2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VMware Virtualizációs Fórum

14 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44744"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/icon_big.thumbnail.gif" border="0" width="99" height="100" /></a></span>  <p>2010 legnagyobb virtualizációs témájú rendezvénye volt október végén a VMware Virtualizációs Fóruma, a cég vállalati ügyfelei számára  rendezett budapesti konferencia. Az esemény sajtórendezvényén  <em>Michael Hillewaert</em>, a cég Kelet-Európa, Közel-Kelet, Afrika és Oroszország régiókért felelős regionális igazgatója ismertette a  VMware-nek a <em> cloud computing</em>  jövőbeni elterjedésével, felhasználásával kapcsolatos jövőképét,  és  "IT As a Service" koncepcióját.  

icon big.thumbnail 

2010 legnagyobb virtualizációs témájú rendezvénye volt október végén a VMware Virtualizációs Fóruma, a cég vállalati ügyfelei számára  rendezett budapesti konferencia. Az esemény sajtórendezvényén  Michael Hillewaert, a cég Kelet-Európa, Közel-Kelet, Afrika és Oroszország régiókért felelős regionális igazgatója ismertette a  VMware-nek a  cloud computing  jövőbeni elterjedésével, felhasználásával kapcsolatos jövőképét,  és  "IT As a Service" koncepcióját.  

icon big.thumbnail 

2010 legnagyobb virtualizációs témájú rendezvénye volt október végén a VMware Virtualizációs Fóruma, a cég vállalati ügyfelei számára  rendezett budapesti konferencia. Az esemény sajtórendezvényén  Michael Hillewaert, a cég Kelet-Európa, Közel-Kelet, Afrika és Oroszország régiókért felelős regionális igazgatója ismertette a  VMware-nek a  cloud computing  jövőbeni elterjedésével, felhasználásával kapcsolatos jövőképét,  és  "IT As a Service" koncepcióját.  

A cégvezető elmondta, a virtualizáció kérdésköre ma összetett képet mutat. Az alkalmazásoknak csak 30%-át tudják a szervezetek az üzletmenet előmozdítására használni. Ez a kép megváltoztatható  a virtualizáció és a cloud (felhő) együttes felhasználásával, ezért az un. Cloud Computing a jövőben még fontosabb szerepet fog játszani.

A jelszó: nyerjük ki a legtöbbet az infrastruktúrából!  (Utóbbi jelenti a hazai helyzet gyenge pontját…)

Az  IT as a Service  révén az IT produktivitás az üzleti irányú felhasználás kiterjedt támogatójává válik.

A virtualizáció mára de-facto modellé fejlődött,  2009-ben a fizikai és a virtuális szerverek száma azonos szintet ért el.  Céges eredmény;  a virtualizált alkalmazásokat futtató szerverek 84%-a  VMware-t futtat.

Az informatikai vezetők célja; az egyre dinamikusabbá váló környezetben elérhetővé tenni a megfelelő alkalmazásokat a megfelelő felhasználókhoz. Amivel gazdálkodniuk kell;

-meglévő alkalmazások

-új, virtualizált alkalmazások,

-SaaS (software as a service)alkalmazások.

Kihívást jelent a rendelkezésre álló eszközök kezelése, melyre a megoldást a virtualizáció jelenti, vele  összefoghatók ezen eszközök. Jelenleg a gyenge pontot egyenlőre a tűzfalak jelentik…

A szolgáltatás alapú szoftverek, a virtualizáció és a cloud egy új,   PC-mentes, bárhonnan bármit bármilyen eszközzel elérhető világ felé mutatnak.

A  VMware, Inc. , a virtualizációs és számításifelhő-infrastruktúra megoldások piacán vezető szerepet betöltő informatikai gyártócég globális rendezvényén, a San Franciscóban rendezett  VMworld 2010  konferencián mutatta be először a következő évtized informatikájára vonatkozó jövőképét, átfogó stratégiáját és új termékeit, több mint

16 ezer látogató részvételével.   Koppenhágában zajló hasonló eseményén is több mint 6 ezren vettek részt.

A konferenciák résztvevői az  IT as a Service  (szolgáltatásként nyújtott informatika) elnevezésű informatikai modellnek a virtualizációt szolgáló-,  valamint a vegyes számítási felhőkkel kapcsolatos tapasztalatokat osztották meg egymással.  

Az  IT as a Service  jellemzően virtualizált infrastruktúrára épülő megoldás, amely modern fejlesztési módszereket alkalmaz és lehetővé teszi, hogy a végfelhasználók bármikor, bárhonnan hozzáférjenek a rendszerekhez.

A megoldás révén a vállalatoknak és kormányoknak már nem kell  „költséghelyként"  tekinteniük az  informatikára.

Ez az új informatikai szemlélet tehát előrelépést jelent a modern informatikai architektúrák összes kulcsfontosságú rétegében, így az infrastruktúra, az alkalmazások és a végfelhasználók kiszolgálása terén is.

Az  IT as a Service  lényegéből adódik, hogy az informatika területén fokozottabban üzletközpontú szemléletet honosít meg, melynek középpontjában a működési hatékonyság, a versenyképesség és a gyors reagáló-képességet áll.   A szemléletváltozás lényege;  az informatika az IT-szolgáltatások puszta előállítása helyett az üzleti igényeknek megfelelően optimalizálja a vonatkozó szolgáltatások előállítását és fogyasztását, így a szervezetek jóval gyorsabban reagálhatnak az új helyzetekre. 

Verdó István, a Magyar Telekom virtualizációért felelős vezetője elmondta, a cégnél a KFKI leányvállalattal  együttműködve dolgoznak a Virtualoso projekten.  

A  projekt keretében a T-Systems havidíjas informatikai alkalmazásokat kínál kis- és középvállalkozások részére,  

az interneten keresztül, megbízható, biztonságos környezetben, jogtiszta szoftverekkel.

A kínált informatikai alkalmazásszolgáltatást (ASP – Application Service Providing) így az ügyfélnek nem kell megvásárolnia, hanem azt maga a szolgáltató, a hosting partner működteti saját infrastruktúráján (hosztolt szolgáltatásként), lényegesen nagyobb biztonságot garantálva, mint amit az igénybevevők vállalható költségen elérhetnének.  A felhasználó egy internet oldalon keresztül rendelheti meg, módosíthatja, ill. használhatja a kívánt szolgáltatásokat, melyek igénybevételéhez nincs szükség különösebb informatikai szakértelemre sem.

A vállalatnál a szolgáltatás elterjedésére számítanak, az igénybevétel egy éven belüli robbanásszerű növekedésére. Az otthoni felhasználók körére, a „Privát felhő"-re vonatkozó fejlesztések jelenleg is zajlanak. A kézzelfogható előnyök, a megtakarítások, a zajmentes környezet, az egyszerű kezelés és igénybevétel magáért fog beszélni.

A PC-s felhasználói környezet kb. 100-200 Wattos fogyasztásáról át lehet állni a felhős megoldás 2,6 – 5,4 Wattnyi fogyasztására!  A virtualizált deszktop fejlesztések ezt célozzák.

http://www.t-systems.hu/virtualoso_portal/virtualoso_szolgaltatasok

Vas István, a folyó év novemberétől Zrt. formában működő ERP Consulting üzletág igazgatója ismertette virtualizációval kapcsolatos tevékenységüket.  A Kft. 1999-ben jött létre SAP vállalatirányítási tanácsadó tevékenység nyújtására. Mára a 270 sikeres SAP projekttel a vonatkozó piac meghatározó szereplőjévé vált, különösen a bank, biztosítói, ipari és szolgáltatói szektorban, de kiemelten tevékenykedik államigazgatási és kormányzati területeken is.  A 120 tanácsadóval működő cég elmúlt évi bevétele 3,5 milliárd Ft volt.

SAP megoldás-optimalizálást nyújtanak VMware virtualizációs technológia alkalmazásával. A szerver- konszolidációval az üzleti folyamatok optimalizálásán át az adatközpont automatizációig a virtualizáció összes előnyét kínálják.  Komoly SAP virtualizációs referenciájuk az EGIS-nél végzett munka.

Nyugat-Európában az SAP-t használó cégek 48%-a már VMwarer-rel virtualizált, világméretekben ezek száma évente 100-al nő.

A virtualizációval foglalkozó magyar cégek közül csak az ERP képes nyújtani biztosít egyetemleges SAP, VMware támogatást a bevezetés és a követő támogatás időszakában.

http://www.erp.hu/

A VMworld 2010 konferencia főbb bejelentései:

A VMware az  IT as a Service támogatásához kiterjeszti a számításifelhő-infrastruktúrával kapcsolatos stratégiáját és új termékeket vezet be

Az új termékek és szolgáltatások segítségével a vállalatok és a szolgáltatók a számukra létfontosságú ellenőrzés és választási szabadság megőrzése mellett élvezhetik a számítási felhők előnyeit.  

A VMware új számításifelhő-infrastruktúráját alkotó termékek és szolgáltatások  a  vSphereTM  alapjaira épülnek, és olyan vegyes modellt vezetnek be, mellyel zökkenőmentesen áthidalható a magáncélú és a nyilvános számítási felhők közötti távolság.   

A  VMware vCloudTM Director  új informatikai szolgáltatási és fogyasztási modell kialakítást teszi lehetővé vegyes felhők alkalmazásával.

A  VMware vShieldTM  termékcsalád a számítási felhőkben felmerülő biztonsági kérdésekre ad megoldást.

VMware vCloudTM Datacenter Services:  biztonságos, egymással együttműködő nagyvállalati szintű számítási felhők a piacvezető szolgáltatóktól.

További információk:

http://www.vmware.com/company/news/releases/vmworld-infrastructure.html

A VMware az  IT as a Service  támogatásához kiterjeszti a végfelhasználókkal kapcsolatos stratégiáját és termékcsaládját

A nagyvállalatok a továbbiakban két nagy kihívással szembesülnek a kliensekkel kapcsolatban:

-biztonságos adat-hozzáférést kell nyújtaniuk az egyre mobilabbá váló munkaerő számára, valamint

-kézben kell tartaniuk az üzletvitelhez szükséges, folyamatosan növekvő mennyiségű adatokat, alkalmazásokat és eszközöket. 

A felhasználóközpontú számítástechnikai megközelítés garantálja, hogy az ügyfelek bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről biztonságosan hozzáférhessenek azokhoz az alkalmazásokhoz és adatokhoz, amelyekre szükségük van. 

Az új végfelhasználói modell kialakítása a VMware jövőképének központi elemét képezi,  az  IT as a Service támogatásával összhangban.  

Az új   VMware ViewTM 4.5   jellemzői:  biztonságos, felügyelt, nagyvállalati desktop-virtualizációs modell.

Az új változat  több mint 60%-kal csökkenti az adatközpontok informatikai költségkorlátját:

felhasználónként  300 dollárnál kisebb költséget jelent.   

A  VMware bemutatta a kiadás előtt álló „Project Horizon" terméket, a felhasználóközpontú alkalmazás- és adatszolgáltatási architektúrát is.

További információk:

http://www.vmware.com/company/news/releases/vmworld-end-user.html

A VMware az IT as a Service támogatásához bemutatja a számítási felhőkben használható alkalmazás-platformot

A VMware bemutatta a számítási felhőkben használható alkalmazás-platformmal kapcsolatos stratégiáját és megoldásait, amelyek segítségével a fejlesztők olyan modern alkalmazásokat hozhatnak létre és futtathatnak, amelyek képesek intelligensen megosztani az információkat a háttérben működő infrastruktúrával a nagyobb teljesítmény, jobb minőségű szolgáltatások és az infrastruktúra magasabb kihasználtsága érdekében

VMware vFabricTM :

a számítási felhők számára készült alkalmazás-platform, amely ötvözi a piacvezető Spring Java fejlesztési keretrendszert  platform-szolgáltatásokkal; 

a kis teljesítményigényű alkalmazásszerverrel,

a globális adatkezeléssel,

a felhőben használható üzenetküldő rendszerrel,

a dinamikus terheléselosztással és az alkalmazások teljesítmény-menedzsmentjével.

A VMware vFabric platformra fejlesztett alkalmazások hordozhatóak és kiváló teljesítményt nyújtanak a különböző számítási felhőket tartalmazó vegyes környezetekben is.

További információk:

https://www.vmware.com/company/news/releases/vmworld-app-platform.html

Paul Maritz,  a VMware elnök-vezérigazgatója rámutatott, a  VMware  két évvel ezelőtt alakította ki jövőképét, melynek központjában az adatközpontok modernizálása és az informatika átalakítása áll. Azóta jelentős lépések történtek azon új világ felé, ahol az informatikára szolgáltatásként tekintünk, s ehhez vegyes számítási felhőket alkalmazunk.  Az új felállásban  az informatika költségeket vonzó tényezőből stratégiai értékteremtővé lép elő.

A VMworld 2010 konferenciáról további információ:   

http://www.vmworld.com/index.jspa

A megnyitó beszéd:

www.vmware.com/go/vmworld-general-sessions

A megvalósítás összetevői

A számításifelhő (cloud) infrastruktúra  –  A modern adatközpontok optimalizálása

A VMware  IT as a Service  stratégiájának középpontjában az infrastruktúra áll, amely lehetővé teszi, hogy az informatikai terület teljesen újraértelmezze saját viszonyulását a vállalat többi részéhez. Az új infrastruktúra-modellben az informatikai terület „önkiszolgáló" szolgáltatásokat állít elő, melyeknél következetesen megfogalmazott szabályok és üzleti szerződések biztosítják, hogy az erőforrások az üzleti igényeket szolgálják.

Ebben a modellben megszűnnek az informatika működését korábban meghatározó fizikai korlátok, és olyan egyesített logikai erőforrások jönnek létre, amelyek ötvözik a vállalati adatközpont és a külső-, vagy nyilvános számítási felhők kapacitását, miközben gondoskodnak róla, hogy egyetlen ponton se sérülhessen az egységesített biztonság, az előírásoknak való megfelelés, vagy a szolgáltatások színvonalára vonatkozó előírások.

Az informatikai szolgáltatások fogyasztója számára mindez az jelenti, hogy igény szerint, szinte korlátlan mennyiségű erőforrás áll a rendelkezésére, méghozzá az üzleti prioritásokhoz illeszkedő költségszerkezetben és teljesítményszinten.

Az informatika területén korábban minden alapvető átalakulás azzal járt, hogy az infrastruktúra részét képező összes hardvert és szoftvert le kellett cserélni, a VMware jövőképében viszont a meglevő infrastruktúra-beruházásokat bővítjük tovább újabb hardver- és szoftverelemek hozzáadásával, ezáltal az informatikai terület szervesen növekedve érhet el kimagasló eredményeket.

Számítási felhőben működő alkalmazás-platform.  –  Az alkalmazásfejlesztés modern megközelítése

Ahhoz, hogy az új-generációs alkalmazások a virtualizált infrastruktúra előnyeit teljes mértékben kiaknázhassák,

új alkalmazás-platformra van szükség a számítási felhők számára.  

A VMware bemutatta a számítási felhőkben használható alkalmazás-platformmal kapcsolatos stratégiáját és megoldásait, amelyek segítségével a fejlesztők olyan modern alkalmazásokat hozhatnak létre és futtathatnak, amelyek képesek intelligensen megosztani az információkat a háttérben működő infrastruktúrával a nagyobb teljesítmény, jobb minőségű szolgáltatások és az infrastruktúra magasabb kihasználtsága érdekében

A platform részét képezi a fejlesztés  hatékonyságát növelő, és a hordozhatóságot garantáló alkalmazás-keretrendszer, valamint azok a mindenre kiterjedő, integrált platform-szolgáltatások, amelyek felgyorsítják és optimalizálják az alkalmazások bevezetését.

Az új modellben fejlesztett alkalmazások hordozhatóak a különféle, vegyes számításifelhő-környezetek között,

a VMware-t támogató „felhőben" futtatás pedig arra is lehetőség van, hogy intelligens módon, információkat osszanak meg a háttér-infrastruktúrával a nagyobb teljesítmény, jobb minőségű szolgáltatások és az infrastruktúra magasabb kihasználtsága érdekében.

További információk a teljes sajtóhírben:

https://www.vmware.com/company/news/releases/vmworld-app-platform.html

Végfelhasználók:  az eszköz helyett a felhasználó a középpontban

A számítási felhő (cloud) gyakorlatias megközelítése nem csak az adatközpontokat és a fejlesztést alakítja át, de a végfelhasználók szempontjából is gyökeres változásokat hoz.

A nagyvállalatok a továbbiakban két nagy kihívással szembesülnek a végfelhasználókkal kapcsolatban:

biztonságos adathozzáférést kell nyújtaniuk az egyre mobilabbá váló munkaerő számára, valamint

kézben kell tartaniuk a napi üzletvitelhez szükséges burjánzó adatokat, alkalmazásokat és kliens-eszközöket. 

A VMware erre a két központi problémára új megközelítésű, felhasználó-központú megoldást kínál, amely alapvetően átalakítja az informatikai terület viszonyulását az asztali környezethez.  Megoldásaival az informatikai igazgatók rugalmasabb vállalati döntéseket hozhatnak. Az informatikusok számára több, az eddigieknél sokkal rugalmasabb lehetőség áll rendelkezésre a szolgáltatások, reakciókészség és rendelkezésre állás terén, a végfelhasználók pedig élvezhetik a rugalmasabb hozzáférés, szolgáltatási szintek és felhasználói élmény előnyeit.

A VMware  IT as a Service  stratégiája

-Teljes platformot biztosít a számítási felhők számára. 

Olyan átfogó és integrált stratégiáról van szó, amely egyaránt felöleli  az infrastruktúrát, az alkalmazás-platformot és a végfelhasználói felületeket és kiterjed a magáncélú, a nyilvános és a vegyes számítási felhőket ötvöző környezetekre is.

-Támogatja a szerves növekedést.

Megőrzi a létező alkalmazásokban megtestesülő értéket, miközben elősegíti az innovációt az infrastruktúra, az alkalmazás-platform és a végfelhasználó felület terén.

-Lehetővé teszi a nyitott ökoszisztémák kiépítését. 

Egyetlen megoldás sem képes az összes nagyvállalat igényeit kielégíteni,  a VMware ügyfelei szabadon választhatnak, hogy milyen hardvert használnak és milyen szolgáltatókat vesznek igénybe, a nyílt platform pedig garantálja az alkalmazások hordozhatóságát, így a cégek a „felhők" közül is szabadon választhatnak.

Mit mond minderről a Gartner?

Thomas Bittman, a Gartner elemzője szerint;  a virtualizáció hatása két ok miatt is túlmutat az informatika területén:

-A vállalatok a szolgáltatói viszony irányába mozdulnak el, és jóval gyorsabban képesek reagálni az igények

megváltozására.  

-A számítási felhők megjelenése alapvetően átalakítja az informatikai terület kapcsolatát a vállalat többi részével,

A virtualizáció lehetővé teszi a területek jóval markánsabb szétválasztását, így a meghatározott szolgáltatási ajánlatokkal és az automatizálással együtt, rendkívüli mértékben hozzájárul a számítási felhők elterjedéséhez.

http://www.vmworld.com/community/conferences/techexchange

http://www.vmware.com/.

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.