A születési bicentenáriumát ünneplő Wagner művészete jegyében rendezi meg a Magyar Állami Operaház a WAGNER200-maratont. Világklasszis sportolók, operaénekesek és balettművészek lépnek fel a budapesti operaszezon előhírnökeként a 2013. szeptember 14-i eseménysorozat hatalmas, szabadtéri műsorában.

A születési bicentenáriumát ünneplő Wagner művészete jegyében rendezi meg a Magyar Állami Operaház a WAGNER200-maratont. Világklasszis sportolók, operaénekesek és balettművészek lépnek fel a budapesti operaszezon előhírnökeként a 2013. szeptember 14-i eseménysorozat hatalmas, szabadtéri műsorában.

 

Az egész napos rendezvény tömegeknek szól: 14-én egész délután az Opera belső tereiben tárlattal, kamarakoncerttel, felolvasó-programokkal és filmvetítéssel, az épület körül gyermekfoglalkozásokkal, játékkal, akadályversennyel várják a közönséget.

Este nyolctól újra ezrek foglalhatják el a lezárt Andrássy úton kialakított nézőteret, az évadbemelegítő megashow a torna és az atlétika művészi mozzanatait kapcsolja össze az operával.

 

A nagyteraszon különleges megvilágításban neves sportolók lépnek fel – Kertész Olívia gerendagyakorlatot, Kardos Botond lólengés-számot mutat be Wagner-muzsikára – a kifutón ritmikus sportgimnasztika-csoport gazdagítja az est műsorát.

Mindez élő zenei kísérettel: a sportbemutatókat az Operaház szimfonikus zenekara festi alá Dénes István vezényletével, az Opera vezető szopránjával, Sümegi Eszterrel, és két kamaraénekesünkkel: Fekete Attilával és Kálmándi Mihállyal.

 

A divatbemutatók zenei alapját DJ Bootsie erre az alkalomra újragondolt, Wagner ihlette számai adják. A Design Terminállal közös rendezvény divatbemutatóit Lukács Gabi divat- és showrendező és Lakatos Márk stylist komponálta, a kifutón a hazai sport-, opera- és balettvilág csillagai vonulnak fel. A Gombold újra! csapatába tartozó divattervezők wagneri jelmezeit többek közt Imre Géza párbajtőr világbajnok, Kucsera Gábor világ és Európa-bajnok kajakozó, Mórádi Zsolt kick-boksz világbajnok, Kótai Mihály világbajnok ökölvívó, valamint Tápai Szabina EHF-kupagyőztes kézilabdázó és számos neves sportoló mutatja be. Az operaénekesek közül kifutóra lép többek közt Keszei Bori, Rálik Szilvia és Cser Krisztián, a Magyar Nemzeti Balettet ifjú tehetségek képviselik modellként, Venekei Marianna és Wayne Eagling koreográfiáiban pedig többek közt Apáti Bencét és Felméry Lilit láthatja a közönség.

 

Az estet átlengi a wagneri erő, amit a Rippel Brothers Művészeti Akadémia három fellépője és a Rippel fivérek produkciója még markánsabbá tesz, a nagyzenekari hangzást pedig tűzzsonglőrök színezik katartikus látványelemekkel.

A vizuális élményt standard épületfestés teszi különlegessé: az Urbanizer Visuals kifejezetten a Wagner200-maratonra készült animációi valódi összművészeti élménnyé varázsolják az egész estés műsorfolyamot.

 

Minden program ingyenesen látogatható, délután a büfé kedvezményes áron működik az Opera előcsarnokában. 

 

A szeptember 14-ei programok:

11:00 – minitárlat nyílik az Opera Wagner-relikviáiból

13:00 – Felolvasás Wagner- és Nietzsche-levelekből, Nietzsche-dalokkal

14:00 – kamarakoncert: Siegfried-idill + Wagner minden dala

16:00 – az Operaház A bolygó hollandi c. előadásának filmvetítése

20:00 – Wagner-maraton

14:00-18:00 Gyermekprogramok sportversenyekkel az Opera körül

 

A kifutón felvonuló sportolók:

Budai Dorina párbajtőröző, Gáll Csaba kardvívó, Gyenesei Leila öttusázó, Imre Géza párbajtőr világbajnok, Kasó Orsolya vízilabdázó, Karakas Hedvig cselgáncsozó, Knapek Edina tőröző, Kótai Mihály világbajnok ökölvívó, Kucsera Gábor világ- és Európa-bajnok kajakozó, Meczinger Kata vízilabdázó, Mórádi Zsolt kick-boksz világbajnok, Pádár Tamás párbajtőröző, Rédli András párbajtőröző, Somfai Péter párbajtőröző, Szabados Gábor tőröző, Szabados Kristóf tőröző, Szász Emese párbajtőröző, Tápai Szabina EHF-kupagyőztes kézilabdázó, Varga Katalin tőröző.

 

Operaénekesek:

Balga Gabriella, Celeng Mária, Fischl Mónika, Jakab Ildikó, Keszei Bori, Kriszta Kinga, Létay Kiss Gabriella, Miksch Adrienn, Puja Andrea, Rálik Szilvia, Simon Krisztina, Szakács Ildikó, Bakonyi Marcell Cser Krisztián, Geiger Lajos, Káldi Kiss András.

 

Balettművészek:

Babácsi Benjamin, Crnic Nika, Darab Dénes, Fehér Edit, Gikovszki Sznezsana, Horányi Adrienn, Lagunov Jevgenyij, Lovisek Eszter, Szekeres Adrienn, Mingrado Angela, Myasnikov Boris, Pálinkó Kornél, Tabbouch Ali, Takahashi Yuya, Tóth Barbara, Vila M. Ricardo.

 

Rendező: Aczél András

Vezényel: Dénes István

 

A Záróhangversenyt megelőzően 19.00 órakor kezdődő rock koncerten a WalküRock Zenekar közreműködik:

Sümeghi Tamás „Toma" – dob, ütőhangszerek

Fekete Tamás „Feka" – gitár

Takács Roland „Kanóc"- basszusgitár

valamint

Rőser Orsolya Hajnalka, a Magyar Állami Operaház magánénekese – ének, vokál

 

A 20 órakor kezdődő koncert közreműködői:

Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese 2012/2013. évad

Fekete Attila, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese 2013/2014. évad

Kálmándi Mihály, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese 2013/2014. évad

Apáti Bence és Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosai

Szalontai István tornász,

Rippel Ferenc és Rippel Viktor (a Rippel Brothers)

valamint:

Magyar Állami Operaház Zenekara,

Magyar Nemzeti Balett (balettigazgató: Solymosi Tamás),

Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémia növendékei,

KSI SE és a Ferencváros fiatal tornászai

(edzők: Kelemen Márta, Kisiván István, Reszeli Péter, Kerekes Zsombor, Deák Zoltán),

Wonderland Dance Company,

Tűzmadarak Zsonglőrcsoport

 

A koncerten 3 tételben kosztümös divatfantáziát láthatunk, melynek modelljei a Magyar Állami Operaház magánénekesei, balett- és zenekari művészei, valamint a magyar sportélet kiválóságai.

 

2013. szeptember 14.

WAGNER200-maraton

Magyar Állami Operaház

 

http://www.opera.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük