A DJES Insurance Index alakulásaA DJES Insurance Index alakulásaJobbak a kelet-közép-európai biztosítási szektor kilátásai, mint amit a részvényárfolyamok mutatnak – állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. Az üzleti környezet kedvező: a kelet-európai piacok még növekednek, miközben a nyugat-európai piacok már stagnálnak. Az Erste kedvence a Vienna Insurance Group vételi ajánlással és 66 eurós célárfolyammal, emellett felhalmozásra ajánlják az UNIQA részvényeit új, 21,3 euróra csökkentett célárral.

A DJES Insurance Index alakulásaA DJES Insurance Index alakulásaJobbak a kelet-közép-európai biztosítási szektor kilátásai, mint amit a részvényárfolyamok mutatnak – állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. Az üzleti környezet kedvező: a kelet-európai piacok még növekednek, miközben a nyugat-európai piacok már stagnálnak. Az Erste kedvence a Vienna Insurance Group vételi ajánlással és 66 eurós célárfolyammal, emellett felhalmozásra ajánlják az UNIQA részvényeit új, 21,3 euróra csökkentett célárral.

Az európai biztosítási szektort nem érintette érdemben a pénzügyi válság. A világ egészének biztosítási szektora mintegy 12 százalékos arányban viseli a pénzügyi válság költségeit, míg a veszteségek zömét bankok, nyugdíjalapok, hedge fundok és egyéb befektetők szenvedték el[1]. A veszteségek mértéke régiónként változik, az európai biztosítókat a jelek szerint nem érintették olyan érzékenyen, mint a bankszektort, hiszen az európai pénzintézetek a veszteségek mintegy 52 százalékát, 387 milliárd dollárt[2] kénytelenek állni. Ennek fő oka az, hogy a biztosítók az euróban denominált forrásokat euróbefektetéssel ellensúlyozzák.

A biztosítási piac sűrűsége 2007 második félévbenA biztosítási piac sűrűsége 2007 második félévbenA megroggyant pénzpiacok miatt azonban az idei év első negyedében csökkenő pénzügyi eredményeket láthattunk, amelynek folyományaként átalagosan 22,3 százalékkal csökkent az adózás előtti nyereség a biztosítóknál. Mindössze három biztosító (a Hannover Re, a Mapfre és a Vienna Insurance Group) tudott növekvő adózás előtti nyereséget felmutatni. Mindazonáltal a részletes első negyedéves jelentést nyilvánosságra hozó 14 társaság mindegyike pozitív üzemi nyereségről számolt be. Az átlagos részvénytőke szintén csökkent, mégpedig 8,4 százalékkal. Egyedül a Vienna Insurance Group jelentésében szerepel enyhén emelkedő részvénytőke (2,6 százalék).

"Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy a biztosítókat is negatívan érintette a másodlagos jelzálogpiaci válság és az azt követő pénzügyi lejtmenet. A szektor tőkéjét kiváltképp a gyenge lábakon álló pénzpiacok tépázták meg 2008 első negyedévében. Azonban a másodlagos jelzálogpiaci válság közvetlen negatív hatása jelenleg meglehetősen korlátozott a biztosítókra nézve – ellentétben a bankszektorral. A gyenge pénzügyi környezet által gerjesztett hatások jelentősek, de nem riasztóak" – jelentette ki Christoph Schultes, a nemzetközi Erste Bank Csoport biztosítási elemzője.

Ennek ellenére a biztosítási részvények (a DJES Insurance index szerint) 11 százalékot veszítettek értékükből 2007-ben, majd újabb 24,6 százalékot az idei év első hat hónapja során. A bankszektor és a biztosítási iparág részvényárfolyamainak alakulását elemezve szembetűnő, hogy a piac a két szektort egyként kezeli. Ennek folyományaként a biztosítótársaságok papírjai jelenleg a 2005. júliusi árszínvonalon forognak. A DJES Insurance index 2008-as becsült P/E rátájának középértéke jelentős esés nyomán jelenleg csak 7,6-et mutat.

Míg a legtöbb nyugat-európai piac többé-kevésbé telített, Kelet-Európa még mindig óriási növekedési potenciált ígér. Egyrészt a kelet-európai gazdaságok sokkal gyorsabban növekednek, mint a nyugat-európaiak, és ez lényegesen magasabb GDP-bővülési ütemükben is megmutatkozik. Másodsorban Kelet-Európa a vagyonosodásból is nagyobb mértékben veszi ki a részét, így a megtakarítások üteme is erőteljesebb, amelynek eredményeként viszont nagyobb igény jelentkezik a biztosítási termékek iránt. A biztosítási termékek sűrűsége és penetrációja világosan jelzi a kelet-európai országokban meglévő óriási felzárkózási potenciált.

„A fejlett nyugat-európia piacok zömében szegmensenként mintegy ezer euró – vagy annál magasabb – biztosítási díjbevétel keletkezik fejenként. Az országok másik csoportja, amelyet viszonylag fejlettnek lehet nevezni – kelet-közép-európai és délkelet-európai országok, például Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Horvátország – a nem életbiztosítási szegmensben fejenként (jóval) száz euró feletti díjbevételt generál, az életbiztosítások terén pedig mintegy száz eurót. A sereghajtók (Románia, Bulgária, Oroszország és Ukrajna) kevésbe fejlettnek tekinthetők, hiszen a díjbevétel a nem életbiztosításoknál körülbelül száz euró, az életbiztosítások esetében viszont csak tíz euró. Azonban pillanatnyilag ezek a piacok rendelkeznek a legmagasabb növekedési rátával elsősorban az életbiztosítások szegmensében" – magyarázta Christoph Schultes.

Az Erste Bank a következő biztosítási részvényeket jelöli top pick-nek:

  • Vienna Insurance Group (VIG): A tőkeemelést követően a VIG részvényfigyelésében bekövetkezett szünet után a figyelést vétel ajánlással kezdjük meg ismét, amelyhez (a korábbi 72 euró helyett) most 66 eurós célár tartozik. Értékelésünket az egyszeres szorzó alatti ár/jelenkori érték, valamint a 0,7-es PEG-ráta támasztja alá. Feltételezzük, hogy a kelet-közép-európai részesedés meghaladja az 50 százalékos értéket 2009-ben (jelenleg 44 százalék), ami beindíthatja a részvényárfolyam emelkedését. Emellett a VIG pénzügyi ereje is vonzó lehet a befektetők számára. A DJES Insurance indexben a VIG az egyetlen társaság, amely magasabb tőkéről számolt be 2008 első negyedévében.
  • UNIQA: Az új célár 21,3 euró (szemben az előző 25 euróval), ami 10 százalékos likviditási diszkontot foglal magában, tükrözendő a befektetők elfordulását a kevésbé forgalomképes részvényektől. Ezért megerősítjük felhalmozás ajánlásunkat. Úgy véljük, hogy a részvényárfolyam utóbbi időben tapasztalható csökkenése nem igazolt.

 


[1] A Nemzetközi Valutaalap szerint

[2] Az Institute of International Finance [Nemzetközi Pénzügyi Intézet] szerint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük