2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/89816"><img class="image image-preview" src="/files/images/költészet.preview.jpg" border="0" width="475" height="315" /></a></span>Az április 8-án kezdődő Költészeti Fesztivál Debrecen kiemelt kulturális eseménye, melyen generációk, művészeti ágak és kulturális intézmények találkoznak. A fesztivál központi üzenete, hogy a költői képzelet szabadsága és a versek formagazdagsága erősíti az anyanyelvi közösséget, támogatja tudományunk nagyságát, javítja életminőségünket. <p> 

Az április 8-án kezdődő Költészeti Fesztivál Debrecen kiemelt kulturális eseménye, melyen generációk, művészeti ágak és kulturális intézmények találkoznak. A fesztivál központi üzenete, hogy a költői képzelet szabadsága és a versek formagazdagsága erősíti az anyanyelvi közösséget, támogatja tudományunk nagyságát, javítja életminőségünket.

 

Az április 8-án kezdődő Költészeti Fesztivál Debrecen kiemelt kulturális eseménye, melyen generációk, művészeti ágak és kulturális intézmények találkoznak. A fesztivál központi üzenete, hogy a költői képzelet szabadsága és a versek formagazdagsága erősíti az anyanyelvi közösséget, támogatja tudományunk nagyságát, javítja életminőségünket.

 

A XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál programjaival azt szeretné elérni, hogy az óvodásoktól az egyetemistákig, a könyvtárlátogatóktól az utca emberéig mindenki átérezze: érdemes verseket olvasni, kedves költőinket felidézni! A rendezvénysorozat idén is több kulturális és oktatási, művelődési intézmény példaértékű összefogásának köszönhetően valósul meg.

 

A programok idén a gyermekköltészetre fókuszálnak, díszvendég Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi költő. A kortárs irodalom kiválóságával 2015. április 9-én Szirák Péter irodalomtörténész, a fesztivál kurátora beszélget 18.00 órától a Kölcsey Központban.

A költészetet április 8. és 13. között gyermekversekkel, örömzenével, költői dumaszínházzal ünnepli meg Debrecen. A kulturális intézmények együttműködését is szimbolizálja az az új programelem, amikor a Költészeti Fesztivál ideje alatt az 1-es számú „Versben utazunk" villamos járatán versekkel köszöntik az ünnepet.

 

Miért a gyermekversekre koncentrál a Debreceni Költészeti Fesztivál?

Kovács András Ferenc költeményei játékos töprengések a hatalmas világszínházról, amiben mindennap élünk. A költészet értékes limlommal van tele, mint egy ingyen kiárusított könyvtár: visszhangot ver bennünk egy verssor, s a hétköznap ünneppé válik. A költészet előcsalja a bennünk rejtőző gyermekköltőt, de a költészet dráma is, utcai örömzene is, máskor kész kabaré. Ezért került a XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál középpontjába a gyermekvers, a megzenésített költemény és a stand-up.

 

A költészet nem unalmas, sőt izgalmas élményeket ígér!

A Debreceni Költészeti Fesztivál a példaértékű kulturális összefogásnak és műfaji változatosságnak köszönhetően sokszínű és érdekes.

Április 8-án délelőtt a Varró Dániel és az Eszter-lánc Mesezenekar gyermekműsora azt üzeni, hogy bízzunk a gyermekeinkben, ők ösztönösen érzik, tudják, mi a jó költészet.

Zene- és költészetkedvelő gimnazistákat és egyetemistákat szólít meg április 8-án este a Rájátszás, mely játék a nyelvvel és a zenével. A magyar pop-rock színtér legismertebb alakjai és kortárs költők játsszák el egymás műveit. A megzenésítés a költészet szeretetére ösztönöz, a fiatalok olykor tiszteletlenül bánnak a versörökséggel, de így őrzik meg.

Az idősebb és a fiatalabb korosztályok számára egyaránt izgalmas lesz április 10-én Jordán Tamás József Attila-estje, mely rendhagyó módon köszönti a költészet ünnepét: dacos dühvel illeszti össze a költészetet és a dumaszínházat. Azt üzeni, hogy a hétköznapi történetek is átfordulnak költészetbe.

 

Az 1-es villamos járatán pedig egy új CAF villamos „Versben utazik"!

A menetrendszerinti járat gyermekversekbe öltözik, amelyeket a villamos belsejében és az utastájékoztató monitorokon is olvashatják az érdeklődők.

 

2015. április 8-13.

XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál

 

www.fonixinfo.hu

https://hu-hu.facebook.com/events/1022424331119754

https://www.youtube.com/watch?v=socrqo37J5M

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.