 

 

A pittsburghi székhelyű amerikai PPG a világ vezető festékipari vállalata, mely idén ünnepli fennállásának 130 éves évfordulóját. Értékesítése 2012-ben meghaladta a 15 milliárd USA-dollárt. Több mint 70 országban tevékenykedik. Termékei között megtalálhatóak a repülőgépipar, a hajózás- és az autóiparnak szánt speciális bevonatok, ipari és egyéb speciális védőbevonatok, építőipari festékek, síküvegek és egyéb magas technikai szintet képviselő üvegtermékek.

A Trilak 2008 óta tartozik a PPG csoporthoz. A magyarországi dekoratívfesték-forgalmazáson kívül a PPG számos más üzletágával is jelen van hazánkban. Ipari gyártók használják speciális festékeit. Az autóiparban a hazai Mercedes-, Suzuki- és Audi-gyárakban PPG festékekkel festik az új autókat. A PPG speciális védőbevonatok üzletágának termékeivel készült a budapesti Margit híd fémszerkezetének védelme is.

 

www.trilak.hu